Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Strategic Culture: Πλήρης η κατάρρευση της Βρετανίας εξαιτίας του Brexit

tags :
Strategic Culture: Πλήρης η κατάρρευση της Βρετανίας εξαιτίας του Brexit
Για απώλεια ακόμη και της αξιοπιστίας της Βρετανίας, λόγω καθυστέρησης του Brexit, κάνει λόγο το Strategic Culture Foundation
Τα ποικίλα, δυσάρεστα αποτελέσματα της διαδικασία του Brexit, εξετάζει σε άρθρο του το think tank, Strategic Culture Foundation, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι υπήρξε και μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία του βρετανικού κράτους και φυσικά στην εικόνα της χώρας σε διεθνές επίπεδο.
Όπως τονίζεται στην ανάλυση «Ήταν μια απαίσια περίοδος για τη βρετανική πολιτική και για την κυβέρνηση.
Σε αντίθεση με οποιαδήποτε περίοδο που μπορεί να θυμηθεί κάποιος.
Το βρετανικό κράτος, κάποτε ευυπόληπτο και ισχυρό, το οποίο θεωρούνταν –χάρη και στη γνωστή βρετανική αλαζονεία- ως κράτος-παράδειγμα, καταρρέει εξαιτίας του Brexit.
Και σίγουρα δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο.
Η αξιοπιστία της βρετανικής δημοκρατίας και του κράτους έχει κατακερματιστεί.
Για τρία χρόνια, το βρετανικό «έθνος», το Κοινοβούλιο, η κυβέρνηση, η δημόσια διοίκηση, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η οικονομία αναλώθηκαν σε ένα μόνο θέμα που δεν ήταν άλλο από το Brexit, έστω και ένα υποτίθεται ότι η Βρετανία θα αποχωρούσε από την ΕΕ  μετά το δημοψήφισμα του 2016.
Το «εάν» αφορά το γεγονός ότι σχεδόν τρία χρόνια αργότερα η Βρετανία παραμένει μέλος της ΕΕ παρά την αντίθετη –όπως αποτυπώθηκε στο δημοψήφισμα- άποψη των πολιτών της.
Ποιος θα μπορέσει ποτέ να πάρει σοβαρά το λόγο ενός μελλοντικού Βρετανού πρωθυπουργού ή μιας μελλοντικής βρετανικής κυβέρνησης μετά από αυτή την απόλυτη φάρσα;
Την ίδια ώρα η συμπεριφορά του μισού κοινοβουλίου της χώρας είναι βαθύτατα ανησυχητική και πιθανώς δείχνει στην υπόλοιποι υφήλιο ότι οι Βρετανοί είναι απολύτως παράλογοι και πιθανώς εντελώς απατεώνες.
Οι συζητήσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων υποδεικνύουν στη διεθνή κοινότητα ότι οι Βρετανοί είναι ζωηροί, ανόητοι, «παιδιάστικοι» και αχαλίνωτοι άνθρωποι που δεν είναι ικανοί να διαχειριστούν τις δικές τους υποθέσεις, πόσο μάλλον να διδάξουν πολύ ανώτερα και μεγαλύτερα έθνη για τα εσωτερικά κυριαρχικά τους θέματα.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων… τρελαίνεται όλο και περισσότερο σε καθημερινή βάση και οι βουλευτές εμφανίζονται όλο και πιο θυμωμένοι, παιδαριώδεις, ασυνήθιστοι και διεφθαρμένοι.
Οι Βρετανοί είναι οι πιο αναποτελεσματικοί άνθρωποι στην Ευρώπη, ίσως στον πλανήτη.
Έχουν γενετική διάθεση και πολιτισμική συνήθεια να σπαταλούν χρόνο, ειδικά τον χρόνο των άλλων, ενώ αυτή η συνεχιζόμενη αναβολή είναι κάτι συνηθισμένο στη Βρετανία.
Πρόκειται για την κλασσική βρετανική τακτική «κλωτσώ το κουτί λίγο πιο κάτω», όμως, έχει κάνει τεράστια ζημιά.
Ωστόσο, οι Βρετανοί έχουν μόνο τον εαυτό τους να κατηγορήσουν για αυτό το χάος. Αυτή είναι μια βρετανική αυτοκαταστροφική κρίση και όχι το λάθος οποιασδήποτε άλλης χώρας.
Εκτός από το χρόνο που χάθηκε σε μνημειώδη κλίμακα, υπήρξε επίσης το τεράστιο χρηματικό ποσό που χάθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαίων των φορολογουμένων για την προετοιμασία της αποχώρησης από την ΕΕ που δεν συνέβη ποτέ, και των ιδιωτικών επιχειρήσεων που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στον προγραμματισμό έκτακτης ανάγκης την εκδήλωση του No Deal Brexit.
Εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες έχουν σπαταληθεί τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Αλλά και πάλι, αυτό δεν είναι κάτι νέο.
Η βρετανική κυβέρνηση είναι ανίκανη για υγιή δημοσιονομική διαχείριση και πειθαρχία, αν και βρίσκει πολλά χρήματα για φανταστική εργασία, προνομιούχα προνόμια, ανόητες ιδέες και διεφθαρμένα σχήματα.
Οι Βρετανοί δεν είναι μόνο ασθενείς όταν πρόκειται να σπαταλήσουν το δικό τους δημόσιο και ιδιωτικό χρήμα, αλλά και άλλα χρήματα χωρών.
Η ίδια η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη κατάρρευση με το υπουργικό συμβούλιο που δεν μπορεί να συμμορφωθεί με την αρχή της συλλογικής ευθύνης, το κυβερνών συντηρητικό κόμμα προκάλεσε έναν άγριο εμφύλιο πόλεμο για ολόκληρη τη χώρα και τον κόσμο για να δει και να δει ένα από τα πιο πίσω και γελοία των επαρχιακών περιθωριακών κομμάτων με τη μορφή του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κόμματος.
Η διαφθορά είναι ενδημική όχι μόνο σε όλη τη βρετανική κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο, αλλά και στα βρετανικά θεσμικά όργανα.
Εν τω μεταξύ, το τελικό σώμα της βρετανικής εθνικής ασφάλειας διακυβεύεται με τη μορφή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου και την αηδιαστική συμπεριφορά του θλιβερού πρώην υπουργού Άμυνας Γκάβιν Ουίλιαμσον. Ενώ αυτό το ρόλο της σειράς Brexit για το Ηνωμένο Βασίλειο στο σύνολό του αυξάνεται όλο και περισσότερο άνιση.
Η εγχώρια ατζέντα της πολιτικής της βρετανικής κυβέρνησης έχει τερματιστεί πλήρως.
 Δεν θα υπάρξει καν κάποια άλλη ομιλία της Βασίλισσας για κάποια στιγμή που δεν είχε συμβεί ήδη από το 2017.
Η ποιότητα ζωής και το βιοτικό επίπεδο στο Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να καταρρέει σε σύγκριση με άλλα έθνη, όπως και η κοινωνική κινητικότητα και η κοινωνική συνοχή.
Ένα ζήτημα είναι πολύ σαφές σε όλη αυτή τη δοκιμασία του Brexit.
Αυτή είναι μια συνδυασμένη συλλογική αποτυχία του Ηνωμένου Βασιλείου στο σύνολό του.
Η βρετανική κυβέρνηση και το κράτος απέτυχαν. Βρετανοί βουλευτές απέτυχαν τα μέλη τους. Βρετανοί δημόσιοι υπάλληλοι απέτυχαν.
Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης απέτυχαν.
Δεν υπάρχει ενότητα, κανένα νόημα, κανένα σκοπό, καμία πειθαρχία και καμία αίσθηση συντροφιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο - αν υπήρχε ποτέ πραγματικά.
Ίσως είναι μια ανυπόστατη κοινωνία και ίσως γι 'αυτό αξίζει να παραπαίει και να αποτυγχάνει με το Ηνωμένο Βασίλειο να αποσυντίθεται και να εξαφανίζεται για πάντα.
Ίσως είναι καιρός το βρετανικό κράτος να εγκαταλείψει την κακή του συνήθεια να παρεμβαίνει σε υποθέσεις άλλων εθνών, σε πολύ μεγαλύτερα έθνη, ενώ προσπαθεί να βάλει τάξη στο σπίτι του ενόψει του Brexit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης