Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Νέα απαισιόδοξα στοιχεία για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα – Τί αναφέρουν οι ειδικοί

Νέα απαισιόδοξα στοιχεία για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα – Τί αναφέρουν οι ειδικοί
Νέα απαισιόδοξα στοιχεία για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα 
Ιδιαίτερα απαισιόδοξο σενάριο για το μέλλον της Ελλάδας, συνθέτουν τα πρόσφατα δημογραφικά στοιχεία, καθώς το 2018 οι γεννήσεις στη χώρα μας ανήλθαν στις 87.074, δηλαδή 33.812 λιγότερες από τους θανάτους, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να προτείνουν άμεσες δράσεις.
Σύμφωνα με τους ειδικούς το 2025, ο πληθυσμός της Ελλάδας αναμένεται να κυμαίνεται μεταξύ 10.240,5 και 10.603,4, ενώ το 2035 από 9.514,5 έως 10.414,6.
Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανάσχεση της υπογεννητικότητας, το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα κυμαίνεται μεταξύ 8,3 εκατ. και 10 εκατ. άτομα, με μέση ηλικία τα 47-50 έτη, ενώ τα άτομα άνω των 65 ετών θα αποτελούν ποσοστό 30%-33% του πληθυσμού.
Επιπλέον, «η Ελλάδα εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό εκτρώσεων στην Ευρώπη και το τρίτο στον κόσμο, με περίπου 250.000 ετησίως», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιγεννητικής Ιατρικής (ΕΕΠΙ), Γεώργιος Δασκαλάκης, κατά την ομιλία του σε ημερίδα με θέμα «Δράση για την υπογεννητικότητα».
Όπως είπε ο κ Δασκαλάκης, μεταξύ των σημαντικότερων επιπτώσεων της υπογεννητικότητας και της συνακόλουθης γήρανσης του πληθυσμού, είναι «η επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων, η μείωση μισθών και συντάξεων, καθώς και η ερημοποίηση των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας».
Παρουσιάζοντας τους κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες που δημιουργούν και εντείνουν το πρόβλημα, ο Δημήτριος Λουτράδης, Καθηγητής Μαιευτικής & Γυναικολογίας Ε.Κ.Π.Α., Πρόεδρος Ελληνικής Μαιευτικής & Γυναικολογικής Εταιρείας (ΕΜΓΕ), υπογράμμισε ότι η αύξηση του μέσου όρου γάμου και απόκτησης πρώτου παιδιού, η αύξηση του κόστους διαβίωσης, αλλά και ο σύγχρονος αστικός τρόπος ζωής, δεν ευνοούν τη γονιμότητα.
Όπως ανέφερε ο κ. Λουτράδης, το 44% των Ελληνίδων αποκτά μόνο ένα παιδί, ενώ μόλις το 4,8% περισσότερα από 4 παιδιά.
Για την αντιμετώπιση του ιδιαίτερα σύνθετου αυτού προβλήματος ο κ. Δασκαλάκης ανέφερε ότι η Πολιτεία οφείλει να υιοθετήσει άμεσα και δραστικά μέτρα, όπως: η παροχή οικονομικών κινήτρων για την απόκτηση τρίτου παιδιού, η εφαρμογή πολιτικών για τη διευκόλυνση της εργαζόμενης μητέρας, η δημιουργία Κέντρων Συμβουλευτικής και Στήριξης της οικογένειας, η στήριξη ζευγαριών με πρόβλημα γονιμότητας, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών για τους νέους εργαζόμενους γονείς, η σύσταση ειδικού Φορέα διαχείρισης δημογραφικής πολιτικής, αλλά και η γενικότερη ενίσχυση του μοντέλου της πολύτεκνης οικογένειας στη συνείδηση των νέων ανθρώπων.
Ολοκληρώνοντας το πρώτο μέρος της εκδήλωσης, ο Διονύσιος Μπαλούρδος, ερευνητής, διευθυντής ερευνών, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (Ε.Κ.Κ.Ε.). υπογράμμισε πως η δημιουργία οικογένειας προϋποθέτει ότι τα ζευγάρια έχουν ένα ελάχιστο επίπεδο εμπιστοσύνης στο μέλλον.
Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων ή οι επισφαλείς συμβάσεις εργασίας, όπως ισχύει στην περίπτωση της Ελλάδας, αποτελούν σημαντικό παράγοντα διόγκωσης της υπογεννητικότητας.
Το δεύτερο μέρος της ημερίδας ήταν αφιερωμένο στη διεξαγωγή ανοικτής συζήτησης με θέμα τις στιγμές ευτυχίας που προσφέρει στους γονείς η δημιουργία μιας μεγάλης οικογένειας.
Κοινό στοιχείο όλων των μαρτυριών ήταν ότι η ευτυχία των γονέων πολλαπλασιάζεται όσο αυξάνεται ο αριθμός των μελών της οικογένειας.
Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν γνωστά πρόσωπα της τηλεόρασης, αλλά και επιστήμονες όπως η παιδίατρος, νεογνολόγος, δ/ντρια ΕΣΥ και μητέρα 6 παιδιών, Ντόρα Κονιτσιώτη και ο παθολόγος, λοιμωξιολόγος, αν. καθηγητής Ε.Κ.Π.Α Σωτήριος Τσιόδρας.
Η κ. Κονιτσιώτη επεσήμανε το πόσο πολύτιμη είναι για εκείνη, η ώρα που θα επικοινωνήσει με τα παιδιά της, ώστε να τελειώσει η μέρα της και να πει «και αυτή η μέρα πέρασε και όλοι είναι καλά».
Όπως είπε «αν βάλουμε την λογική, θα κάνουμε παιδιά.
Είναι απόλαυση.
Χάνεις πράγματα, αλλά έτσι και αλλιώς προσπαθείς να βρεις ουσιαστικά πράγματα στη ζωή.
Αν δεν τα βρεις, βάζεις υποκατάστατα.
Τα υποκατάστατα είναι που βγάζεις και σου μένει η ουσία».
Στο ρόλο του πατέρα στην πολύτεκνη οικογένεια αναφέρθηκε ο κ. Τσιόδρας -πατέρας 7 παιδιών.
«Προσπαθώ να είναι ποιοτικός ο χρόνος που περνώ με τα παιδιά.
Η μητέρα είναι η κολώνα της ανατροφής των παιδιών.
Ο πατέρας πρέπει να τους δίνει την αίσθηση της ασφάλειας, να αποφεύγει τις εντάσεις, να είναι μαζί τους ποιοτικά και να είναι πάντα διαθέσιμος σε ότι ζητήσει το παιδί.
Τα 7 μας παιδιά δεν τα αλλάζουμε με τίποτα.
Όσο αύξανε αυτή η ομάδα, τόσο περισσότερη δύναμη μας έδινε και μας έκανε καλύτερους».
Ως κύριο συμπέρασμα της ημερίδας αναδείχθηκε η επείγουσα ανάγκη για τη δραστηριοποίηση των κοινωνικών και επιστημονικών φορέων σχετικά με την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου και της Πολιτείας για το πρόβλημα της υπογεννητικότητας.
Το ζήτημα πρέπει να τεθεί στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας, ώστε να σχεδιαστεί μια νέα οικογενειακή πολιτική, στηριγμένη στην άμεση εφαρμογή μέτρων που μακροπρόθεσμα, μπορούν να επιβραδύνουν τη συρρίκνωση της χώρας μας και όλες τις αρνητικές της συνέπειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης