Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Περιπλέκει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ η «ξεχασμένη» option της ΔΕΗ για απόκτηση 30% της εταιρίας αερίου

tags :
Περιπλέκει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ η «ξεχασμένη» option της ΔΕΗ για απόκτηση 30% της εταιρίας αερίου
Πρόκειται για δικαίωμα που είχε αποκτήσει η ΔΕΗ το 2002 μετά από σχετική συμφωνία με το Δημόσιο
Ένα ακόμη πρόβλημα φαίνεται ότι έχει ανακύψει στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας, καθιστώντας μάλλον δύσκολη την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου όπως επιμένουν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και οι διοικήσεις της ΔΕΠΑ και του ΤΑΙΠΕΔ.
Ο λόγος, για μια μάλλον ξεχασμένη option της ΔΕΗ για εξαγορά του 30% της ΔΕΠΑ σε περίπτωση ιδιωτικοποίηση της.
Πρόκειται για ένα δικαίωμα που είχε αποκτήσει η ΔΕΗ το 2002 μετά από σχετική συμφωνία με το Δημόσιο.
Η option της ΔΕΗ επανήλθε στην επικαιρότητα το 2012 όταν η τότε κυβέρνηση επεδίωξε μέσω του ΤΑΙΠΕΔ την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.
Συμφωνήθηκε, λοιπόν, η αποζημίωση της ΔΕΗ από το Ταμείο για να παραχωρήσει το δικαίωμα άσκησης της option.
Τότε η ΔΕΗ και το ΤΑΙΠΕΔ είχαν υπογράψει ένα συμφωνητικό που προέβλεπε ότι η ΔΕΗ θα παραιτείτο του δικαιώματός της στην άσκηση της option έναντι αποζημίωσης 32,9 εκατ. ευρώ.
Το ποσό της αποζημίωσης είχε προσδιοριστεί μετά από αποτίμηση που διενήργησε η Citigroup Global Markets Limited.
Προβλεπόταν επίσης ότι η παραίτηση της ΔΕΗ από την option θα έληγε στις 30 Ιουνίου 2014.
Συγκεκριμένα το συμφωνητικό ανέφερε ότι «η συμφωνία λήγει αυτοδίκαια και παύει να δεσμεύει τα συμβαλλόμενα μέρη με τη λήξη καθ’ οιονδήποτε τρόπο (ακύρωση, κήρυξη ως άγονης κλπ) της αποκρατικοποίησης, … εκτός αν εντός εξαμήνου από την ως άνω λήξη της αποκρατικοποίησης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου προκηρύξει νέα διαδικασία αποκρατικοποίησης, μέρους ή του συνόλου του ομίλου ΔΕΠΑ, οπότε η διάρκεια του συμφωνητικού παρατείνεται μέχρι την καθ’ οιονδήποτε τρόπο λήξη της νέας διαδικασίας, όχι όμως πέραν της 30ης Ιουνίου 2014».

Στην κυριότητα της ΔΕΗ η option

Το ίδιο το κείμενο, το οποίο είχε εγκριθεί από έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ στις 4 Οκτωβρίου 2012, ανέφερε ότι σε περίπτωση έναρξης νέας διαδικασίας, η αποζημίωσης της ΔΕΗ για την παραίτησή της από την option θα αναθεωρείτο εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος από την προκήρυξη και πάλι από την Citi.
Σε περίπτωση δε που η Citi δήλωνε αδυναμία, τότε το ΤΑΙΠΕΔ και η ΔΕΗ θα μπορούσαν να επιλέξουν από κοινού άλλο σύμβουλο.
Προβλεπόταν επίσης ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα κατέβαλε τα 32,9 εκατ. ευρώ από τα έσοδα  της πώλησης και μάλιστα εντός δύο εργασίμων ημερών από την καταβολή του τιμήματος.
Φθάνουμε λοιπόν στο σήμερα που βεβαίως έχουν εκπνεύσει όλες οι συμφωνημένες προθεσμίες και η option έχει παραμένει στην κυριότητα της ΔΕΗ, η οποία βεβαίως έχει το δικαίωμα άσκησης της.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το ζήτημα θεωρείται σοβαρό, τόσο νομικά όσο και τεχνικά και παραμένει προς επίλυση εν όψει της προκήρυξης του διαγωνισμού για την πώληση του 50,1% της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Και βεβαίως η όποια λύση θα πρέπει να αφορά και τη ΔΕΠΑ Υποδομών, η οποία στην παρούσα φάση δεν προβλέπεται να ιδιωτικοποιηθεί.
Πρέπει να σημειωθεί ότι όποια λύση και αν επιλεγεί κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να εγκριθεί και από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ όπως άλλωστε είχε γίνει και στο παρελθόν, καθώς πρόκειται για ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της επιχείρησης.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης