Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προσπάθεια ανάκαμψης από το sell-off στη Wall Street - Κέρδη +0,84% για Dow Jones, στο +0,81% η ενίσχυση για S&P 500

Προσπάθεια ανάκαμψης από το sell-off στη Wall Street - Κέρδη +0,84% για Dow Jones, στο +0,81% η ενίσχυση για S&P 500
Θετικό το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια, μία ημέρα μετά το sell-off που πυροδότησε η νέα κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων
(upd) Ανέκαμψαν σήμερα (14/5/2019) τα διεθνή χρηματιστήρια, μία ημέρα μετά το sell-off που πυροδότησε η νέα κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε σήμερα πως δεν έχουν καταρρεύσει οι εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα, ενώ χαρακτήρισε τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου ως «καυγαδάκι».
Μάλιστα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν δίστασε να πει πως οι ΗΠΑ έχουν έναν «καλό» διάλογο με την Κίνα.
O Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,84% στις 25.537  μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,81% στις 2.834 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 1,14% υψηλότερα στις 7.734 μονάδες.

Οι αμερικανικοί δείκτες υπέστησαν χθες (13/5) ένα εκτεταμένο sell-off, με τους Dow Jones και S&P 500 να κλείνουν με απώλειες 2,4% -η χειρότερή τους επίδοση από τις αρχές Ιανουαρίου- και τον Nasdaq να «βυθίζεται» κατά 3,4% -η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του 2019.
Οι μετοχές των εταιρειών με μεγάλη έκθεση στην Κίνα έχουν δεχτεί τις ισχυρότερες πιέσεις.
Οι μετοχές των Apple, Intel και Caterpillar έχουν όλες σημειώσει «βουτιά» άνω του 10% στις έξι ημέρες συναλλαγών που ακολούθησαν την αιφνιδιαστική προειδοποίηση του Trump για αύξηση των δασμών στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών.

Ύστερα από τη ραγδαία κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας τα τελευταία 24ωρα, με την αύξηση των αμερικανικών δασμών στο 25% σε εισαγόμενα κινέζικα προϊόντα αξίας 200 δις δολαρίων, και την απάντηση του Πεκίνου με δασμούς 25% σε εισαγόμενα αμερικάνικα προϊόντα αξίας 60 δισ. δολ., διαφαίνεται μια χαραμάδα ελπίδας και αισιοδοξίας ότι τελικά οι δύο πλευρές δεν θα τραβήξουν άλλο το σκοινί.
Κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας διατύπωσε τη θέση ότι Κίνα και ΗΠΑ έχουν την «ικανότητα και τη σοφία» να φτάσουν σε μια εμπορική συμφωνία που θα είναι θετική και για τις δύο πλευρές ενώ χαραμάδα αισιοδοξίας για την «κατάληξη» της εμπορικής διαμάχης άφησε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος εκτίμησε ότι οι συνομιλίες στο Πεκίνο θα έχουν θετική έκβαση.
Ωστόσο, ο Trump εμμένει στη σκληρή γλώσσα και αναφέρει μέσω Twitter ότι η συμφωνία θα έρθει στον σωστό χρόνο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος υπερασπίστηκε σήμερα τον εμπορικό του πόλεμο με την Κίνα, υποσχόμενος μια συμφωνία σύντομα με τον Κινέζο πρόεδρο, παρόλο που ενισχύονται οι φόβοι για μια παρατεταμένη μάχη.
Ο Trump υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πολύ καλύτερη διαπραγματευτική θέση έναντι της Κίνας, με τα αμερικανικά ταμεία να γεμίζουν λόγω της αύξησης στους δασμούς.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Coca-Cola είχε άνοδο 1,33%, καθώς η Morgan Stanley την αναβάθμισε σε «overweight» από «equal weight».
Εν τω μεταξύ, σημερινά στοιχεία έδειξαν πως οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ κατέγραψαν οριακή αύξηση 0,2% τον Απρίλιο 2019, σε μια ένδειξη ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει υποτονικός για ένα διάστημα.

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με σημαντική άνοδο έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μία ημέρα μετά το sell-off που πυροδότησε η νέα κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 1,01% στις 376,34 μονάδες.
Της σημερινής ανόδου «ηγήθηκε» ο κλάδος πρώτων υλών, λόγω της σημαντικής του έκθεσης στην Κίνα, με τον σχετικό δείκτη να καταγράφει κέρδη 1,9%.
Σημαντική άνοδο 1,2% σημείωσε και ο κλάδος αυτοκινήτων, λόγω της «ευαισθησίας» του σε θέματα εμπορίου.
Οι μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών Daimler και Volkswagen σημείωσαν κέρδη 1,2% και 1,1% αντίστοιχα.
Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,97% κι έκλεισε στις 11.991,62 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,09% στις 7.241,60 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 1,5% και τις 5.341,35 μονάδες.


Παράλληλα, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 1,45% κι έκλεισε στις 20.796 μονάδες.
Ώθηση στο γερμανικό χρηματιστήριο προσέφεραν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό στη χώρα, που έδειξαν ότι ανέβασε ταχύτητα τον Απρίλιο του 2019.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2%, έναντι ετήσιας ανόδου 1,4% του Μαρτίου, ενώ σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1%, από 0,5% τον Μάρτιο.
Στα εταιρικά νέα, άνοδο 1,8% σημείωσε η μετοχή της Allianz, καθώς η γερμανική ασφαλιστική εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη ελαφρώς υψηλότερα για το πρώτο τρίμηνο του 2019, ξεπερνώντας οριακά τις προβλέψεις και επιβεβαιώνοντας τους στόχους της για το σύνολο του έτους.
Από την άλλη, η μετοχή της Vodafone διολίσθησε κατά 3,8% στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, καθώς η βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το μέρισμά της, για πρώτη φορά από το 1998, λόγω των ζημιών που ανακοίνωσε για το σύνολο της χρήσης 2019.
Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ιταλίας, με εκείνη του 10ετούς να ανέρχεται στο 2,74%, στον απόηχο προειδοποιήσεων του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini, ότι η χώρα θα μπορούσε να παραβιάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητο για την ενίσχυση της απασχόλησης.


Συνεχίστηκε η πτώση στις ασιατικές αγορές

Στο «κόκκινο» παρέμειναν και σήμερα οι αγορές της Ασίας, μετά τις ισχυρές απώλειες που σημειώθηκαν χθες στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές παραμένουν προβληματισμένοι αναφορικά με τη νέα κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά 0,59% στις 21.067,23 μονάδες, κλείνοντας με αρνητικό πρόσημο για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση και παραμένοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών.
Παράλληλα, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με απώλειες 0,92% στις 6.239,90 μονάδες, ενώ πτώση σημείωσε και ο δείκτης S&P/NZX 50 στη Νέα Ζηλανδία, κλείνοντας συγκεκριμένα στο -0,56% και τις 10.070,35 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 1,50% στις 28.122,02 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε στο -0,69% και τις 2.883,61 μονάδες, ενώ παρόμια πτώση σημείωσε και ο δείκτης SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο -0,71% και τις 9.038,36 μονάδες.
Στην Ταϊβάν, ο δείκτης Taiwan Weighted κατέγραψε απώλειες 0,37% στις 10.519,25 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά 0,14% στις 2.081,84 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης