Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fitch: Το... Μουντιάλ του 2022 πλήττει τις τράπεζες του Κατάρ!

tags :
Fitch: Το... Μουντιάλ του 2022 πλήττει τις τράπεζες του Κατάρ!
Το μικροσκοπικό αλλά πλούσιο κράτος του Κόλπου έχει δει τις τιμές των ενοικίων να παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τα τελευταία τρία χρόνια
Ισχυρές είναι οι πιέσεις που δέχονται οι τράπεζες του Κατάρ λόγω της υψηλής έκθεσης στην υποτονική αγορά ακινήτων της χώρας, σύμφωνα με τον οίκο Fitch, ο οποίος επισημαίνει ότι οι προετοιμασίες για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 έχει προκαλέσει μια πρωτοφανή υπερπροσφορά ακινήτων.
Το μικροσκοπικό αλλά πλούσιο κράτος του Κόλπου έχει δει τις τιμές των ενοικίων να παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ οι αναλυτές της Fitch αναμένουν ότι οι τιμές αυτές θα μειωθούν περαιτέρω, καθώς ένα κύμα σχεδίων που συνδέονται με το Μουντιάλ θα επηρεάσει την αγορά.
Επίσης, το Κατάρ είχε την πρόσθετη πρόκληση διπλωματικού και εμπορικού μποϊκοτάζ που επιβλήθηκε από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο από το 2017.
Η κίνηση έχει πλήξει τον τουρισμό και έχει μειώσει τη ζήτηση για ακίνητα από ξένους αγοραστές.
Το μπλοκ κατηγορεί το Κατάρ ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, την οποία η Ντόχα αρνείται.
Από τότε, το Κατάρ προχώρησε στην απελευθέρωση του τομέα των ακινήτων, σε μια προσπάθεια αύξησης της ζήτησης.
Ενώ οι τράπεζες του Κατάρ έχουν ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό από τα προβλήματα ρευστότητας που προέκυψαν από το μποϊκοτάζ του 2017, όταν περίπου 30 δισ. δολάρια καταθέσεων εγκατέλειψαν το σύστημα, η Fitch δήλωσε ότι η επιδείνωση των περιουσιακών στοιχείων αποτελεί πλέον «βασικό κίνδυνο».
"Η συγκέντρωση των τραπεζών στην εξασθενημένη εγχώρια αγορά ακινήτων είναι ένας αυξανόμενος κίνδυνος για την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων", αναφέρει η Fitch, θεωρώντας ότι οι Doha Bank, Commercial Bank και International Bank of Qatar είναι οι πιο εκτεθειμένες.
"Οι τομείς των ακινήτων και της φιλοξενίας αντιμετωπίζουν ήδη τις μειούμενες τιμές λόγω υπερπροσφοράς για την προετοιμασία του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2022, ενώ οι πιέσεις εντείνονται περαιτέρω από τον περιορισμό του τουρισμού και των ποσοστών πληρότητας που προκύπτουν από το μποϊκοτάζ του Κατάρ".
Ωστόσο, η Fitch δήλωσε ότι οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών του Κατάρ δεν θα επηρεαστούν "καθώς οδηγούνται από την παραδοχή της τάσης και της ικανότητας των αρχών να παρέχουν στήριξη στις τράπεζες, αν χρειαστεί".

www.bankingnews,gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης