Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τουρκία - Κινητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τη γεώτρηση - Συναντήσεις με ξένους διπλωμάτες

Τουρκία - Κινητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τη γεώτρηση - Συναντήσεις με ξένους διπλωμάτες
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε ξένους διπλωμάτες για να τους παρουσιάσει τις τουρκικές θέσεις για την Ανατολική Μεσόγειο
Έντονη κινητικότητα παρατηρείται από πλευρά της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Όπως μεταδίδει ο κυπριακός Τύπος, ενώ  τις προηγούμενες ημέρες τα τρία πλοία υποστήριξης, Sancar (Sophie Siem), Korkut (Siem Louisa) και Altan (Siem Sasha), έκαναν τα δρομολόγια από το λιμάνι Αττάλειας μέχρι και το γεωτρύπανο και αντίστροφα άδεια, χωρίς να μεταφέρουν εξοπλισμό, από την Κυριακή άρχισε να μεταφέρεται κάποιος εξοπλισμός στο γεωτρύπανο.
Κινήσεις που αποτελούν μέρος της προετοιμασίας για γεώτρηση.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, δεν αποκλείεται οι κινήσεις αυτές να είναι απόρροια της απειρίας και σειράς τεχνικών προβλημάτων και ελλείψεων στην πραγματοποίηση γεωτρήσεων με τον «Πορθητή».
Σε κάθε περίπτωση, τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να υπάρξει πιο ξεκάθαρη εικόνα ως προς τις ενέργειες του τουρκικού γεωτρύπανου.

Τα μέτρα της Κύπρου

Την ίδια ώρα εντείνονται τα νομικά μέτρα που λαμβάνει η Κύπρος κατά εμπλεκόμενων εταιρειών.
Στο πλαίσιο αυτό, οι μεγαλύτερες διεθνώς εξειδικευμένες εταιρείες, που συνεργάστηκαν με την Τουρκία στην προηγούμενη γεώτρηση του «Πορθητή» εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν παρέχουν καμιά βοήθεια στην παράνομη γεώτρηση.
Σύμφωνα, όμως, την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», τα στοιχεία δείχνουν, ότι συνεργάζονται πέραν των δέκα «δευτεροκλασάτων» εταιρειών, που παρέχουν εξοπλισμό και εξειδικευμένες υπηρεσίες για την παράνομη δραστηριότητα του «Πορθητή».
Η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά σε σειρά άλλων μέτρων προς αυτές τις εταιρείες, με σκοπό να αποσυρθούν από την παράνομη δραστηριότητα.
Στο μικροσκόπιο για μέτρα και ενέργειες, μπαίνουν και ασφαλιστικές εταιρείες που ασφαλίζουν πλοία, εξοπλισμό και προσωπικό, αφού η ασφαλιστική κάλυψη δεν καλύπτει παράνομη δραστηριότητα.

Η συνάντηση Τούρκων αξιωματούχων με ξένους διπλωμάτες

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται και τα διπλωματικά παιχνίδια από τη γειτονική χώρα.
Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο πληροφορίες του CNN Turk, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε ξένους διπλωμάτες για τους παρουσιάσει τις τουρκικές θέσεις για την Ανατολική Μεσόγειο.
Στη συνάντηση συμμετείχαν και διπλωμάτες από Ισραήλ, Αίγυπτο και Ελλάδα, χώρες που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους με τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες.
Πιο αναλυτικά, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης, οι Τούρκοι διπλωμάτες εξήγησαν ότι οι εργασίες γεώτρησης γίνονται στην υφαλοκρηπίδα Τουρκίας και στις περιοχές που αδειοδοτήθηκε η κρατική εταιρεία πετρελαίου από το ψευδοκράτος και τους έδειξαν και χάρτη στον οποίο: σημείωσαν με κόκκινο τις περιοχές της φερόμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπου γίνονται οι εργασίες γεώτρησης, σημείωσαν με ροζ τις περιοχές που το ψευδοκράτος "αδειοδότησε" την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας, και σημείωσαν με κίτρινο τα τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία δεν αναγνωρίζουν και έδειξαν ότι συμπίπτουν με τις δικές τους περιοχές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι λόγω της μη επίλυσης του Κυπριακού σε εκείνες τις περιοχές υπάρχουν πεδία που αμφισβητούνται στις οποίες κάνουν δραστηριότητες γεώτρησης οι ξένες εταιρείες και που η Τουρκία το θεωρεί απαράδεκτο.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης