Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μειώνεται ο πήχης των προσδοκιών στην Eurobank: Με Pimco και Elliot – Bain για Cairo και FPS – Δυνητικός στόχος 500 εκατ για 26 δισ NPEs

tags :
Μειώνεται ο πήχης των προσδοκιών στην Eurobank: Με Pimco και Elliot – Bain για Cairo και FPS – Δυνητικός στόχος 500 εκατ για 26 δισ NPEs
Οι προσφορές ήταν καλές αλλά όχι άριστες, οι επενδυτές κινήθηκαν χαμηλότερα των προσδοκιών για το πακέτο των 26 δισεκ. NPEs της Eurobank
Παρ΄ ότι η διοίκηση της Eurobank έχει κάνει μια πολύ καλή προεργασία για την υλοποίηση του μεγάλου σχεδίου μετασχηματισμού της τράπεζας και ανάθεσης της διαχείρισης 26 δισεκ. NPEs σε επενδυτικό fund…η αποτίμηση των προσφορών που κατατέθηκαν στις 15 Μαΐου…δεν ενθουσίασαν.
Οι προσφορές ήταν καλές αλλά όχι άριστες, οι επενδυτές κινήθηκαν χαμηλότερα των προσδοκιών.

Ποια είναι τα συμπεράσματα;

1)Με βάση τα δεδομένα τελικώς θα ενοποιηθούν το πρόγραμμα Pillar ύψους 2 δισεκ. προβληματικών στεγαστικών δανείων, το πρόγραμμα Cairo 7,2 δισεκ. προβληματικών δανείων και η πώληση της FPS της εταιρίας διαχείρισης προβληματικών δανείων της Eurobank συνολικό ύψος 26 δισεκ. NPEs.
Παρ΄ ότι για το πρόγραμμα pillar υπήρξαν 5 προσφορές και 3 για το Cairo και FPS τελικώς θα επικρατήσει η άποψη της ενοποίησης...

Τα 26 δισεκ. ευρώ που θα διαχειρίζεται η FPS η εταιρία διαχείρισης της Eurobank που θα πωληθεί δομούνται ως εξής
-2 δισεκ. NPEs στεγαστικά δάνεια του προγράμματος Pillar
-7,2 δισεκ. NPEs προβληματικά δάνεια του προγράμματος Cairo
-7 δισεκ. NPEs προβληματικά δάνεια που θα παραμείνουν στην Eurobank αλλά θα διαχειρίζεται η νέα FPS
-6 δισεκ. NPEs που ήδη διαθέτει η FPS η εταιρία διαχείρισης της Eurobank
-4 δισεκ. NPEs που ήδη υπάρχουν στα χαρτοφυλάκια της τράπεζας κυρίως πάσης φύσεως επιχειρηματικά.

2)Στον δεύτερο και ουσιαστικό γύρο θα βρεθούν ουσιαστικά δύο διεθνή funds η Pimco και το σχήμα Elliot και Bain.
Με βάση πληροφορίες οι προσφορές των Fortress και του Lone Star είναι κατώτερες των προσδοκιών.
Η προσφορά του Fortress – Dobank ήταν προβλέψιμη, το Fortress θα ρίξει το βάρος στην Ιταλία και όχι στην Ελλάδα.
Ήταν αρνητική έκπληξη η προσφορά του Lone Star σαν…να μην είδε μεγάλη αξία στο πακέτο των 26 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων της Eurobank.

3)Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για προσφορές στο pillar περί τα 130 εκατ.. στο Cairo 300 με 350 εκατ και στην FPS 350 με 400 εκατ διαψεύδονται.
Με βάση νέες πληροφορίες οι προσφορές θα κινηθούν ως εξής
Για το Pillar 100 με 110 εκατ ευρώ το μέγιστο
Για το Cairo 60 με 70 εκατ το 1/5 των 300 εκατ του mezzanine bond
Για την FPS το μέγιστο 250-300 εκατ ευρώ στο καλύτερο σενάριο.
Τελικό άθροισμα προσφορών περίπου 500 εκατ ευρώ ή σε ένα εύρος 450 με 500 εκατ ευρώ που θα έχουν θετική επίδραση στα κεφάλαια κάτω από 270 εκατ ευρώ. 

Τι ανέφερε το bankingnews

Ενοποίηση του pillar 2 δισ. NPEs και των Cairo και FPS 24 δισ NPEs προτείνουν οι ενδιαφερόμενοι στην Eurobank η οποία στις 15 Μαίου αποδεχόταν δεσμευτικές προσφορές για το πρόγραμμα  προβληματικών στεγαστικών δανείων 2 δισεκ. ευρώ ονομαζόμενο Pillar.
Επίσης θα ελάμβανε μη δεσμευτικές προσφορές και για το πρόγραμμα Cairo που αφορά τιτλοποίηση 7,2 δισεκ. προβληματικών δανείων καθώς και για την αγορά της εταιρίας διαχείρισης προβληματικών δανείων FPS της Eurobank συνολικά 24 δισεκ. NPEs.
Με βάση ενδείξεις οι 5 υποψήφιοι που θα περάσουν στην τελική φάση της διαδικασίας.
Ήδη το bankingnews έχει αναφέρει ότι με βάση συγκλίνουσες πληροφορίες το πιθανότερο σενάριο είναι οι επενδυτές που θα υποβάλλουν προσφορά για το pillar να βάλλουν όρο ότι θα πάρουν και τα 24 δισεκ. NPEs του Cairo και FPS.
Θα αποτελέσει έκπληξη να εμφανιστεί κάποιος επενδυτής που θα υποβάλλει αυτοτελή προσφορά για το πρόγραμμα των προβληματικών στεγαστικών δανείων pillar ύψους 2 δισεκ. ευρώ.
Εάν αυτό συμβεί όλα pillar και cairo θα μεταφερθούν για τα τέλη Ιουλίου στις δεσμευτικές προσφορές.
Το pillar αποτιμάται στα 130 εκατ και εάν τελικώς υπάρξει πλειοδοσία η Pimco είναι πιο πιθανό να κερδίσει στην διαδικασία έναντι του Fortress.
Επίσης στο πρόγραμμα Cairo και στην εταιρία FPS θα υποβληθούν μη δεσμευτικές προσφορές αλλά με τα τωρινά δεδομένα φαίνεται ότι οι επικρατέστεροι θα είναι η Pimco και η Lone Star.
Οι δεσμευτικές προσφορές θα ξεπεράσουν τις 6 θα εμφανιστούν 6 συνολικά funds.  
Να σημειωθεί ότι η Pimco δεν είναι distress funds αντιμετωπίζει πιο ήπια και πιο στρατηγικά τις κινήσεις της και επί της ουσίας μπορεί να αποτελεί καλύτερο στρατηγικό σύμμαχο για τις ελληνικές τράπεζες στα προβληματικά δάνεια.
Η Eurobank θα ολοκληρώσει εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει ανακοινώσει το πλάνο εμπροσθοβαρούς μείωσης των NPEs και πριν το τέλος του 2019 θα έχει ολοκληρώσει deal 25-26 δισεκ. αποκτώντας πλεονέκτημα στα κρίσιμα stress tests του Ιουλίου 2020.
Τα 26 δισεκ. ευρώ που θα διαχειρίζεται η FPS η εταιρία διαχείρισης της Eurobank που θα πωληθεί δομούνται ως εξής
-2 δισεκ. NPEs στεγαστικά δάνεια του προγράμματος Pillar
-7,2 δισεκ. NPEs προβληματικά δάνεια του προγράμματος Cairo
-7 δισεκ. NPEs προβληματικά δάνεια που θα παραμείνουν στην Eurobank αλλά θα διαχειρίζεται η νέα FPS
-6 δισεκ. NPEs που ήδη διαθέτει η FPS η εταιρία διαχείρισης της Eurobank
-4 δισεκ. NPEs που ήδη υπάρχουν στα χαρτοφυλάκια της τράπεζας κυρίως πάσης φύσεως επιχειρηματικά.
Όπως έχει τονιστεί η Eurobank μέσω ενός μεικτού σχήματος που περιλαμβάνει απορρόφηση της Grivalia, πώληση 2 δισεκ. στεγαστικών προβληματικών δανείων (pillar), τιτλοποίησης 7 δισεκ. NPEs (Cairo) και πώλησης της εταιρίας διαχείρισης FPS θα συγκεντρώσει 1,6 με 1,7 δισεκ. τα οποία θα έχουν θετική επίδραση στα κεφάλαια 1,2 με 1,3 δισεκ. ευρώ περίπου.
Από την Grivalia θα ενισχύσει τα κεφάλαια της κατά 900 εκατ ευρώ περίπου.
Από το σχήμα pillar, Cairo και πώληση FPS θα συγκεντρωθούν 650 με 700 εκατ τα οποία θα έχουν θετική επίδραση στα κεφάλαια 300 εκατ ευρώ.
Από το Pillar θα πάρει 130 εκατ ευρώ.
Από το Cairo θα πάρει 250 εκατ ευρώ
Από την πώληση της FPS περίπου 300 εκατ ευρώ.
Να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι όπως, Lone Star, Fortress, Pimco, Elliot, Β2Capital κ.α. θα υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές τέλη Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου 2019.
Θα χρειαστούν ακόμη 3-4 μήνες μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες οπότε η νέα εταιρία FPS που θα λειτουργεί υπό νέο μέτοχο και στην οποία θα έχουν μεταφερθεί 1300 εργαζόμενοι της Eurobank με CEO τον Θεόδωρο Καλαντώνη θα ξεκινήσει αρχές του 2020.
Η Eurobank θα ενισχύσει τα κεφάλαια της κατά 1,2 με 1,3 δισεκ. ευρώ και από 4,8 δισεκ. θα εμφανίζει 6 δισεκ. ευρώ.
Ταυτόχρονα με όλο αυτό τον σχεδιασμό που θα καταλήξει σε ένα deal 25 με 26 δισεκ. καθώς αυτό θα είναι το ύψος των NPEs που θα διαχειρίζεται η FPS εκτιμάται ότι θα δαπανηθούν 1,2 δισεκ. ευρώ οπότε η Eurobank θα επιστρέψει στην ίδια κεφαλαιακή αφετηρία τα 4,8 δισεκ. αλλά θα έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό εξυγιανθεί.
Η εξέλιξη αυτή δίνει πλεονέκτημα στην Eurobank στα νέα επερχόμενα stress tests του Ιουλίου 2020.

Η Eurobank θα δώσει μέρισμα σε είδος δωρεάν mezzanine bond θεωρητικής αξίας 1 δισ ευρώ – Τι πρέπει να κάνουν οι μέτοχοι

Η Eurobank θα δώσει μέρισμα σε είδος δωρεάν ένα μεσαίο ομόλογο (mezzanine bond) στους μετόχους στο πλαίσιο της εμπροσθοβαρούς λύσης για τα προβληματικά δάνεια.
Ως γνωστό η Eurobank έχει ανακοινώσει ένα σχέδιο επιτάχυνσης στην μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων.
Το σχέδιο περιλαμβάνει
-τιτλοποίηση 2 δισεκ. προβληματικών στεγαστικών δανείων το γνωστό ως πρόγραμμα pillar
-Την πώληση 7,2 δισεκ. ευρώ προβληματικών επιχειρηματικών δανείων και λιανικής 44% προς 56% γνωστό και ως πρόγραμμα Cairo
-Θα πωλήσει την FPS η οποία είναι η εταιρία διαχείρισης της Eurobank προβληματικών δανείων με στόχο τελικώς να διαχειρίζεται 26 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα.
Η Eurobank για το πρόγραμμα Cairo θα εκδώσει 2 δισεκ. senior bond το οποίο θα διακρατήσει η τράπεζα με πιθανότητα – ίσως το 1 δισεκ. να το πάρει το Fairfax –
Επίσης θα εκδώσει 1,25 δισεκ. mezzanine bond καθώς και 3,8 με 3,9 δισεκ. junior bond
Τα 3,8 με 3,9 δισεκ. junior bond έχουν μηδενική αξία.
Τα mezzanine bond 1,25 δισεκ. το 20% δηλαδή 250 εκατ θα πληρώσει ο επενδυτής που θα αγοράσει το Cairo και θα αποκτήσει και την FPS.
Εκτιμάται ότι ο επενδυτής – εάν είναι ο ίδιος που θα αγοράσει το pillar, το Cairo και την εταιρία διαχείρισης FPS - θα πληρώσει
100 εκατ για το pillar
250 εκατ για το Cairo
300 με 350 εκατ για την FPS
Συνολικά 650 με 700 εκατ ευρώ στο βέλτιστο σενάριο.
Από το μεσαίο ομόλογο mezzanine bond του Cairo συνόλου 1,25 δισεκ. τα 250 εκατ θα τα αγοράσει ο επενδυτής που θα αναλάβει όλη την διαχείριση των προβληματικών δανείων και το 1 δισεκ. που απομένει από το μεσαίο ομόλογο θα δοθεί δωρεάν ως μέρισμα εις είδος στους μετόχους.
Ως γνωστό η Eurobank θα έχει 3,709 εκατ μετοχές μετά την ολοκλήρωση της απορρόφησης της Grivalia.
Το ερώτημα λοιπόν που πρέπει να απαντηθεί είναι το 1 δισεκ. mezzanine bond που χαρίζει η τράπεζα στους μετόχους ποια είναι η πραγματική του αξία και τι πρέπει να κάνει ο μέτοχος όταν το αποκτήσει;
Πρωτίστως να τονιστεί ότι όλοι οι μέτοχοι θα πάρουν κατ΄ αναλογία το mezzanine bond.
Όμως δεν θα πάρουν ομόλογο που η συνολική του αξία είναι 1 δισεκ. η πραγματική του αξία σήμερα του ομολόγου ονομαστικής αξίας 1,250 δισεκ. ευρώ αξίζει τα 250 εκατ που θα πληρώσει ο επενδυτής και όλο το υπόλοιπο ομόλογο έχει αξία μηδέν.
Θα σκεφθεί ο επενδυτής εάν έχει αξία μηδέν τότε γιατί δίνει μέρισμα σε είδος η Eurobank;
Η σωστή στρατηγική είναι η εξής.
Ο μέτοχος πρέπει να είναι υπομονετικός και να περιμένει 2-3 χρόνια έως ότου αποκτήσει αξία το mezzanine bond.
Με βάση την ιεραρχία πρώτα θα πρέπει να εξασφαλιστούν τα 2 δισεκ. από τα έσοδα της διαχείρισης των προβληματικών δανείων της Eurobank που αφορούν τα senior bond.
Θα ακολουθήσει το mezzanine bond που έχει αποκτήσει ο επενδυτής τα 250 εκατ αυτό προηγείται και πρέπει να πληρωθεί.
Οτιδήποτε πάνω από 2,25 δισεκ. ευρώ από την διαχείριση θα είναι το κέρδος των μετόχων.
Το επόμενο ερώτημα είναι εάν το mezzanine bond (οι μέτοχοι θα πάρουν mezzanine bond αρίθμησης 1 έχει αξία μηδέν ποια μπορεί να είναι η αξία του στο μέλλον;
Το 1 δισεκ. ευρώ mezzanine bond έχει σήμερα αξία μηδέν.
Το αισιόδοξο σενάριο είναι αυτό να φθάσει στα 300 εκατ ποτέ δεν θα έχει αξία 1 δισεκ. ευρώ και το χειρότερο σενάριο είναι να παραμείνει στο μηδέν.
Ο μέτοχος χωρίς να έχει πληρώσει οτιδήποτε άρα δεν έχει ρίσκο ή ζημία θα πρέπει να κάνει υπομονή, να περιμένει να αποκτήσει αξία το mezzanine.
Εάν π.χ. αποκτήσει αξία στο άριστο σενάριο 300 εκατ σημαίνει 0,08 ευρώ κέρδος ανά μετοχή.
Εάν ένας επενδυτής της Eurobank έχει 100.000 μετοχές Χ 0,08 ευρώ δυνητικού κέρδους από το mezzanine σημαίνει τελικό κέρδος 8.000 ευρώ.
To bonus αυτό συνοδεύει τις μετοχές και όχι τον επενδυτή εάν πουλήσει τις μετοχές μεταφέρεται το bonus στον επόμενο κ.ο.κ.
Τα ομόλογα διαπραγματεύονται σε αγορές και όταν εκδοθούν προφανώς και δεν μπορούν να πωληθούν αλλά όσο διαφαίνεται βελτίωση τόσο θα αποκτούν αξία τα mezzanine.
Βέβαια υπάρχει και το κακό σενάριο που δεν είναι αμελητέο.
Το κακό σενάριο είναι η αξία των mezzanine να παραμείνει μηδέν και ο μέτοχος να μην κερδίσει απολύτως τίποτε.
Αυτό το ενδεχόμενο δεν είναι βασικό αλλά είναι πιθανό.
H Eurobank δίνει ένα δώρο στους μετόχους της υπό την αίρεση ότι το δώρο αυτό σήμερα έχει αξία μηδέν αλλά στο μέλλον μπορεί να αποκτήσει αξία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης