Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ντέρμπι ή άνετη νίκη για την ΝΔ οι ευρωεκλογές; - Η διαφορά ο καταλύτης για το χρηματιστήριο – Οι short ποντάρουν ξανά στο χάος

Ντέρμπι ή άνετη νίκη για την ΝΔ οι ευρωεκλογές; - Η διαφορά ο καταλύτης για το χρηματιστήριο – Οι short ποντάρουν ξανά στο χάος
Η παράσταση νίκης λοιπόν δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν θα υπάρξει ντέρμπι αλλά η ΝΔ θα κερδίσει με 6 με 7 μονάδες τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Τσίπρας ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγω για ντέρμπι στις ευρωεκλογές.
Ο Μητσοτάκης ο αρχηγός της ΝΔ αναφέρει ότι εάν κερδίσει με μεγάλη διαφορά στις ευρωεκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει άμεσα την παραίτηση Τσίπρα από την θέση του πρωθυπουργού και εκλογές έως τέλη Ιουνίου 2019.
Ποια είναι η αλήθεια;
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί προφανώς και χρησιμοποιούν τακτικές πολιτικής προπαγάνδας, θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις με τον Τσίπρα να εμφανίζεται ότι η εκλογική μάχη είναι ντέρμπι και ο Μητσοτάκης ότι απολαμβάνει μια άνετη νίκης στις ευρωεκλογές.
Ποια είναι η αλήθεια;
Τα μόνα στοιχεία που υπάρχουν είναι οι δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις, οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούν κόμματα και δεν δημοσιεύονται, τράπεζες και επιχειρήσεις αλλά και ορισμένες πρεσβείες που επίσης πραγματοποιούν μη δημοσιοποιήσιμες δημοσκοπήσεις.
Οι δημοσκοπήσεις θολώνουν την εικόνα, καθώς υπάρχουν σφυγμομετρήσεις που δείχνουν διαφορές υπέρ της ΝΔ 9% και 10%, άλλες που δείχνουν διαφορές 6% με 7% και άλλες που τις μειώνουν στο 3%.
Η πραγματική διαφορά φαίνεται να βρίσκεται όχι στο 3% ούτε στο 10% αλλά στο 6% με 7% με το 7% να θεωρείται πιθανό ποσοστό διαφοράς υπέρ της ΝΔ.
Με βάση ισχυρές ενδείξεις η ΝΔ βρίσκεται στο 31% με 32% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 24%.
Οι διαφορές αυτές φαίνονται πιο ρεαλιστικές και συγκλίνουν περισσότερο με τον μέσο όρο των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων.

Με ντέρμπι βίαιη διόρθωση με άνετη νίκης της ΝΔ ράλι

Εάν δεχθούμε την αναφορά Τσίπρα ότι οι ευρωεκλογές θα εξελιχθούν σε ντέρμπι και οι διαφορές είναι κάτω του 5% το μόνο βέβαιο είναι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα βιώσει μια πολύ ισχυρή διόρθωση.
Οι 650 μονάδες θα είναι ο νέος στόχος της χρηματιστηριακής αγοράς.
Οι επενδυτές θα θεωρήσουν ότι αυξάνεται κατακόρυφα το πολιτικό ρίσκο, θα αμφισβητηθεί η αυτοδυναμία της ΝΔ και με ποσοστά κάτω από 5% οι εθνικές εκλογές θα είναι ντέρμπι.
Εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο του Μητσοτάκη που κάνει λόγο για άνετη νίκη τότε το χρηματιστήριο θα προεξοφλήσει άνετη νίκη της ΝΔ και στις εθνικές εκλογές οπότε θα σημειωθεί ράλι έως τις 850 μονάδες.
Το bankingnews επιμένει ότι το πιθανότερο σενάριο δεν είναι ούτε το 10% ούτε το 3 ή 4% που θα ήθελε ο Τσίπρας.
Το πιθανότερο σενάριο είναι να νικήσει η ΝΔ στις ευρωεκλογές με 31% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 24% δηλαδή να χάσει ο Τσίπρας με 7 μονάδες διαφορά.
Έχουν απομείνει περίπου 2 εβδομάδες έως τις 26 Μαίου που θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές οπότε εύλογα το ενδιαφέρον της αγοράς θα μετριαστεί αισθητά.
Οι επενδυτές δεν θα αναλάβουν νέα ρίσκα.
Για δύο εβδομάδες το ελληνικό χρηματιστήριο θα μειώσει αισθητά ταχύτητες και θα πορευθεί με βάση τα μηνύματα που θα λαμβάνει αξιολογώντας στοιχεία για την πιθανή διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ.
Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν των ευρωεκλογών, του χρηματιστηρίου και των ομολόγων είναι μόνο ένα.
Ποια θα είναι η διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Η δημοσκοπική ιστορία πάντως εδώ και σχεδόν 40 χρόνια επιβεβαιώνει ότι το κόμμα που βρίσκεται πρώτο με χαοτική διαφορά από το δεύτερο στην παράσταση νίκη….τελικώς κερδίζει τις εκλογές.
Η παράσταση νίκης λοιπόν δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν θα υπάρξει ντέρμπι αλλά η ΝΔ θα κερδίσει με 6 με 7 μονάδες τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το ερώτημα είναι πως η αγορά θα αποτιμήσει αυτή την διαφορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης