Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Θετικά αποτιμούν το α' 3μηνο του 2019 της Εθνικής οι αναλυτές - Τι υποστηρίζει το ΒΝ

tags :
Θετικά αποτιμούν το α' 3μηνο του 2019 της Εθνικής οι αναλυτές - Τι υποστηρίζει το ΒΝ
Ποια στοιχεία των αποτελεσμάτων της Εθνικής ήταν καλύτερα του αναμενομένου
Θετικά αποτιμούν τα αποτελέσματα α' 3μηνου του 2019 της Εθνικής Τράπεζας εγχώριοι και ξένοι αναλυτές, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Επίσης, στις αναλύσεις τους υπενθυμίζουν ότι η Εθνική θα παρουσιάσει τη στρατηγική της στο ευρύ κοινό, ξεκινώντας από την επενδυτική κοινότητα στο Λονδίνο στις 16 Μαΐου, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στις προσπάθειες της διοίκησης για να επικοινωνήσει στους επενδυτές τις προοπτικές της.

Deutsche Bank: Στη σωστή κατεύθυνση τα αποτελέσματα α' 3μηνου 2019 της Εθνικής - Στα 2,30 ευρώ η τιμή στόχος

Προς τη σωστή κατεύθυνση (1Q19 results, on the right track) θεωρεί η Deutsche Bank ότι είναι τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους της Εθνικής, για την οποία διατηρεί τη σύσταση buy (αγορά).
Ειδικότερα, στην ανάλυση - σχολιασμό των αποτελεσμάτων της Εθνικής, η Deutsche Bank τονίζει ότι η τράπεζα ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία, με το καθαρό κέρδος να διαμορφώνεται στα 41 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 44 εκατ. ευρώ που αναμενόταν.
Καλυτερα του αναμενομένου κινήθηκε και ο δανεισμός της τράπεζας, ενώ υπήρξε και μείωση των REPOs κατά 2,2 δισ. η οποία υποστήριξε και το κόστος δανεισμού.
Στα επόμενα τρίμηνα, η διοίκηση αναμένει να βελτιώσει τα επιτοκιακά έσοδα  με την υψηλότερη εκταμίευση δανείων και χορήγηση πιστωτικών καρτών, όπου η τράπεζα έχει αποκτήσει πρόσφατα μερίδιο αγοράς.
Οι επιδόσεις του κόστους ήταν καλύτερες από τις αναμενόμενες στα 205 εκατ. ευρώ, όπως και η πιστωτική ποιότητα.
Τέλος, η Deutsche Bank υπενθυμίζει ότι η Εθνική θα παρουσιάσει τη στρατηγική της στο ευρύ κοινό, ξεκινώντας από την επενδυτική κοινότητα στο Λονδίνο στις 16 Μαΐου.


Στα 2,30 ευρώ αυξάνει την τιμή στόχο της Εθνικής η Pantelakis, με σύσταση overweight

Η σημαντική ρευστότητα, η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, η κάλυψη και τα επίπεδα κεφαλαικής επάρκειας (CET1) αξίζουν την υψηλότερη βαθμολογία για την Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με την Pantelakis, η οποία αύξησε την τιμή στόχο στα 2,30 ευρώ.
Με αφορμή τα αποτελέσματα α' 3μηνου του 2019 για την Εθνική, η Pantelakis διατηρεί τη σύσταση σε overweight, ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς.
Επίσης, όπως σχολιάζει, τα αποτελέσματα ήταν θετικά, κυρίως λόγω της επίδοσης στα επιτοκιακά έσοδα (ΝΙΙ) και τη μείωση του λειτουργικού κόστους, παρά το γεγονός ότι ο CoR αυξήθηκε.
Προσοχής αξίζει και ο αρνητικός σχηματισμός NPE, ενώ δεν υπήρξε αλλαγή στο σχέδιο μείωσης των NPE την περίοδο 2019-21.

Beta Securities: Ενθαρρυντικές οι βελτιώσεις στα αποτελέσματα α' 3μηνου 2018 της Εθνικής

Η Εθνική Τράπεζα δημοσίευσε ένα καλό σύνολο αποτελεσμάτων με τα βασικά της στοιχεία να δείχνουν ενθαρρυντικές βελτιώσεις.
Αυτό αναφέρει η Beta Securities σχολιάζοντας τα αποτελέσματα α' 3μηνου της Εθνικής, τονίζοντας ότι η μείωση NPEs βοηθήθηκε από τις πωλήσεις (Symbol).
Τα NPEs είναι στο 38,9% με κάλυψη 58,6% έναντι 40,9% και 59,1% αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ ο CET-1 ήταν στο 15,7% έναντι 16,1% το δ' τρίμηνο του 2018.
Επίσης, η Beta Sec τονίζει τη σημαντική αύξηση στα έσοδα από συναλλαγές (100 εκατ. ευρώ), ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 42 εκατ. ευρώ.
Συνοπτικά τα αποτελέσματα:

Τι υποστηρίζει το bankingnews.gr

Ολίγον μαγική εικόνα με στηρίξεις από έκτακτα στην Εθνική τράπεζα με 41 εκατ κέρδη

Κέρδη ύψους 41 εκατ ευρώ εμφάνισε στο α΄ τρίμηνο του 2019 η Εθνική τράπεζα υποστηριζόμενη κυρίως από τα έκτακτα έσοδα 101 εκατ ευρώ που κατέγραψε.
Εάν αφαιρεθούν τα έκτακτα έσοδα που ήταν κέρδη 101 εκατ στο α΄ τρίμηνο του 2019 έναντι ζημιών 47 εκατ το 2018 και αφαιρέσουμε και τα 101 εκατ ευρώ που είναι το κόστος της εθελουσίας τότε το συμπέρασμα είναι ότι τα πραγματικά κέρδη της Εθνικής τράπεζας είναι ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός.
Όμως παρατηρούνται κάποιες τάσεις που προβληματίζουν.
-Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο μειώθηκε στις 263 μονάδες βάσης από 273 μονάδες βάσης
-Το κόστος πιστωτικού κινδύνου ένας άκρως σημαντικός χρηματοοικονομικός δείκτης αυξήθηκε υπέρμετρα από 113 μονάδες βάσης στο τέλος του 2018 στις 136 μονάδες βάσης.
-Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο προσαρμοσμένο στον κίνδυνο ανήλθε μόλις στις 127 μονάδες βάσης είναι η χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων 5 τριμήνων.
-Για το α΄ τρίμηνο του 2019 η Εθνική πήρε προβλέψεις για προβληματικά δάνεια 103 εκατ ευρώ έναντι 60 εκατ στο δ΄ τρίμηνο του 2018.
-Τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν στα 5,078 δισεκ. έναντι 4,962 δισεκ. στο τέλος του 2018.
-Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 μειώθηκε από 16,1% σε 15,7% απόρροια της αρνητικής επίπτωσης από την πώληση θυγατρικών στο εξωτερικό.
-Με την πλήρη ενσωμάτωση του IFRs 9 ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας μειώνεται στο 12,8% και στα 4,5 δισεκ. ευρώ.
Ασκείται πίεση στην κεφαλαιακή επάρκεια της Εθνικής τράπεζας.
-Τα NPEs μειώθηκαν στο 39% του συνόλου των δανείων ή 14,5 δισ με τον δείκτη κάλυψης NPEs με προβλέψεις στο 58,6%.
-Η Εθνική εντός του 2019 θα επωφεληθεί με έσοδα από τόκους 113 εκατ ευρώ από την μετατροπή του πρώην swaps της Goldman Sachs αρχικού ύψους 5,2 δισεκ. σε 3 κρατικά ομόλογα.

Συμπέρασμα

Τα κέρδη αυξήθηκαν λόγω των εκτάκτων κερδών, το επιτοκιακό περιθώριο μειώθηκε και το κόστος πιστωτικού κινδύνου αυξήθηκε, ενώ πίεση δέχθηκαν και τα κεφάλαια.
Τα αποτελέσματα της Εθνικής δεν μπορεί κανείς να πει ότι ενθουσιάζουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης