Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα κρίση στην ιταλική κυβέρνηση - Tria: Η Ιταλία δεν θα φύγει από το ευρώ - Διαψεύδει σενάρια εκλογών ο Di Maio

tags :
Νέα κρίση στην ιταλική κυβέρνηση - Tria: Η Ιταλία δεν θα φύγει από το ευρώ - Διαψεύδει σενάρια εκλογών ο Di Maio
Προχωράμε μπροστά και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να δώσουμε απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών τονίζει ο Di Maio
(upd) Από μία κλωστή κρέμεται η ιταλική κυβέρνηση, καθώς το εκρηκτικό μίγμα πολιτικής και οικονομικής αναταραχής απειλεί τη συνοχή της, στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου 2019.
Η νέα κρίση ξέσπασε με αφορμή τις απειλές του αντιπροέδρου και επικεφαλής της Lega, Μatteo Salvini, ο οποίος απείλησε με παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι απειλές προκάλεσαν αναταραχή στις αγορές και την οργισμένη αντίδραση του κυβερνητικού εταίρου και επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria σπεύδει να ρίξει τους τόνους διαβεβαιώνοντας ότι η Ιταλία δεν πρόκειται να φύγει από το ευρώ, την ώρα που ο κεντρικός τραπεζίτης Ignazio Visco προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να καθυστερήσουν τα μέτρα για τη μείωση του δημοσίου χρέους.
Ο υπουργός απάντησε στον Visco τονίζοντας ότι το δημόσιο χρέος δεν θα ξεπεράσει το 140% του ΑΕΠ.
Ο Tria χαρακτήρισε ευκαιρία για τους επενδυτές τα επίπεδα των αποδόσεων στα ιταλικά ομόλογα.
Επίσης συντάχθηκε με την άποψη Salvini ότι οι οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές της ΕΕ πρέπει να αλλάξουν, χωρίς ωστόσο να κάνει λόγο για παραβίαση των κανόνων από την πλευρά της Ιταλίας.

Διαψεύδει τα σενάτια πρόωρων εκλογών ο Di Maio

Διαψεύδει τα σενάρια πρόωρων εκλογών ο υπουργός Εργασίας και επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων, Luigi Di Maio, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει για τα επόμενα 4 χρόνια, ωστόσο οι πληροφορίες του ιταλικού Τύπου κάνουν λόγο για πολύ άσχημο κλίμα στην ιταλική κυβέρνηση.
Τα ιταλικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για μια εξαιρετικά προβληματική σχέση μεταξύ των δύο αντιπροέδρων της ιταλικής κυβέρνησης Matteo Salvini και Luigi Di Maio, αναφέροντας μάλιστα ότι ούτε καν μιλούν μεταξύ τους μετά την υπόθεση Siri, ο Di Maio επιμένει ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα όσον αφορά τη συνοχή της κυβέρνησης.
«Το έχω πει αρκετές φορές και το επαναλαμβάνω.
Όσον αφορά την κυβέρνηση, αυτή θα συνεχίσει για τα επόμενα 4 χρόνια.
Αναλάβαμε μια δέσμευση απέναντι στους πολίτες υπογράφοντας το κυβερνητικό συμβόλαιο και θα φτάσουμε στο τέλος» είπε μιλώντας στην Corriere della Sera ο Di Maio, ο οποίος επιχείρησε να διασκεδάσει και τις ανησυχίες για τις σχέσεις των δύο κομμάτων κατόπιν της υπόθεσης του  Armando Siri, του υφυπουργού Μεταφορών (στενού συνεργάτη του Matteo Salvini) που απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση λόγω της εμπλοκής του σε σκάνδαλο διαφθοράς.
«Δεν έχω να προσθέσω κάτι για την υπόθεση Siri.
Ζητήσαμε άμεσα την παραίτηση του διότι δεν έπρεπε η κυβέρνηση να στιγματιστεί από αυτήν την υπόθεση.
Εάν η Λέγκα είχε αποδεχθεί εξαρχής το αίτημα μας, θα είχαμε κλείσει γρήγορα το θέμα.
Αντιστάθηκαν αρχικά, αλλά στο τέλος συνειδητοποίησαν ότι σε θέματα διαφθοράς εμείς δεν κάνουμε εκπτώσεις για κανέναν.
Τώρα προχωράμε μπροστά και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να δώσουμε απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών» υποστήριξε ο Di Maio, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν η υπόθεση Siri έχει καταστρέψει τις σχέσεις του με τον Salvini, απάντησε αρνητικά.
«Όσον αφορά εμένα όχι.
Θα ήταν ανόητο να βάλουμε τέλος σε αυτήν την κυβέρνηση για ένα θέμα διαφθοράς.
Εγώ δεν έχω πρόβλημα, διότι οι πολίτες περιμένουν πολλά από εμάς» είπε ο Di Maio, αναφέροντας πως όλοι αναγνωρίζουν ότι η παραίτηση του Siri ήταν αναγκαία.
Ερωτηθείς τι θα πει στον Salvini μόλις συναντηθούν – σημειώνεται πως τα ιταλικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για κυβερνητική κρίση που παραπέμπει στην εποχή των παγετώνων – ή αν θα συνεχιστεί η κρίση ενόψει και των ευρωεκλογών, ο Di Maio υποστηρίζει πως αυτό που λέει στη Λέγκα είναι «προχωράμε, αλλά φτάνει με τον εξτρεμισμό της Δεξιάς».
Σε ερώτηση για το ότι ο Salvini κατηγορεί το Κίνημα των 5 Αστέρων ότι απορρίπτει τον ενιαίο φόρο (flat tax), ο Di Maio κάνει λόγο για προεκλογικό εύρημα του Salvini.
«Είμαστε υπέρ.
Λέμε κατηγορηματικά ναι στον flat tax.
Έχουμε πει στη Λέγκα ότι είμαστε διαθέσιμοι, ότι περιμένουμε το κείμενο.
Είμαστε υπέρ του flat tax που βοηθά τη μεσαία τάξη και τις οικογένειες» τόνισε ο Di Maio, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν ανησυχεί ότι λόγω της αντιπαράθεσης του με τον Salvini έχει εκτοξευθεί και πάλι το ιταλικό spread, απέφυγε να απαντήσει.
«Με ανησυχούν οι χαμηλοί μισθοί.
Πρέπει να αυξήσουμε τους μισθούς των Ιταλών και για αυτό πρέπει να φέρουμε ένα νόμο που να προβλέπει την αύξηση του ωρομισθίου στα 9 ευρώ μεικτά.
Ωστόσο, θα ήθελα να προσθέσω ότι το Κίνημα των 5 Αστέρων με το 32% που διαθέτει, δεν θα επιτρέψει ποτέ να περάσει ένας νόμος που θα αυξάνει το δημόσιο χρέος» είπε ο Di Maio, αναφέροντας πως και ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte κατέστησε σαφές πως δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ.
«Από τη στιγμή που τα γεγονότα δείχνουν πως τηρούμε τις υποσχέσεις μας, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα αυξήσει ποτέ τον ΦΠΑ» τόνισε o Di Maio.

Πόσο θα αντέξει η κυβέρνηση;

Η εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Giuseppe Conte είναι ιδιαίτερα προβληματική καθώς ιταλικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως Salvini και Di Maio δεν επικοινωνούν και δεν μιλούν μεταξύ τους.
Μάλιστα η Corriere della Sera αναφέρει πως σε επίσημες εκδηλώσεις δεν κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλο και ότι μετά την απομάκρυνση του υφυπουργού Μεταφορών Siri, δεν συνομιλούν μεταξύ τους.
«Ούτε τηλεφωνεί ο ένας στον άλλο…
Ο Salvini δεν ακούει ούτε τον Di Maio ούτε τον Conte μετά το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο.
Αυτό σημαίνει ότι από τις 8/5 έως τις 14/5, για τουλάχιστον έξι συνεχόμενες ημέρες, η κυβέρνηση προχωρούσε χωρίς να υπάρχει καμία επαφή ανάμεσα σε εκείνους που ενσαρκώνουν τους κορυφαίους θεσμούς.
Κάτι το οποίο είναι πολύ παράξενο και που θα έπρεπε να κινητοποιήσει τα εκατομμύρια των πολιτών που ακόμα ελπίζουν για την αλλαγή που υποσχέθηκαν» αναφέρει η Corriere della Sera, τονίζοντας πως μόνο οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου μπορεί να τους απελευθερώσει από το «παγωμένο κάστρο στο οποίο έχουν εγκλωβιστεί».
«Και δεδομένου του αρκτικού κλίματος που επικρατεί στην κυβέρνηση, προκύπτει το εύλογο ερώτημα: Πώς μπορεί να κυβερνηθεί η έβδομη πιο ισχυρή βιομηχανική δύναμη του πλανήτη όταν οι κυβερνώντες δεν ανταλλάσσουν ούτε ένα SMS;
Και θα συνεχίσουν την αντιπαράθεση τους μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ή στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων;» διερωτάται η Corriere, αναφέροντας και τις πρόσφατες δηλώσεις του Giancarlo Giorgetti από τη Λέγκα, ο οποίος υποστήριξε ότι Salvini και Di Maio δεν μιλούν και ότι η όποια συνεννόηση γίνεται με επιστολές ή μέσω twitter.
Παράλληλα αναφέρεται ότι εξίσου δύσκολες και προβληματικές είναι οι σχέσεις του Conte τόσο με τον Salvini και τον Giorgetti ενώ επισημαίνεται ότι μόλις πριν έξι μήνες, ο Salvini υποστήριζε σε δηλώσεις του ότι «χωρίς τον Di Maio και τον Conte δεν θα είχα καταφέρει τίποτα».

Οι απειλές Salvini κατά της ΕΕ και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές

Στην επιφάνεια επανήλθαν και τα σενάρια κατάρρευσης της κυβέρνησης συνεργασίας Lega - Πέντε Αστέρων και προκήρυξης πρόωρων εκλογών, καθώς Ιταλός αξιωματούχος έκανε λόγο χθες για ανησυχία του προέδρου της Ιταλίας Sergio Mattarella για τον προϋπολογισμό του 2020.
Όπως τόνισε, πιθανές πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να προκηρυχθούν  τον Σεπτέμβριο του 2019, σε περίπτωση κατάρρευσης της κυβέρνησης.
Οι δηλώσεις Salvini περί παραβίασης των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ  προκάλεσαν την αντίδραση του κυβερνητικού εταίρου Luigi Di Maio, ενώ επιδρούν αρνητικά στις αγορές μετοχών και ομολόγων.
Ο επικεφαλής της Lega επέμεινε στην αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων και δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για τον αντίκτυπο των δηλώσεων του στην αγορά των ομολόγων.
«Οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ αποδυναμώνουν την οικονομία της ευρωζώνης.
Πρέπει να αλλάξουν» δήλωσε ενώ αναφερόμενος στην ιταλική οικονομία τόνισε ότι θέλει να μειώσει το χρέος μέσω της οικονομικής ανάπτυξης.
Πάντως, ο Salvini δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για το εάν οι δηλώσεις ενισχύουν το ιταλικό spread.
O αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Lega, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι έτοιμη να παραβιάσει το όριο του 3% στο έλλειμμα και να ωθήσει το χρέος στο 140% του ΑΕΠ, αν χρειαστεί, για να μειωθεί η ανεργία.
"Μέχρι να φτάσουμε την ανεργία στο 5% θα δαπανούμε ό,τι πρέπει και αν διαμαρτυρηθεί κάποιος στις Βρυξέλλες, δεν μας νοιάζει", είπε σε δημοσιογράφους στη Βερόνα.
Από την πλευρά του ο ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων Luigi Di Maio άσκησε δριμεία κριτική στην πρόταση του εταίρου του στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Ο Salvini και ο Di Maio που είναι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, ανταγωνίζονται διεκδικώντας τις ψήφους των Ιταλών ενόψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου και συγκρούονται σχεδόν καθημερινά για διάφορα θέματα, από τη μετανάστευση μέχρι τη διαφθορά.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Περούτζια ο Di Maio χαρακτήρισε "ανεύθυνη" ενέργεια την πρόκληση εντάσεων στις αγορές με το να μιλά κανείς για την αύξηση του χρέους και τόνισε ότι αντί για αυτό ο κυβερνητικός συνασπισμός θα έπρεπε να επικεντρωθεί στη μείωση των δαπανών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα δύο κόμματα βρίσκονται κοντά σε διαζύγιο και δεν αποκλείεται η Ιταλία να οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες.
Αφενός ο Matteo Salvini θα θελήσει να εκμεταλλευτεί τη δυναμική της Lega στις δημοσκοπήσεις, αφετέρου ο Luigi Di Maio εκτιμά ότι το Κίνημα Πέντε Αστέρων φθείρεται στη σκιά της παντοκρατορίας Salvini.

Κεντρικός τραπεζίτης: Να μην καθυστερήσει η στρατηγική για τη μείωση του χρέους

Η Ιταλία δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο μια σαφή στρατηγική για τη μείωση του υψηλού δημόσιου χρέους της, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Ignazio Visco.
O Visco δήλωσε ότι οι αποδόσεις που ζητούν οι επενδυτές για τη διακράτηση των ιταλικών ομολόγων συνεχίζουν να είναι πολύ υψηλές και έχουν αρχίσει να μεταφράζονται σε κάπως αυστηρότερες πιστωτικές συνθήκες, ιδιαίτερα για μικρότερες εταιρίες.
«Δεν μπορεί να αναβληθεί άλλο μια αξιόπιστη στρατηγική για τη μείωση του βάρους του υψηλού δημόσιου χρέους της Ιταλίας μεσοπρόθεσμα», δήλωσε ο Visco.
«Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι παράγοντες που οδηγούν τους επενδυτές να αισθάνονται ότι έχουν υψηλότερους κινδύνους, όπως οι χαλαρές δημοσιονομικές συνθήκες και η έμφαση στις μεταβιβάσεις και επιδοτήσεις έναντι μέτρων ενίσχυσης της ανάπτυξης», πρόσθεσε.

Στο 2,71% υποχωρεί η απόδοση του 10ετούς

H κρίση στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης μετά τις απειλές του Salvini για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων έχει προκαλέσει αναταραχή στις αγορές μετοχών και ομολόγων, ωστόσο σήμερα οι πιέσεις αποκλιμακώνονται.
Το ιταλικό spread υποχωρεί στις 284 μονάδες από 287 χθες.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 2,714% από 2,759% χθες.
Στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE ΜΙΒ ανακάμπτει 0,4% στις 20.939 μονάδες.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης