Γερμανία: Δεν ενδιαφέρεται για κανένα αξίωμα μετά τη λήξη της θητείας της στην καγκελαρία η Merkel

Γερμανία: Δεν ενδιαφέρεται για κανένα αξίωμα μετά τη λήξη της θητείας της στην καγκελαρία η Merkel
H Merkel επανέλαβε ότι δεν ενδιαφέρεται για κανένα - ευρωπαϊκό ή άλλο - πολιτικό αξίωμα μετά τη λήξη της θητείας της στην καγκελαρία
Ότι δεν ενδιαφέρεται για κανένα - ευρωπαϊκό ή άλλο - πολιτικό αξίωμα μετά τη λήξη της θητείας της στην καγκελαρία επανέλαβε σήμερα (16/5/2019) η Angela Merkel.
«Δεν είμαι διαθέσιμη για κανένα πολιτικό αξίωμα, οπουδήποτε, και αυτό περιλαμβάνει και την Ευρώπη», δήλωσε η Merkel, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Mark Rutte, επιχειρώντας για μία ακόμη φορά να βάλει τέλος στις εικασίες που την ήθελαν να διεκδικεί κάποιο αξίωμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε διεθνή οργανισμό μετά το τέλος της θητείας της στην Καγκελαρία το 2021.
Πρόσφατη δήλωση της Merkel στη «Sueddeutsche Zeitung», «αισθάνομαι ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση καθήκοντος να ενώσω τις δυνάμεις μου με άλλους προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα έχει μέλλον», ερμηνεύθηκε από πολλούς αναλυτές ως ένδειξη ενδιαφέροντος, ενδεχομένως για την θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παρά το γεγονός ότι η ίδια είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο και πριν από λίγους μήνες.
Επιπλέον, πριν από λίγες μέρες είχε δηλώσει ότι οι πολιτικοί δεν πρέπει να παραμένουν στο αξίωμά τους «μέχρι να μην θέλει κανείς να τους βλέπει».
«Από τον ρόλο της καγκελαρίου και με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί και την πόλωση, θεωρώ ευθύνη μου την προώθηση μιας καλής, λειτουργικής Ευρώπης», δήλωσε η Merkel σήμερα, μετά τη συνάντηση με τον Rutte, ο οποίος από την πλευρά του υπερθεμάτισε λέγοντας:
«Είναι σαφής σε ό,τι αφορά το τι θέλει να κάνει μετά τη θητεία της και το σεβόμαστε όλοι».
Έσπευσε επίσης να διευκρινίσει ότι ούτε ο ίδιος είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σε ό,τι αφορά την ατζέντα της συνάντησης των δύο ηγετών, τόσο η κυρία Merkel όσο και ο κύριος Rutte τόνισαν ότι δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν την αμερικανική απαγόρευση για συνεργασία με την κινεζική Huawei στην κατασκευή δικτύων 5G.
«Η Γερμανία έχει αναπτύξει ένα πολύ στοιχειοθετημένο σύστημα με το οποίο θα αποφασίσει για την συμμετοχή εταιριών στην κατασκευή του δικτύου 5G», δήλωσε η Merkel και πρόσθεσε ότι έχουν τεθεί ειδικά κριτήρια ασφαλείας.
Παρόμοια τοποθετήθηκε και ο Ολλανδός πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι θα εξεταστούν με προσοχή τα εθνικά συμφέροντα και τα θέματα εθνικής ασφάλειας, «αλλά δεν θα αποκλειστούν εκ των προτέρων χώρες ή επιχειρήσεις, λέγοντας "δεν είστε καλοί"».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS