Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τις εκλογές

Scope: Θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τις εκλογές
Το σχόλιο της Scope για την απόφαση να αναβαθμίσει την Ελλάδα στις 10 Μαίου
Οι δρομολογημένες μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους πιστωτές δεν αναμένεται να αντιστραφούν μελλοντικά όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών, σχολιάζει η Scope Ratings.
Σε σημείωμά της για τους λόγους που οδήγησαν στην αναβάθμιση της Ελλάδας στις 10/5, ο οίκος σημειώνει πως σημαντική στήριξη παρείχε η βελτίωση της ικανότητας της χώρας να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Η κυβέρνηση έχει από το τέλος του περασμένου έτους αποθεματικό ύψους 27 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 15% του ΑΕΠ, το οποίο καλύπτει πλήρως τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κεντρικού δημόσιου χρέους μέχρι το 2022.
Η Ελλάδα παρουσιάζει πλέον περιθώρια να βελτιώσει περαιτέρω το χρέος της, όπως επιδίωξε πρόσφατα ζητώντας την αποπληρωμή ορισμένων δανείων του ΔΝΤ.
«Η στήριξη από τους πιστωτές της Ευρωζώνης παραμένει ζωτικής σημασίας.
Η βελτιωμένη ικανότητα αποπληρωμής του χρέους της χώρας αντικατοπτρίζει το χαμηλό ετήσιο πραγματικό σταθμισμένο μέσο επιτόκιο του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, φθάνοντας στο 1,6% πέρυσι από 4,5% το 2011.
Η σταθμισμένη μέση ληξιπρόθεσμη διάρκεια του χρέους έχει επίσης βελτιωθεί σημαντικά μετά από πολλαπλές αναδιαρθρώσεις.
Πλέον φθάνει τα 18,2 χρόνια στο τέλος του 2018, από 6,3 χρόνια το 2011.
Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι ότι επίσημοι πιστωτές κατέχουν περίπου το 83% του ελληνικού χρέους.
Αυτό μειώνει την πιθανότητα μη αποπληρωμής.
Χωρίς τα αποθεματικά, το ευνοϊκό προφίλ χρέους και την υποστήριξη του δημόσιου τομέα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η Ελλάδα θα είχε επιστρέψει στις διεθνείς κεφαλαιαγορές κεφαλαίων φέτος, δεδομένου ότι το δημόσιο χρέος παραμένει πολύ υψηλό -183,3% του ΑΕΠ το 2018- και δεν είναι επιλέξιμο από την ΕΚΤ», σχολιάζεται.
Ο οίκος αναφέρει, ωστόσο, πως η μακροχρόνια βιωσιμότητα του χρέους παραμένει μια σημαντική πρόκληση.
Η βιωσιμότητα βελτιώνεται κάπως μεσοπρόθεσμα, με το δημόσιο χρέος να μειώνεται στο 145% περίπου του ΑΕΠ μέχρι το 2024.
Οι προσδοκίες του οίκου για μέτρια ετήσια οικονομική ανάπτυξη -περίπου 2,5% φέτος και στη συνέχεια, πριν μετριάσει στο 1,5% μέχρι το 2024- και το χαμηλό κόστος τόκων, εξηγεί την ευνοϊκή πορεία, παράλληλα με τα σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού κατά την περίοδο προβολής έως το 2024.
Ωστόσο, «παρά την παρατεταμένη πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις μετά την έξοδο από το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας, οι πολιτικές προοπτικές βρίσκονται σε αβέβαιο σημείο με τις εθνικές, τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές του 2019.
Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχει υποστήριξη για μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη, μετά τις εκλογές. (…)
Ο κίνδυνος αναστροφής της πολιτικής υπογραμμίστηκε από την ανακοίνωση της κυβέρνησης στις 7 Μαΐου ότι θα περιοριστούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος 2020-22 στο 2,5% του ΑΕΠ από 3,5%».
Όμως, «η εποπτεία μετά τη διάσωση από τους πολυμερείς δανειστές, που συνδέεται με την περαιτέρω πιθανή ελάφρυνση του χρέους, θα περιορίσει τον βαθμό της μελλοντικής αντιστροφής της πολιτικής.
Επιπλέον, η χαμηλή δυνητική ανάπτυξη, η υψηλή ανεργία και οι κληροδοτήσεις κατά την κρίση με τη μορφή υπολειπόμενων κινδύνων χρηματοπιστωτικής αστάθειας, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων επιπέδων μη εκτελεστικών ανοιγμάτων μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ, εξακολουθούν να ισχύουν για την αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας».

Διαβάστε: Scope: Αναβαθμίζεται σε «BB-» η Ελλάδα, θετικό το outlook - Στο 2,5% η ανάπτυξη το 2019-2020, θα μειωθεί το χρέος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης