Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κάνουν προβληματική την ΕΡΤ για χάρη του Σαββίδη με φόντο τις Πρέσπες και τις εκλογές

tags :
Κάνουν προβληματική την ΕΡΤ για χάρη του Σαββίδη με φόντο τις Πρέσπες και τις εκλογές
Τι κρύβει η μεγάλη αναπροσαρμογή προϋπολογισμού που αποφάσισε το ΔΣ της ΕΡΤ.- Με τα λεφτά των φορολογούμενων επιδοτούνται ΠΑΕ με την ΕΕ να ελέγχει το ενδεχόμενο παράνομης κρατικής βοήθειας- Έδωσαν 17 εκ για το πρωτάθλημα 2018-2019 για να εισπράξουν 1,2 εκ ευρώ!!!
Ολοταχώς οδεύει η κυβέρνηση να καταστήσει προβληματική την ΕΡΤ και να ανοίξει ταυτόχρονα τον ασκό του Αιόλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ενδεχόμενη κρατική βοήθεια σε Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες (ήδη σύμφωνα με πληροφορίες απασχολεί τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ) καθώς η διοίκηση της εταιρίας αποφάσισε να ζητήσει «μεγάλη αναπροσαρμογή προϋπολογισμού για το 2019» έχοντας προφανώς ως «προτεραιότητα» την αγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ΠΑΟΚ για τα επόμενα τρία έτη έναντι ποσού που κατά πληροφορίες είναι της τάξεως των 8 εκ ευρώ ετησίως.
Με δεδομένο ότι σύμφωνα με τον προϋπολογισμό 2019 το θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα της ΕΡΤ για το έτος 2019 προβλέπεται στο ποσό των 24 εκατ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται και απόδοση μερίσματος στο Ελληνικό Δημόσιο καθίσταται αντιληπτό ότι προκύπτει άμεσα υστέρηση στα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης και τίθεται εκτός στόχων η πορεία εκτέλεσης προϋπολογισμού της κρατικής τηλεόρασης.
Σημειώνεται ότι στον προϋπολογισμό δεν έχουν υπολογιστεί και άλλες δαπάνες (όπως για παράδειγμα η μισθολογική) που προέκυψαν μετά τη σύνταξή του ενώ δεν πρέπει να παραγνωρίζεται και το… πακέτο κεντρικής διαχείρισης των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου των δύο χαμηλότερων κατηγοριών που θα τινάξει την μπάνκα στον αέρα παρ’ ότι στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι δεν επηρεάζει φορείς Γενικής Κυβέρνησης στους οποίους όμως κατατάσσεται και η ΕΡΤ.
Η ΕΡΤ η οποία πλήρωσε για το πρωτάθλημα 2018-2019 που μόλις ολοκληρώθηκε περί τα 17 εκ ευρώ και σύμφωνα με τα στοιχεία της Media Services εισέπραξε από διαφημίσεις περί τα 1,2 εκ ευρώ δηλαδή μπήκε μέσα περίπου 16 εκ ευρώ τα οποία κατέβαλε ο Έλληνας φορολογούμενος μέσω του ανταποδοτικού τέλους προκειμένου να επιδοτηθούν με κρατικό χρήμα Ανώνυμες εταιρίες.
Η περίπτωση όμως απόκτησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ΠΑΟΚ που βεβαίως το «κασέ» του ανέβηκε λόγω του ντάμπλ, φαίνεται να μην έχει προηγούμενο και οι διαστάσεις να είναι πολιτικές δεδομένου ότι ο κ. Ιβάν Σαββίδης είναι ιδιοκτήτης μέσων ενημέρωσης, βρισκόμαστε εν μέσω προεκλογικής περιόδου και το σημαντικότερο είναι ο ιδιοκτήτης της νταμπλούχου ομάδας αλλά και της μεγαλύτερης ομάδας στη Βόρεια Ελλάδα όπου υπάρχει σφοδρή αντίδραση από την πλειοψηφία του πληθυσμού για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Ωστόσο ανεξάρτητα από όλα αυτά το μείζον ερώτημα που τίθεται γιατί το Open TV του κ. Ιβάν Σαββίδη δεν αποκτά το ίδιο τα δικαιώματα του ΠΑΟΚ αν πράγματι πρόκειται για φλέβα χρυσού που η ΕΡΤ δεν θέλει να αφήσει να πάει χαμένη.
Η απάντηση είναι προφανής όπως προφανές είναι γιατί δεν απέκτησε το Open τα δικαιώματα και των ομάδων που έχει η ΕΡΤ σήμερα.
Μόνο που το ερώτημα είναι.
Μπορεί να έχουμε σπατάλη με το ερώτημα της διασπάθισης δημοσίου χρήματος για να ασκείται μικροκομματική πολιτική από την κυβέρνηση με τη σφραγίδα της διοίκησης της ΕΡΤ η οποία διορίζεται από την κυβέρνηση;
Και αυτό όταν την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ βλέπουν να είναι χρόνια παγωμένοι οι μισθοί τους και οι αυξήσεις της φετινής χρονιάς να αποτελούν ψίχουλα μπροστά στον κυκεώνα της σπατάλης.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης