Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαθαίνει η κρίση στην Αργεντινή - Δυσαρέσκεια για Macri, επιστρέφει η Kirchner;

Βαθαίνει η κρίση στην Αργεντινή - Δυσαρέσκεια για Macri, επιστρέφει η Kirchner;
Αντιμέτωπος με την κοινωνική δυσαρέσκεια ο πρόεδρος Macri
Αυξάνεται η κοινωνική δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του προέδρου της Αργεντινής Mauricio Macri, καθώς βαθαίνει η οικονομική κρίση στη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Η μεγαλύτερη συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων της Αργεντινής κάλεσε χθες τα μέλη της να συμμετάσχουν σε εικοσιτετράωρη απεργία σε όλη τη χώρα εναντίον των πολιτικών λιτότητας του προέδρου Macri, η κυβέρνηση του οποίου είναι αντιμέτωπη με βαθιά οικονομική ύφεση, ταχεία άνοδο του πληθωρισμού και νευρικότητα στις αγορές.
H Γενική Συνομοσπονδία Συνδικάτων, η οποία δεν συμμετείχε στην κινητοποίηση του Απριλίου που οργάνωσαν άλλα συνδικάτα, ανακοίνωσε ότι θα πάρει μέρος στην κινητοποίηση της 29ης Μαΐου, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η ύφεση, ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός, η πτώση της αξίας του πέσο είναι παράγοντες που έχουν καταφέρει πλήγματα στην αγορά εργασίας, στους μισθούς και την αγοραστική δύναμη.
Το επίπεδο της φτώχειας αυξάνεται.
Ο πληθωρισμός έχει φθάσει το 51,3% το τελευταίο δωδεκάμηνο σε ετήσια βάση, το ποσοστό του ενεργού εργατικού δυναμικού που πλήττεται από την ανεργία έχει επισήμως αυξηθεί στο 9,1%, ενώ η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2,5% του ΑΕΠ το 2018.





Ηγετικό στέλεχος του συνδικάτου επισήμανε ότι η κρίση που βιώνει η οικονομία της Αργεντινής θα σημάνει πως «θα έχουμε περισσότερους άνεργους συναδέλφους, περισσότερους συναδέλφους εκτός παραγωγικής δραστηριότητας».
Η βιομηχανική παραγωγή έχει υποχωρήσει για 11 συναπτούς μήνες από τα μέσα του 2018, όταν η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής βρέθηκε αντιμέτωπη με την κρίση χρέους και ζήτησε τη στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
 Άλλο ένα από τα στελέχη του συνδικάτου επισήμανε πως «αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένας κλάδος της οικονομίας που να μην έχει προβλήματα».
 
Η Kirchner υποψήφια «πατριωτικού» μετώπου εναντίον του προέδρου Μacri;

Δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει επίσημα ότι θα είναι υποψήφια στις προσεχείς εκλογές, αλλά η 66χρονη πρώην πρόεδρος Christina Kirchner έκανε χθες άλλο ένα βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μετώπου με σκοπό την ένωση των δυνάμεων που εναντιώνονται στον δεξιό πρόεδρο Μάκρι.
Προς γενική κατάπληξη, καθώς έχει συγκρουστεί με μέρος του Partido Justicialista (περονιστές) η κεντροαριστερή πρώην πρόεδρος (2007-2005) συμμετείχε χθες σε μια συνάντηση με την ηγεσία του, για πρώτη φορά από το 2003.
«Θα σχηματίσουμε ένα πατριωτικό μέτωπο» δήλωσε ο Χοσέ Λουίς Γιόχα, πρόεδρος του κόμματος, που τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας της Κίρσνερ. Εάν δεν υπάρξει συναίνεση, πρόσθεσε, το ζήτημα θα κριθεί «στην εσωκομματική διαδικασία», την 11η Αυγούστου, πρόσθεσε.
Η Kirchner συγκαταλέγεται στα φαβορί ενόψει των εκλογών της 27ης Οκτωβρίου.

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «Β» η Αργεντινή - Παραμένει αρνητικό το outlook

Σε «Β» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Αργεντινής η Fitch Ratings, διατηρώντας τι αρνητικές προοπτικές (outlook).
Ο αμερικανικός οίκος σημειώνει πως οι αρνητικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν ένα εύθραυστο μακροοικονομικό περιβάλλον και κινδύνους για το δημόσιο χρέος και την ευελιξία χρηματοδότησης, που ενισχύονται από τις αβεβαιότητες γύρω από τις επερχόμενες εκλογές.
Το πρόγραμμα του ΔΝΤ παραμένει σε καλό δρόμο, συμβάλλοντας στην άμβλυνση των βραχυπρόθεσμων κινδύνων χρηματοδότησης.
Ωστόσο, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για δημοσιονομική εξυγίανση και ανάκαμψη της πρόσβασης στην αγορά, καθώς εξαντλούνται τα κεφάλαια του ΔΝΤ, παραμένουν αβέβαιες.
Η κυβέρνηση Macri αντιμετώπισε δύσκολες συμφωνίες για να προωθήσει τις απαραίτητες προσαρμογές πολιτικής στο πλαίσιο του προγράμματος του ΔΝΤ, επισημαίνεται.
Η Fitch εκτιμά ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης για το δημόσιο, που θα ανέλθουν σε περίπου 48 δισεκ. δολάρια το 2019 (σε μεγάλο βαθμό εκφρασμένες σε ξένο νόμισμα), καλύπτονται από τις προγραμματισμένες εκταμιεύσεις του ΔΝΤ.
Εντούτοις, το έλλειμμα χρηματοδότησης θα επανεμφανιστεί το 2020, καθώς τα κονδύλια του ΔΝΤ εξαντλούνται.
Η κυβέρνηση έχει επιτύχει μέχρι στιγμής τους στόχους δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε στο 2,6% του ΑΕΠ από 3,8% το 2017, ενώ το συνολικό έλλειμμα σε 5,2% από 5,9%.
Η Fitch προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ και ένα συνολικό έλλειμμα 3,6% το 2019.
Για το 2020, ο οίκος αναμένει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% και συνολικό έλλειμμα 2,7%.
Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε στο 86,2% του ΑΕΠ το 2018 από 56,6% το 2017, ενώ η Fitch αναμένει να μετριαστεί στο 80% του ΑΕΠ έως το 2020.
Σε ό,τι αφορά στο «αγκάθι» του πληθωρισμού, ο οίκος προβλέπει να φθάσει το 2019 στο 40%, από 47,6% το 2018.
Επίσης, προβλέπει το πραγματικό ΑΕΠ να συρρικνωθεί κατά 1,7% το 2019, μετά από συρρίκνωση 2,5% το 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης