Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία - Ευρωεκλογές: Αέρας νίκης για τον Sanchez με 17 έδρες, εξασφαλίζει και τις ψήφους της Αριστεράς

Ισπανία - Ευρωεκλογές: Αέρας νίκης για τον Sanchez με 17 έδρες, εξασφαλίζει και τις ψήφους της Αριστεράς
Υπολογίζεται πως ο Sanchez απέσπασε 560.000 ψήφους από τους Podemos
Η νίκη του Pedro Sanchez στις εκλογές της 28ης Απριλίου δεν υπήρξε μία ευκαιριακή επικράτηση, αλλά σήμανε την ανάκαμψη του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) ως πρώτης πολιτικής δύναμης στην Ισπανία.
Τάση, η οποία προβλέπεται να επικυρωθεί και στις επερχόμενες ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν πλέον μέσα σε ένα κλίμα χαλαρότητας για πολλούς ψηφοφόρους, σύμφωνα με την El Publico, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η χαλαρότητα τούτη ιστορικά μεταφράζεται σε μικρή προσέλευση στις κάλπες σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, πολλές φορές πέφτοντας και κάτω του 50%.
Ωστόσο, σε αυτές ευρωεκλογές, η προσέλευση των ψηφοφόρων αναμένεται αυξημένη, λόγω της σύμπτωσής τους με τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές.
Μολαταύτα, οι αναλυτές της εταρείας Key Data θεωρούν ότι ακόμη και εάν η συμμετοχή των ψηφοφόρων θα είναι κατά 18 μονάδες υψηλότερη αυτής του 2014, και πάλι η προσέλευση δεν πρόκειται να φθάσει το επίπεδο ρεκόρ της 28ης Απριλίου.
Με βάση τις μετρήσεις της Key Data, στις ευρωεκλογές το PSOE αναμένεται να συγκεντρώσει μία σημαντική διαφορά εδρών από τους βασικούς αντιπάλους του, με διαφορές 11 ποσοστιαίων μονάδων από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) και 13 από τους κεντροδεξιούς Ciudadanos, καθώς ο Sanchez περιβάλλεται πλέον από την αύρα του νικητή και αναμένεται να κατορθώσει να εξασφαλίσει τους ψήφους της Αριστεράς. Σύμφωνα με την έρευνα της Key Data, το PSOE αναμένεται να εκλέξει 17 ευρωβουλευτές, ενώ το ΡΡ προβλέπεται να εκλέξει 10, Ciudadanos 9, οι Unidas Podemos 8 και το ακροδεξιό Vox 6.
Ιδιαίτερα επιτυχημένη θα πρέπει να θεωρηθεί η αναμέτρηση για τις ευρωεκλογές και για τα καταλανικά αυτονομιστικά κόμματα, με τον αριστερό συνασπισμό τους Ahora Republicas να εξασφαλίζει τουλάχιστον δύο έδρες και η δεξιά παράταξη Lliures per Europa, του φυγόδικου πρώην προέδρου της Καταλονίας Carles Puigdemont να εκλέγει έναν ευρωοβουλευτή --που μάλλον θα είναι ο ίδιος, αν και είναι άδηλο πως θα μπορέσει να καταλάβει την έδρα του χωρίς να συλληφθεί όταν θα πρέπει να υπογράψει την παραλαβή της στη Μαδρίτη.
Επίσης και άλλοι συνασπισμοί αυτονομιστικών κομμάτων φέρονται να εκλέγουν από έναν βουλευτή.
Καθοριστική για τον τελικό αριθμό των εδρών που θα καταλάβουν οι Ισπανοί Ευρωβουλευτές θα είναι και η εξέλιξη του Brexit, καθώς σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας, οι 54 έδρες που αντιστοιχούν στη χώρα της Ιβηρικής θα αυξηθούν σε 59.
Αναφορικά με τη δεξιά παράταξη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Key Data, μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της φαίνεται να επανακάμπτει στο Λαϊκό Κόμμα, ιδίως μετά την απογοήτευση των υπερσυντηρητικών του οπαδών από τις μη τηρηθείσες υποσχέσεις των ακροδεξιών του Vox.
Το κόμμα του Santiago Abascal φέρεται να εισέρχεται στην Ευρωβουλή μόνο με έξι βουλευτές και με ποσοστά κατά μισή μονάδα μειωμένα σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου.
 Όπως φαίνεται από την έρευνα, το έτερο κόμμα της αριστερής παράταξης, οι Unidas Podemos, θεωρείται -βάσει των ευρημάτων της ίδιας εταιρείας- πως θα παραμείνει στην τέταρτη θέση, όπως και στις βουλευτικές εκλογές, χάνοντας αρκετές ψήφους παρά την προσπάθεια του ηγέτη τους Πάβλο Ιγκλέσιας να ανατρέψει τη διαρροή ψηφοφόρων προς το PSOE.
Όμως η νίκη του Sanchez --που πριν δύο χρόνια φάνταζε "τελειωμένος" πολιτικά-- έχει μετατραπεί σε ένα γιγαντιαίο φαινόμενο προσέλκυσης ψήφων υπέρ του PSOE, το οποίο στις τελευταίες εκλογές συγκέντρωσε πάνω από 7 εκατ. ψήφους, αφήνοντας τις άλλες τρεις μεγάλες παρατάξεις (PP, Ciudadanos, Podemos) στην κατηγορία των τριών, με τέσσερα, εκατ. ψήφων.
Υπολογίζεται πως ο Sanchez απέσπασε 560.000 ψήφους από τους Podemos, 214.000 από το συντηρητικό Λαϊκο Κομμα (ΡΡ) και περίπου 50.000 από τους κεντροδεξιούς Ciudadanos.
Πάντως, το βασικό στοιχείο που επικυρώνεται από τις δημοσκοπήσεις είναι ο τελεσίδικος ενταφιασμός του δικομματισμού στην Ισπανία και η άνοδος των εθνικισμών και των λαϊκιστικών κομμάτων, που σηματοδοτούν τη νέα εποχή στην πολιτική σκηνή της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης