Ιταλία: Επιμένει ο Salvini για αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων - Στο 2,77% η απόδοση του 10ετούς

Ιταλία: Επιμένει ο Salvini για αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων - Στο 2,77% η απόδοση του 10ετούς
Κόντρα στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης μετά τις δηλώσεις Salvini
(upd) Επιμένουν για δεύτερη ημέρα οι πιέσεις στα ιταλικά κρατικά ομόλογα, μετά τις απειλές Salvini ότι η Ιταλία είναι έτοιμη να παραβιάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Salvini επέμεινε σήμερα στην αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων και δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για τον αντίκτυπο των δηλώσεων του στην αγορά των ομολόγων.
«Οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ αποδυναμώνουν την οικονομία της ευρωζώνης.
Πρέπει να αλλάξουν» δήλωσε ενώ αναφερόμενος στην ιταλική οικονομία τόνισε ότι θέλει να μειώσει το χρέος μέσω της οικονομικής ανάπτυξης.
Πάντως, ο Salvini δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για το εάν οι δηλώσεις ενισχύουν το ιταλικό spread.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύεται στο 2,77% από 2,739% χθες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί 1,4% στις 20.601 μονάδες.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών δέχονται ισχυρές πιέσεις.
Πτώση 1,8% σημειώνει η Intesa Sanpaolo, στο -1,5% διαπραγματεύεται η Banco Bpm, ενώ η Unicredit υποχωρεί 2%.
O αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Lega, δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι έτοιμη να παραβιάσει το όριο του 3% στο έλλειμμα και να ωθήσει το χρέος στο 140% του ΑΕΠ, αν χρειαστεί, για να μειωθεί η ανεργία.
"Μέχρι να φτάσουμε την ανεργία στο 5% θα δαπανούμε ό,τι πρέπει και αν διαμαρτυρηθεί κάποιος στις Βρυξέλλες, δεν μας νοιάζει", είπε σε δημοσιογράφους στη Βερόνα.
Ο ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων Luigi Di Maio άσκησε δριμεία κριτική στην πρόταση του εταίρου του στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Ο Salvini και ο Di Maio που είναι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, ανταγωνίζονται διεκδικώντας τις ψήφους των Ιταλών ενόψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου και συγκρούονται σχεδόν καθημερινά για διάφορα θέματα, από τη μετανάστευση μέχρι τη διαφθορά.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Περούτζια ο Di Maio χαρακτήρισε "ανεύθυνη" ενέργεια την πρόκληση εντάσεων στις αγορές με το να μιλά κανείς για την αύξηση του χρέους και τόνισε ότι αντί για αυτό ο κυβερνητικός συνασπισμός θα έπρεπε να επικεντρωθεί στη μείωση των δαπανών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS