Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: «Κλειδί» για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα η αγορά κατοικιών

ΔΝΤ: «Κλειδί» για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα η αγορά κατοικιών
Έκθεση του ΔΝΤ για τη σχέση της αγοράς κατοικιών και του χρηματοπιστωτικού κλάδου 
Η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού κλάδου εξαρτάται κατά πολύ από την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά κατοικιών, διαπιστώνει σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Όπως σημειώνεται, οι τιμές κατοικιών ανά τον κόσμο έχουν ανακάμψει σημαντικά από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.
«Το αν αυτό είναι καλό ή όχι, εξαρτάται από το που ζείτε.
Η έρευνα του ΔΝΤ δείχνει ότι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της εξέλιξης των τιμών κατοικιών και της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Στην πραγματικότητα, τις περισσότερες από τις μισές τραπεζικές κρίσεις τις τελευταίες δεκαετίες προηγήθηκαν κύκλοι άνθισης στις τιμές κατοικιών.
Δεν είναι λοιπόν περίεργο το γεγονός ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες στην Αυστραλία, τον Καναδά, την Ευρώπη και αλλού εξέφρασαν ανησυχίες για το ενδεχόμενο μεγάλων μειώσεων μελλοντικά», αναφέρει το ΔΝΤ, παραθέτοντας τον παρακάτω διάγραμμα.
«Ποια μέτρα μπορούν να λάβουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για να περιορίσουν τους κινδύνους των αρνητικών επιπτώσεων στις τιμές κατοικιών και τις συνέπειές τους για την πραγματική οικονομία;
Τα αποκαλούμενα μακροπροληπτικά μέτρα φαίνεται να είναι αποτελεσματικά. Παραδείγματα περιλαμβάνουν κανονισμούς που περιορίζουν το ποσό ενός στεγαστικού δανείου σε σχέση με την τιμή του ακινήτου ή το μέγεθος της μηνιαίας πληρωμής υποθηκών σε σχέση με το εισόδημα.
Με τις σωστές πολιτικές, θα είναι δυνατή η βελτίωση της ανθεκτικότητας της αγοράς κατοικίας».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης