Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Για ποια δημόσια υγεία μιλάμε;

tags :
Για ποια δημόσια υγεία μιλάμε;
Μπορεί να καταργήθηκε το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, αλλά στη Δημόσια Υγεία συνεχίζει να επικρατεί… χάος
Τον τελευταίο καιρό η δημόσια υγεία έχει βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Από τη μια πλευρά η ΝΔ μιλάει για θεσμοθετημένη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που θα αναβαθμίσει τη λειτουργία των νοσοκομείων, και από την άλλη η κυβέρνηση «υπενθυμίζει» τα 5ευρα και κλειστές πόρτες στα νοσοκομεία.
Με τη θλιβερή πραγματικότητα, όμως, και τα πραγματικά προβλήματα ποιος θα ασχοληθεί;
Ποιος θα ασχοληθεί με τους γιατρούς που ακόμα ζητάνε «φακελάκια» για να κάνουν τη δουλειά τους, αυτή για την οποία ήδη πληρώνονται από το κράτος;
Ποιος θα ασχοληθεί με τις αναμονές ημερών για ένα ραντεβού στον γιατρό του Δημοσίου;
Ποιος θα ασχοληθεί με τις ατελείωτες ώρες αναμονής των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων;
Ποιος θα ασχοληθεί με τις ελλείψεις φαρμάκων, ακόμα και στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται παιδιά;
Για ποια δημόσια υγεία μιλάμε όταν οι ασθενείς αναγκάζονται να πηγαίνουν σε ιδιώτες γιατρούς γιατί δεν μπορούν να περιμένουν ώρες ολόκληρες για να τους εξετάσει ο γιατρός στο δημόσιο νοσοκομείο; (σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας που πρόσφατα είδαν το ως της δημοσιότητας, η ιδιωτική υγεία αντιπροσωπεύει το 40% του συνόλου, ενώ στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες φτάνει μόλις στο 20%).
Και το βασικότερο όλων για ποια δημόσια υγεία μιλάμε όταν οι καρκινοπαθείς «στήνονται» για ώρες ολόκληρες στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΠΥ, προκειμένου να εκτελέσουν πανάκριβες συνταγές; Οι υπάλληλοι είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού και ο κόσμος που περιμένει να εξυπηρετηθεί φτάνει περίπου τα 300 άτομα καθημερινά. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται ουρές και οι ώρες αναμονής να ξεπερνούν τις τρεις.
Και σε όλα αυτά βέβαια θα πρέπει να προστεθούν και οι σοβαρές ελλείψεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και η «ανυπαρξία» των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).
Μήπως λοιπόν θα πρέπει κάποιος να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα, αυτά που μετατρέπουν σε Γολγοθά την επίσκεψη σε ένα δημόσιο νοσοκομείο ή τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ώστε επιτέλους να αποκτήσουμε ένα σύστημα υγείας που να κάνει τη ζωή μας ευκολότερη και την καθημερινότητα των ασθενών πιο αξιοπρεπή και όχι εφιάλτη;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης