ΗΠΑ και Ρωσία υπέρ του διαλόγου στο ζήτημα τις Βενεζουέλας, παρά τις διαφωνίες

ΗΠΑ και Ρωσία υπέρ του διαλόγου στο ζήτημα τις Βενεζουέλας, παρά τις διαφωνίες
ΗΠΑ και Ρωσία υπέρ του διαλόγου στο ζήτημα τις Βενεζουέλας, παρά τις διαφωνίες
Οι χώρες δεν πρέπει να επεμβαίνουν στα κυρίαρχα συμφέροντα της Βενεζουέλας, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών M. Pompeo στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ρώσο ομόλογο του S. Lavrov στο Σότσι.
«Δεν θέλουμε κάποια, οποιαδήποτε χώρα να επεμβαίνει στις υποθέσεις της Βενεζουέλας, θέλουμε ο λαός της Βενεζουέλας να αποκτήσει την δική του δημοκρατία, να επιλέγει ο ίδιος τον ηγέτη του, είτε είναι αυτός ο Maduro Μαδούρο ή κάποιος οποιοσδήποτε άλλος» δήλωσε ο Pompeo, επισημαίνοντας ότι η Ουάσιγκτον προτίθεται να κάνει διάλογο με την Μόσχα για την κρίση στην Βενεζουέλα, παρά τις υπάρχουσες διαφωνίες.
«Στο ζήτημα της Βενεζουέλας έχουμε διαφωνίες.
Είπα στον συνάδελφο μου, ότι εμείς θέλουμε να κάνουμε το παν για να επιλέξει ο λαός αυτής της χώρας τον δημοκρατικό δρόμο.
Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες πιστεύουν ότι ήρθε ο καιρός για τον Maduro να φύγει, για να πάψει ο λαός της Βενεζουέλας να υποφέρει.
Ελπίζουμε ότι η ρωσική υποστήριξη προς τον Maduro θα σταματήσει.
Όμως παρά τις διαφωνίες μας, θα συνεχίσουμε τον διάλογο.
Θα βρούμε κάποιες λύσεις για να περιορίσουμε την ανθρωπιστική κρίση σ’ αυτή την χώρα» δήλωσε ο Μάικ Πομπέο.
Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι οι απειλές της αμερικανικής κυβέρνησης και του ηγέτη της βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης J. Guaido που εκτοξεύονται κατά της κυβέρνησης του Maduro έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές της δημοκρατίας.
Ο Lavrov επεσήμανε ότι η Ρωσία είναι υπέρ του διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών και της αντιμετώπισης των ζητημάτων χωρίς τελεσίγραφα και προϋποθέσεις , και ότι στάση της στην κρίση της Βενεζουέλας «έχει ως αφετηρία την αρχή που λέει ότι η δημοκρατία δεν επιβάλλεται με την βία».
«Οι απειλές που εκτοξεύονται από τα χείλη επίσημων εκπροσώπων της αμερικανικής κυβέρνησης και από τα χείλη του κυρίου Guaido, ο οποίος μονίμως αναφέρεται στο δικαίωμα του να ζητήσει μια στρατιωτική επέμβαση από το εξωτερικό, δεν έχουν τίποτα το κοινό με την δημοκρατία» δήλωσε ο Lavrov.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ του διαλόγου μεταξύ όλων των υπεύθυνων πατριωτικών πολιτικών δυνάμεων της Βενεζουέλας, στο πλαίσιο του μηχανισμού του Μοντεβίδεο.
«Και η κυβέρνηση (της Βενεζουέλας-σ.σ.), όπως είπε ο Maduro είναι έτοιμη για έναν τέτοιο διάλογο» επεσήμανε ο Lavrov.

www.bankingnews.gr


bankingnews.gr

BREAKING NEWS