Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στο 50% η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων από τη Federal Reserve εντός του 2019

Στο 50% η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων από τη Federal Reserve εντός του 2019
Μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve «βλέπουν» οι επενδυτές
Λίγο υψηλότερα από το 50% διαμορφώνεται πλέον η πιθανότητα μίας περικοπής των επιτοκίων -κατά 25 μονάδες βάσης- από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) των ΗΠΑ εντός του 2019, σύμφωνα με το FedWatch της CME Group, που λαμβάνει υπόψη την αγορά των futures για τα federal-funds.
Την ίδια στιγμή, η πιθανότητα μίας δεύτερης μείωσης επιτοκίων το τρέχον έτος, έφθασε το 33%.
Στην πιο πρόσφατη συνεδρίαση, στις 30/4-1/5, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (FOMC) διατήρησε το εύρος επιτοκίων στο εύρος 2,25%-2,50% (federal funds), επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Επίσης, αποφάσισε να περικόψει κατά 5 μονάδες βάσης το επιτόκιο στα πλεονάζοντα αποθεματικά των τραπεζών, στο 2,35%.
Η Τράπεζα επανέλαβε πως θα διατηρήσει στάση αναμονής σε ό,τι αφορά στη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας, τα στοιχεία Μαρτίου δείχνουν πως η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή και η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε με σταθερό ρυθμό.
«Η αύξηση στις θέσεις εργασίας ήταν σταθερά κατά μέσο όρο τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό.
Η αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών και των επιχειρηματικών επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου επιβραδύνθηκε το πρώτο τρίμηνο.
Σε δωδεκάμηνη βάση, ο συνολικός πληθωρισμός και ο δομικός πληθωρισμός έχουν υποχωρήσει κάτω από 2%», υπογραμμίζεται.
«Η επιτροπή θα αξιολογήσει τις πραγματοποιημένες και αναμενόμενες οικονομικές συνθήκες σε σχέση με το μέγιστο στόχο της απασχόλησης και το συμμετρικό στόχο πληθωρισμού 2%. (…)
Συνεπής με τη θεσμοθετημένη εντολή της, η Επιτροπή επιδιώκει να ενισχύσει τη μέγιστη δυνατή απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών. (…)
Η Επιτροπή εξακολουθεί να βλέπει διαρκή επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας, έντονες συνθήκες της αγοράς εργασίας και πληθωρισμό κοντά στον στόχο του 2% ως τα πιο πιθανά αποτελέσματα.
Υπό το φως των παγκόσμιων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών εξελίξεων και των περιορισμένων πιέσεων στον πληθωρισμό, η Επιτροπή θα είναι υπομονετική καθώς καθορίζει ποιες μελλοντικές προσαρμογές στο στόχο για το ποσοστό των ομοσπονδιακών κεφαλαίων μπορεί να είναι κατάλληλες για την υποστήριξη αυτών των αποτελεσμάτων», καταλήγει η Τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης