Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Πιο ευάλωτη η Κίνα στον εμπορικό πόλεμο, σε σύγκριση με τις ΗΠΑ

Scope: Πιο ευάλωτη η Κίνα στον εμπορικό πόλεμο, σε σύγκριση με τις ΗΠΑ
Πιο ευάλωτη από τις ΗΠΑ η Κίνα στον εμπορικό πόλεμο, εκτιμά η Scope Ratings
Η Κίνα (Α+, αρνητικό outlook) κρίνεται πιο ευάλωτη σε περίπτωση ενός εμπορικού πολέμου σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΑΑ, σταθερό outlook), εκτιμά σε έκθεσή της η Scope Ratings, επικαλούμενη την πραγματικότητα ότι οι διαμάχες έρχονται σε μια εποχή που η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται και η αβεβαιότητα αυξάνεται.
Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί για τις επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου, καθώς ΗΠΑ και Κίνα αντιπροσώπευαν το 24% και το 16% της παγκόσμιας οικονομίας το 2018.
Η Scope αναμένει επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης σε 3%-3,5%, από 3% το περασμένο έτος.
Επίσης, ο οίκος εκτιμά η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί σε περίπου 2% αύξηση το 2019.
«Οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν πρόσθετους δασμούς σε περισσότερες κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ από ό,τι η Κίνα σε αμερικανικές εισαγωγές».
Βέβαια, «το κόστος και τα οφέλη είναι ασαφή και εξαρτώνται από το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Οι οικονομικές συνέπειες των συνεχιζόμενων εμπορικών διαφωνιών στην παγκόσμια οικονομία θα μπορούσαν να επιδεινωθούν».
Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τις αυξήσεις των τιμολογίων σε 25% από 10% σε σημαντικά 200 δισ. δολάρια στις κινεζικές εισαγωγές, μετά την εφαρμογή των δασμών 10% στα ίδια προϊόντα τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump και ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping αναμένεται να συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της G-20 στην Ιαπωνία, στις 28-29 Ιουνίου 2019.
«Επιπλέον, το συχνά αναφερόμενο επιχείρημα ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος ξένος πιστωτής των ΗΠΑ (οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν την Κίνα στα 1,1 τρισεκ. δολ. -τον Φεβρουάριο του 2019) είναι λιγότερο από ένα διαπραγματευτικό εργαλείο από ό, τι υποτίθεται.
Αν και οι πωλήσεις κρατικών ομολόγων ΗΠΑ θα μπορούσαν να αυξήσουν κάπως τα επιτόκια δανεισμού των ΗΠΑ, οι πτωτικές τιμές των αμερικανικών ομολόγων θα μείωναν την αξία των υπολοίπων κρατικών ομολόγων της Κίνας.
Ως εκ τούτου, παραμένει στα συμφέροντα και των δύο πλευρών να επιτευχθεί συμφωνία -έστω και προσωρινή», καταλήγει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης