Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Συμφωνία ΑΔΜΗΕ - EuroAsia – Ξεκινούν οι διαδικασίες υλοποίησης της διασύνδεσης Κρήτη – Αττική

tags :
Συμφωνία ΑΔΜΗΕ - EuroAsia – Ξεκινούν οι διαδικασίες υλοποίησης της διασύνδεσης Κρήτη – Αττική
Η κυπριακή εταιρία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κοινής ανακοίνωσης με σκοπό την καλύτερη δυνατή προβολή της προκήρυξης του έργου
Τη Δευτέρα 20 Μαΐου αναμένεται να «βγουν στον αέρα» από την θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, Αριάδνη Interconnection, τα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού για την υποθαλάσσια διασύνδεση Αττική - Κρήτη, ενώ όπως έχει προαναγγελθεί από το Διαχειριστή, σήμερα (17/5) θα σταλούν στη ΡΑΕ οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου που θα διασφαλίζουν τη διαλειτουργικότητα του και με τις διασυνδέσεις Κρήτης - Κύπρου και Κύπρου - Ισραήλ.
Παράλληλα και μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της κοινοπραξίας EuroAsia Interconnector με την οποία αίρεται κάθε αμφισβήτηση στις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης, του ΑΔΜΗΕ και της ΡΑΕ, ανοίγει ο δρόμος ακόμη και για κοινή προκήρυξη του καλωδίου Αττική - Κρήτη με το Κρήτη - Κύπρος - Ισραήλ.
Είναι σαφές ότι η ανακοίνωση της EuroAsia Interconnector από την οποία προκύπτει σαφώς ότι η κυπριακή εταιρία είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στη διαμάχη με τον ΑΔΜΗΕ που διήρκεσε περισσότερο από ένα χρόνο, ανοίγει το δρόμο της συνεργασίας ικανοποιώντας τόσο την Κομισιόν, όσο και την κυπριακή κυβέρνηση που είχε θέσει το ζήτημα της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου.
Όσο δε για το εάν θα υπάρξει ή όχι κοινή προκήρυξη, πλέον όλα εξαρτώνται από το χρόνο.
Η ελληνική πλευρά θέλει να προχωρήσει πολύ γρήγορα το καλώδιο Αττική - Κρήτη και βεβαίως να δώσει στη δημοσιότητα την προκήρυξη πριν τις Ευρωεκλογές.

Τέλος στη διαμάχη

Πάντως στις σχέσεις ΑΔΜΗΕ - EuroAsia το κλίμα έχει ήδη βελτιωθεί και οι γέφυρες δημιουργούνται ώστε και οι δυο πλευρές να συνεργαστούν για την υλοποίηση του συνόλου της διασύνδεσης μέχρι το Ισραήλ.
Παρά το γεγονός ότι και οι δυο πλευρές δηλώνουν ότι δεν έχουν υπάρξει επαφές και συνεννοήσεις, το βέβαιο είναι ότι η ένταση που υπήρχε μέχρι πριν από μια εβδομάδα είναι παρελθόν, γεγονός που προκύπτει τόσο από την ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ όσο και από αυτή της EuroAsia Interconnector.
Ο ΑΔΜΗΕ επισημαίνει ότι οι τεχνικές προδιαγραφές της προκήρυξης διασφαλίζουν τη διαλειτουργικότητα με τις διασυνδέσεις Κρήτης - Κύπρου και Κύπρου - Ισραήλ, κάτι που αποτελούσε αιτούμενο από την Κομισιόν ώστε το έργο να παραμένει στη λίστα των PCI, ενώ η EuroAsia Interconnector προαναγγέλλει συνάντηση με τη διοίκηση της «Αριάδνης» και με τους Διαχειριστές  της Κύπρου και του Ισραήλ για να μπουν οι τελικές πινελιές στις τεχνικές προδιαγραφές που θα διασφαλίζουν την διαλειτουργικότητα των τριών διασυνδέσεων.
Μάλιστα η EuroAsia προχωρεί ένα βήμα παραπέρα, σημειώνοντας ότι θα αποσταλούν σχετικές διαβεβαιώσεις προς την ΡΑΕ, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο και κοινής ανακοίνωσης των εμπλεκομένων μερών με σκοπό την καλύτερη δυνατή προβολή της προκήρυξης του έργου.
Με άλλα λόγια προαναγγέλλει ένα είδος κοινής προκήρυξης με βάση τις προδιαγραφές που έχει θέσει ο ΑΔΜΗΕ και κατά πάσα πιθανότητα τμηματικά ώστε να προκύψει το μεγαλύτερο δυνατό επενδυτικό ενδιαφέρον.
Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι εξελίξεις αυτές είναι αποτέλεσμα συνεννοήσεων τόσο σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου όσο και με την Κομισιόν.
Έτσι παρά το γεγονός ότι κάποιες πλευρές μιλούσαν για «λευκή πετσέτα» εκ μέρους της EuroAsia, ο ΑΔΜΗΕ κάθε άλλο παρά θέλει να τροφοδοτήσει περεταίρω συζητήσεις.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης