Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Συγχωνεύσεις μικρομεσαίων ισπανικών τραπεζών αναμένει μεσοπρόθεσμα η Fitch

Συγχωνεύσεις μικρομεσαίων ισπανικών τραπεζών αναμένει μεσοπρόθεσμα η Fitch
Συγχωνεύσεις ισπανικών τραπεζών μεσαίου μεγέθους αναμένει η Fitch Ratings, παρά τα εμπόδια
Οι συγχωνεύσεις μεταξύ ισπανικών τραπεζών μικρού και μεσαίου μεγέθους παραμένει πιθανή μεσοπρόθεσμα, παρά την απόφαση των Unicaja και Liberbank να σταματήσουν τις συνομιλίες τους, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Ο αμερικανικός οίκος «βλέπει» λογική για ενοποίηση των ισπανικών τραπεζών μικρού και μεσαίου μεγέθους, δεδομένου ότι η κερδοφορία αντιμετωπίζει πίεση από τα χαμηλά επιτόκια και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την ανάγκη δημιουργίας κεφαλαιακών αποθεμάτων για την κάλυψη των απαιτήσεων (MREL).
Ωστόσο, η απόφαση των Unicaja και Liberbank να μην προχωρήσουν ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη των προκλήσεων για συγχωνεύσεις και εξαγορές στον τομέα.
«Εκτιμούμε ότι οι μεγαλύτεροι τραπεζικοί όμιλοι της Ισπανίας έχουν λιγότερες πιθανότητες να συμμετάσχουν σε εγχώριες συγχωνεύσεις και εξαγορές, δεδομένης της ήδη ισχυρής θέσης τους στην εγχώρια αγορά και του γεγονότος ότι οι περισσότεροι από αυτές επικεντρώνονται πλέον σε διεθνείς δραστηριότητες.
Οι περιφερειακές τράπεζες της Ισπανίας κατέχουν ηγετικά μερίδια αγοράς στις περιφέρειές τους.
Ωστόσο, συνήθως δεν διαθέτουν τη διαφοροποίηση για να αποφέρουν απόδοση πάνω από το κόστος ιδίων κεφαλαίων τους σε ένα λειτουργικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από χαμηλά επιτόκια, υποτονικούς όγκους επιχειρήσεων και αυξανόμενο κόστος λόγω ρύθμισης και ανάγκης να επενδύσουν στην τεχνολογία. (…)
Η ενοποίηση μεταξύ περιφερειακών τραπεζών δεν είναι απλή. (…)
Μια συγχώνευση των Unicaja και Liberbank θα δημιουργούσε την έκτη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ισπανία», σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης