Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σενάρια για πρόωρες εκλογές στην Ιταλία - Νέα κόντρα Salvini - Di Maio για την ΕΕ, ανησυχεί ο πρόεδρος Mattarella - Στο 2,75% το 10ετές

Σενάρια για πρόωρες εκλογές στην Ιταλία - Νέα κόντρα Salvini - Di Maio για την ΕΕ, ανησυχεί ο πρόεδρος Mattarella - Στο 2,75% το 10ετές
Ιταλός αξιωματούχος έκανε λόγο για ανησυχία του προέδρου της Ιταλίας Sergio Mattarella για τον προϋπολογισμό του 2020
Με νέα πολιτική και οικονομική κρίση απειλείται η Ιταλία, στον απόηχο των απειλών Salvini κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων, στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου 2019. 
Μάλιστα στην επιφάνεια επανήλθαν και τα σενάρια κατάρρευσης της κυβέρνησης συνεργασίας Lega - Πέντε Αστέρων και προκήρυξης πρόωρων εκλογών.
Ιταλός αξιωματούχος έκανε λόγο για ανησυχία του προέδρου της Ιταλίας Sergio Mattarella για τον προϋπολογισμό του 2020.
Όπως τόνισε, πιθανές πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να προκηρυχθούν  τον Σεπτέμβριο του 2019, σε περίπτωση κατάρρευσης της κυβέρνησης.
Οι δηλώσεις Salvini προκάλεσαν την αντίδραση του κυβερνητικού εταίρου Luigi Di Maio, ενώ επιδρούν αρνητικά στις αγορές μετοχών και ομολόγων. 
Ο επικεφαλής της Lega επέμεινε σήμερα στην αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων και δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για τον αντίκτυπο των δηλώσεων του στην αγορά των ομολόγων.
«Οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ αποδυναμώνουν την οικονομία της ευρωζώνης.
Πρέπει να αλλάξουν» δήλωσε ενώ αναφερόμενος στην ιταλική οικονομία τόνισε ότι θέλει να μειώσει το χρέος μέσω της οικονομικής ανάπτυξης.
Πάντως, ο Salvini δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για το εάν οι δηλώσεις ενισχύουν το ιταλικό spread.
O αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Lega, δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι έτοιμη να παραβιάσει το όριο του 3% στο έλλειμμα και να ωθήσει το χρέος στο 140% του ΑΕΠ, αν χρειαστεί, για να μειωθεί η ανεργία.
"Μέχρι να φτάσουμε την ανεργία στο 5% θα δαπανούμε ό,τι πρέπει και αν διαμαρτυρηθεί κάποιος στις Βρυξέλλες, δεν μας νοιάζει", είπε σε δημοσιογράφους στη Βερόνα.
Από την πλευρά του ο ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων Luigi Di Maio άσκησε δριμεία κριτική στην πρόταση του εταίρου του στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Ο Salvini και ο Di Maio που είναι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, ανταγωνίζονται διεκδικώντας τις ψήφους των Ιταλών ενόψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου και συγκρούονται σχεδόν καθημερινά για διάφορα θέματα, από τη μετανάστευση μέχρι τη διαφθορά.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Περούτζια ο Di Maio χαρακτήρισε "ανεύθυνη" ενέργεια την πρόκληση εντάσεων στις αγορές με το να μιλά κανείς για την αύξηση του χρέους και τόνισε ότι αντί για αυτό ο κυβερνητικός συνασπισμός θα έπρεπε να επικεντρωθεί στη μείωση των δαπανών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα δύο κόμματα βρίσκονται κοντά σε διαζύγιο και δεν αποκλείεται η Ιταλία να οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες.
Αφενός ο Matteo Salvini θα θελήσει να εκμεταλλευτεί τη δυναμική της Lega στις δημοσκοπήσεις, αφετέρου ο Luigi Di Maio εκτιμά ότι το Κίνημα Πέντε Αστέρων φθείρεται στη σκιά της παντοκρατορίας Salvini.

Κόντρα με τον Conte για την αύξηση του ΦΠΑ

Εν τω μεταξύ κόντρα ξέσπασε και μεταξύ του πρωθυπουργού  Giuseppe Conte και του αντιπροέδρου Matteo Salvini για την αύξηση του ΦΠΑ το 2020 στο πλαίσιο των δικλείδων ασφαλείας τυου προϋπολογισμού, σε περίπτωση που δεν βρεθούν εναλλακτικές πηγές εσόδων.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί.
Ωστόσο ο Salvini ξεκαθάρισε ότι αρνείται κάθε ενδεχόμενο αύξησης, πριν τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.
«Πρέπει να είμαστε γενναίoi, δεν θα υποχωρήσω», τόνισε ο επικεφαλής της Lega.
Στη συνέχεια ο Conte διευκρίνισε πως δεν εννοούσε ότι πρέπει να υποχωρήσει η ιταλική κυβέρνηση.

Επίθεση από Αυστρία

«Δεν έχουμε καμία διάθεση να πληρώσουμε για τα χρέη της Ιταλίας», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο προερχόμενος από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου S. Kurz, Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Hartwig Löger, αντιδρώντας στην νέα απαίτηση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών M. Salvini για μία χαλάρωση των κριτηρίων σταθερότητας του ευρώ.
Κατά την άποψή του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών, μία κυβέρνηση (σ.σ. προφανώς η ιταλική), η οποία δεν τηρεί τους κανόνες χρέους της ΕΕ, εξέρχεται αλώβητη και κατόπιν ζητά επιπλέον και την χαλάρωση των κριτηρίων σταθερότητας του ευρώ, «δείχνει σαφώς ότι απαιτείται μία μεταρρύθμιση των κοινοτικών κανόνων με σκληρότερες κυρώσεις, όπως έχει ζητήσει ο Αυστριακός καγκελάριος Kurz».
Σύμφωνα με τον Hartwig Löger, με μία συνειδητή προώθηση του «σπιράλ χρέους», δεν μπορεί να αποκλειστεί για πολύ χρόνο, ότι η Ιταλία θα εξελιχθεί σε μία νέα Ελλάδα, από τις εμπειρίες με την οποία, η Αυστρία έχει εξάγει τα διδάγματά της.
Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, «η Ελλάδα έχει δείξει, το πού οδηγεί, όταν μία χώρα συνεχίζει ασταμάτητα το σπιράλ χρέους, και ακόμη έως σήμερα, τόσο ο ελληνικός πληθυσμός έχει να υποφέρει για τις λανθασμένες αποφάσεις του παρελθόντος, όσο και ο συνολικός χώρος του ευρώ έχει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες».
Ταυτόχρονα, ο Hartwig Löger απαιτεί μία αλλαγή στην Ευρώπη αναφέροντας ότι, όπως η Αυστρία έτσι και οι άλλες χώρες θα πρέπει να δρομολογήσουν το τέλος της πολιτικής χρέους και να περιορίσουν το ύψος του χρέους τους κάτω από το 60% του ΑΕΠ.
Ο ίδιος θεωρεί πως οι χώρες, οι οποίες δεν τηρούν τα κριτήρια σταθερότητας του ευρώ, δεν απειλούν μόνον τον εαυτό τους, αλλά ολόκληρη την Ευρωζώνη, και ως εκ τούτου, «η Αυστρία πάντως δεν πρόκειται στο μέλλον να διαθέσει τα χρήματα των φορολογουμένων της και να αναλάβει εγγυήσεις για άλλες χώρες, μόνον επειδή κάποιες συνεχίζουν ασυγκράτητα στην πολιτικής χρέους».
Υπενθυμίζεται, πως μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Αυστριακός καγκελάριος Kurz, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa είχε προειδοποιήσει να μην γίνει η Ιταλία μία δεύτερη Ελλάδα με μία «ανεύθυνη πολιτική χρέους».
«Αυτή η άποψη πρέπει να ρυθμίζεται σε μία νέα Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνιζε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι «μόνον τότε θα απαλλαγούμε από την κρίση, όταν υπάρξουν σαφείς κυρώσεις κατά χωρών-μελών της ΕΕ, οι οποίες προξενούν χρέος, και όλοι πρέπει να εργαστούμε για τη μείωση του ελλείμματος και για την τήρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ».
Σύμφωνα με τον Kurz - ο οποίος στο παρελθόν, ως τότε Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, είχε ασκήσει επανειλημμένα κριτική απέναντι στην Ελλάδα, σε σχέση τόσο με την οικονομική κατάσταση όσο και με το προσφυγικό - «μόνον με αυτόν τον τρόπο μπορεί να υπάρξει εγγύηση πως η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα επιτυχημένη και σταθερή, όπως επίσης, μόνον έτσι μπορεί να αποφευχθεί να θέσει η Ιταλία σε κίνδυνο ολόκληρο τον χώρο του ευρώ».
Ο Αυστριακός καγκελάριος προειδοποιούσε για επείγουσα ανάγκη ανανέωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας, «η διαπραγμάτευση της οποίας είχε γίνει το 2007 και είχε τεθεί σε ισχύ το 2009, καθώς, όπως παρατηρούσε, «από το 2009 έχουν αλλάξει οι βασικές οικονομικές προϋποθέσεις στην Ευρώπη και η συμφωνία αυτή δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις».

Επιμένουν οι πιέσεις σε ομόλογα και μετοχές

Η νέα αναταραχή που προκάλεσαν οι δηλώσεις Salvini επηρεάζουν αρνητικά τις αγορές μετοχών και ομολόγων για δεύτερη ημέρα.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύεται στο 2,77% από 2,739% χθες, αν και έχει αρχίσει να υποχωρεί ελαφρώς στο 2,745%.
Το ιταλικό spread ενισχύθηκε στις 291 μονάδες βάσης.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB «κάλυψε» τις απώλειές του, οι οποίες είχαν φθάσει έως και το -1,4% και αποδυναμώνεται μόλις -0,09%.
Η βελτίωση για τον ιταλικό δείκτη αποδίδεται στη φημολογία ότι οι δασμοί των ΗΠΑ σε αυτοκίνητα ευρωπαϊκής κατασκευής δεν θα επιβληθούν εντός του επόμενου εξαμήνου.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης