Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές, καθώς μετριάστηκαν οι εμπορικές ανησυχίες - Στο +1,74% ο DAX

Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές, καθώς μετριάστηκαν οι εμπορικές ανησυχίες - Στο +1,74% ο DAX
Της ανάκαμψης στις ευρωαγορές «ηγήθηκε» ο κλάδος πρώτων υλών, με τον σχετικό δείκτη να σημειώνει άνοδο 1,6%
Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν σήμερα (16/5/2019) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, «σβήνοντας» τις απώλειες που κατέγραφαν νωρίτερα, στον απόηχο των κυρώσεων που επέβαλε με προεδρικό διάταγμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, κατά της Huawei.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1,27% στις 382,88 μονάδες, με τις απώλειες στις αυτοκινητοβιομηχανίες να μετριάζονται στο -0,5%.


Της σημερινής ανάκαμψης «ηγήθηκε» ο κλάδος πρώτων υλών, λόγω της έκθεσής του στην Κίνα, με τον σχετικό δείκτη να σημειώνει άνοδο 1,6%.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε «άλμα» 1,74% κι έκλεισε στις 12.310,37 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε άνοδο 0,78% στις 7.353,31 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 1,37% στις 5.448,11 μονάδες.
Ώθηση στον DAX προσέφερε η μετοχή της Thyssenkrupp, η οποία κατέγραψε άλμα 9,4%, στον απόηχο δημοσιευμάτων που ανέφεραν ότι η φινλανδική Kone αξιολογεί τη βιωσιμότητα μιας προσφοράς για το τμήμα ανελκυστήρων της γερμανικής βιομηχανίας.
Η μετοχή της Kone ενισχύθηκε σχεδόν κατά 5%.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 1,38% κι έκλεισε στις 21.151,80 μονάδες, παρά τη νέα πολιτική αναταραχή στην Ιταλία.


Νωρίτερα, οι ευρωπαϊκές μετοχές είχαν δεχτεί πιέσεις από τη νέα κλιμάκωση στην εμπορική κόντρα ΗΠΑ - Κίνας.
Ο Trump υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ως προς τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και αναγγέλλει τη λήψη μέτρων για την προστασία τους, κίνηση που ανοίγει τον δρόμο για να απαγορευτεί η πρόσβαση της εταιρείας-κολοσσού των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας Huawei.
Το διάταγμα απαγορεύει σε αμερικανικές εταιρείες τη χρήση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού που η Ουάσινγκτον διατείνεται πως εγείρει απειλή για την εθνική ασφάλεια.
Το εκτελεστικό διάταγμα επικαλείται νόμο που δίνει στον Αμερικανό πρόεδρο τη δυνατότητα να ρυθμίζει εμπορικά ζητήματα σε περίπτωση κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που απειλεί την ασφάλεια της χώρας.
Τους «παράλογους περιορισμούς» ως προς την πρόσβασή της στην αμερικανική αγορά κατήγγειλε η κινεζική εταιρεία-κολοσσός των τηλεπικοινωνιών Huawei.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Thomas Cook έκλεισε με βουτιά 14,7%, καθώς είδε τις ζημίες της να διευρύνονται, ενώ προειδοποίησε ότι η πολιτική αβεβαιότητα, λόγω Brexit, θα επηρεάσει τα κέρδη της φέτος το καλοκαίρι.

www.bankingnews.gr


bankingnews.gr

BREAKING NEWS