Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Στο κενό οι προσπάθειες πώλησης NPLs - Σκληροί όροι από Goldman και Bain Capital

tags :
Τουρκία: Στο κενό οι προσπάθειες πώλησης NPLs - Σκληροί όροι από Goldman και Bain Capital
Οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν ούτε καν για τον ορισμό ενός μη εξυπηρετούμενου δανείου
Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι προκαταρκτικές συνομιλίες μεταξύ των τουρκικών τραπεζών και των επενδυτών προκειμένου να υπάρξει πιο ενεργητική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τις δύο πλευρές να μη δείχνουν ότι έχουν κοινά σημεία επαφής.
Ειδικότερα, σε roadshow που διοργάνωσε η PricewaterhouseCoopers, οι τουρκικές τράπεζες δεν κατάφεραν συμφωνήσουν σε τίποτα με τους δυνητικούς αγοραστές των NPLs.
Το αδιέξοδο μεταξύ δυνητικών αγοραστών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν οι Goldman Sachs Group και Bain Capital, περιελάμβανε την τιμή και τη δομή κάθε συναλλαγής, ενώ οι συμμετέχοντες δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν ούτε καν για τον ορισμό ενός μη εξυπηρετούμενου δανείου.
Βέβαια, η συνάντηση ήταν σε επίπεδο εργασίας και οι συζητήσεις ήταν προκαταρκτικές.
Ενώ το σχέδιο για την εκκαθάριση των βιβλίων των τραπεζών αποτελεί βασικό μέρος των κυβερνητικών σχεδίων για την ενίσχυση ενός εξασθενημένου χρηματοπιστωτικού συστήματος, ορισμένοι από τους συμμετέχοντες αμφισβήτησαν εάν θα υπάρξουν ακόμη περισσότερες συνομιλίες.
Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών πιέζονται αφού οι εταιρείες ζήτησαν περίπου 28 δισ. δολάρια αναδιάρθρωσης του χρέους μετά από πτώση κατά 28% στη λίρα έναντι του δολαρίου πέρυσι.
Οι επενδυτές απαίτησαν έκπτωση 30% στην ονομαστική αξία των δανείων και συμμετοχή στα περιουσιακά στοιχεία των δανειστών, ενώ από την πλευρά τους, οι τράπεζες αρνήθηκαν να διαγράψουν τα δάνεια, τα οποία θέλουν να τα αναδιαρθρώσουν.
Η συνάντηση, που διοργανώθηκε από την PwC, ήταν η πρώτη τέτοια συγκέντρωση, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Berat Albayrak παρουσίασε τον περασμένο μήνα σχέδια για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Το προβληματικό χρέος θα μεταφερθεί σε δύο κεφάλαια τα οποία θα διαχειρίζονται οι τράπεζες, καθώς και οι τοπικοί και διεθνείς επενδυτές.
Τα υψηλά επίπεδα δανεισμού στον εταιρικό τομέα, όπου οι ξένες υποχρεώσεις υπερβαίνουν τα περιουσιακά στοιχεία κατά σχεδόν 200 δισ. δολάρια, επιδεινώνουν τους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι πάνω από το ήμισυ αυτών των χρεών οφείλονται σε εγχώριες τράπεζες, ανέφερε η Moody's την Πέμπτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης