Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τσακαλώτος: Ξέρουμε ότι ζορίζεται ο κόσμος - Τώρα εφαρμόζουμε το δικό μας πρόγραμμα

Τσακαλώτος: Ξέρουμε ότι ζορίζεται ο κόσμος - Τώρα εφαρμόζουμε το δικό μας πρόγραμμα
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αποκάλυψε ότι θα υπάρχουν τροπολογίες για μείωση στο 13% του ΦΠΑ στον καφέ και άλλα ροφήματα
Την κατάθεση νέων τροπολογιών για τη μείωση του ΦΠΑ στον καφέ και άλλα ροφήματα προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ παράλληλα τόνισε ότι -μετά την έξοδο από τα μνημόνια- η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να εφαρμόζει το δικό της πρόγραμμα και απλά να ενημερώνει τους Θεσμούς.
Ο κ. Τσακαλώτος άσκησε κι έντονη κριτική στη ΝΔ επισημαίνοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει κοστολογήσει το πρόγραμμα της, υποστήριξε ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο όριο, ενώ παραδέχθηκε ότι «ο κόσμος ζορίζεται».
 
Οι παροχές της κυβέρνησης

Ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στις παροχές της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για «προεκλογικά μέτρα».
«Όλα αυτά έχουν ξεκινήσει από τον Αύγουστο, μετά το τέλος των μνημονίων.
Εμείς έχουμε ένα σχέδιο.
Αυτό είναι το σχέδιο μας: να βγούμε από το μνημόνιο και να κάνουμε σιγά-σιγά τα μέτρα των παροχών», είπε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, όπου αναφερόμενος στην αποστροφή Μητσοτάκη πως με εκείνον μπορεί να συνομιλήσει πολιτικά, είπε: «Δεν τσιμπάω από αυτά τα πράγματα».

Εφαρμόζουμε το δικό μας πρόγραμμα

Εξάλλου, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε «ξέρουμε ότι δεν είναι καλά τα πράγματα, ξέρουμε ότι ζορίζεται ο κόσμος» και συμπλήρωσε «έπρεπε να φθάσουμε έως τον Απρίλη για να δώσουμε το πλεόνασμα από το δημοσιονομικό περιθώριο που υπήρχε και γι' αυτό είχαμε ένα πιο κοινωνικό πακέτο για το 2019 και πιο αναπτυξιακό για το 2020».
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην έξοδο από τα μνημόνια τονίζοντας ότι πλέον η κυβέρνηση εφαρμόζει το δικό της πρόγραμμα.
«Τώρα μπορούμε να κάνουμε το δικό μας πρόγραμμα, το δικό μας σχέδιο και να ενημερώσουμε τους Θεσμούς.
Τώρα που είμαστε εκτός μνημονίου έχουμε κοστολογήσει τα μέτρα και συγχρόνως κάνουμε και άλλα πράγματα.
Αν δείτε το πακέτο που έχουμε για τον Αύγουστο και την ΔΕΘ, μαζί με αυτά που ανακοινώσαμε "χθες" και εκείνα για το 2020, είναι ένα πακέτο».

Επίθεση στη ΝΔ

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσακαλώτος άσκησε έντονη κριτική στη ΝΔ τονίζοντας δεν αναφέρει το κόστους προγράμματος της.
«Καταθέτουν τροπολογίες για να είναι ακόμη πιο γενναιόδωροι, αλλά δεν μας λένε πόσο είναι το κόστος τους.
Ο Γιώργος Χουλιαράκης κοστολόγησε το πρόγραμμα της ΝΔ στα 5 δισ. ευρώ για φέτος και 9 δισ. έως το 2022.
Η ΝΔ δεν μας απάντησε.
Είναι τόσο το κόστος;» είπε.

Οι τροπολογίες για το ΦΠΑ

Όσον αφορά τη μείωση συντελεστών του ΦΠΑ, ο κ. Τσακαλώτος αποκάλυψε ότι «η συζήτηση για τα μέτρα συνεχίζεται στη Βουλή.
Θα υπάρχουν τροπολογίες για μείωση στο 13% του ΦΠΑ για τον καφέ και άλλα ροφήματα που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ», λέγοντας ότι δυστυχώς δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για να μειωθεί ο ΦΠΑ και για τα σερβιριζόμενα ροφήματα σε καταστήματα εστίασης.

Το αφορολόγητο

Για την μείωση του αφορολόγητου, ο κ. Τσακαλώτος υπενθύμισε ότι πέρσι τέτοια εποχή έλεγε ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις και μερικούς μήνες αργότερα ελήφθη η σχετική απόφαση, καλώντας όλους να μην βιάζονται και ουσιαστικά προεξοφλώντας ότι το ίδιο θα γίνει και με την μείωση του αφορολόγητου.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, «στον προϋπολογισμό του 2020 θα έχουμε και τις προτάσεις μας για την μείωση του αφορολόγητου και για τα μέτρα που έχουμε ανακοινώσει, αλλά και επιπλέον μέτρα», μεταθέτοντας ουσιαστικά τις «ανακοινώσεις» για τα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε πρέπει η Ελλάδα να καταθέσει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Τέλος, σε ό,τι αφορά τους συνεπείς φορολογούμενους, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι θα επανέλθει η επιβράβευση για όσους εξοφλούν εφάπαξ τους φόρους και τις υποχρεώσεις τους, λέγοντας ότι εξετάζεται εάν η έκπτωση που θα χορηγείται θα ανέρχεται στο 2% του ποσού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης