Λιβύη: Ο πρόεδρος Macron θέλει να συναντηθεί με τον στρατάρχη Haftar

Λιβύη: Ο πρόεδρος Macron  θέλει να συναντηθεί με τον στρατάρχη Haftar
Λιβύη: Ο πρόεδρος Macron  θέλει να συναντηθεί με τον στρατάρχη Haftar
Ο πρόεδρος της Γαλλίας E. Macron εξετάζει το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον στρατάρχη K. Haftar, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης που έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον της Τρίπολης, σε μια προσπάθεια να ξαναρχίσει η διαδικασία πολιτικής επίλυσης της κρίσης στη χώρα.
"Η κατάσταση στη Λιβύη είναι πολύ ανησυχητική επειδή ο οδικός χάρτης που πρότειναν τα Ηνωμένα Έθνη απέτυχε, τόσο εξαιτίας της πρωτοβουλίας του στρατάρχη Haftar όσο και λόγω μιας πρωτοβουλίας ή μάλλον μιας μη ανάληψης πρωτοβουλίας, εκ μέρους του πρωθυπουργού" της Λιβύης, F.Al Saraj, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.
"Για αυτόν τον λόγο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλησε να συναντηθεί" και με τους δύο ώστε να προωθήσει την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών", πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Ο Macron, ο οποίος δέχτηκε στις 8 Μαΐου τον Saraj, θα συναντηθεί πιθανότατα στο εγγύς μέλλον και με τον Χάφταρ, όμως προς το παρόν δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτα, ανέφερε μια πηγή του Μεγάρου των Ηλυσίων στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Μια διπλωματική πηγή υπενθύμισε επίσης ότι η Γαλλία ανέκαθεν τασσόταν υπέρ μιας πολιτικής λύσης στην κρίση.
Ο Saraj κατηγορεί το Παρίσι ότι στηρίζει τον αντίπαλό του, αν και ο Macron τον διαβεβαίωσε κατά τη συνάντησή τους ότι στηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση και επιθυμεί μια "άνευ όρων" εκεχειρία στη Λιβύη.
Οι επιχειρήσεις του Haftar ξεκίνησαν στις 4 Απριλίου.
Οι δυνάμεις του όμως δεν κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την Τρίπολη, όπως επιδίωκαν, και η κατάσταση φαίνεται να έχει περιέλθει σε αδιέξοδο, τόσο από στρατιωτικής όσο και από πολιτικής άποψης.
Την Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε "απειλή για τη διεθνή ασφάλεια" την επίθεση των δυνάμεων του Haftar.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS