Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χωρίς συμφωνία οι διαπραγματεύσεις Συντηρητικών – Εργατικών για το Brexit - Στο τραπέζι δεύτερο δημοψήφισμα;

tags :
Χωρίς συμφωνία οι διαπραγματεύσεις Συντηρητικών – Εργατικών για το Brexit - Στο τραπέζι δεύτερο δημοψήφισμα;
Στις αρχές Ιουνίου αναμένεται η Theresa May να ανακοινώσει την αποχώρηση της από την πρωθυπουργία
Χωρίς συμφωνία αναμένεται να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Συντηρητικών και των Εργατικών όσον αφορά το Brexit, όπως μεταδίδει το BBC, εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί, θα φέρει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Theresa May καθώς παρά τις όποιες κινήσεις της το αδιέξοδο σχετικά με το εάν και το πώς θα αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ, παραμένει.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι Εργατικοί υποστηρίζουν πως επανέρχεται στο τραπέζι το σενάριο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, αν και δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσει αυτή η πρόταση.
Σύμφωνα με το BBC, από τη στιγμή που οι Συντηρητικοί και Εργατικοί δεν καταλήξουν σε μια κοινή λύση, θα πρέπει η May και ο επικεφαλής των Εργατικών, Jeremy Corbyn να περάσουν στη δεύτερη φάση και να καταλήξουν σε μια συμφωνία σχετικά με τη διαδικασία των κοινοβουλευτικών ψηφοφοριών προκειμένου να βρεθεί μια συναινετική λύση.
Οι συνομιλίες των Συντηρητικών και των Εργατικών ήταν η τελευταία κίνηση της Theresa May στην προσπάθεια της να βρεθεί μια κοινή λύση και να αρθεί το αδιέξοδο σχετικά με το εάν και το πώς θα γίνει το Brexit, ύστερα από τις συνεχείς αποτυχίες της Βρετανίδας πρωθυπουργού να περάσει τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την ΕΕ για το Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων.
Σημειώνεται πάντως πως οι Εργατικοί έχουν διαμηνύσει πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με την κυβέρνηση των Τόρις, θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για το Brexit, την ώρα που υπάρχουν πληροφορίες πως η πρωθυπουργός May μελετά το ενδεχόμενο να θέσει εκ νέου προς ψήφιση το νομοσχέδιο στις αρχές Ιουνίου, παρά το γεγονός ότι αυτό έχει απορριφθεί τρεις φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Προς αποχώρηση η May

Πλέον, το τελευταίο χαρτί που έχει μείνει στη May για να βρεθεί μια λύση στο σημερινό αδιέξοδο με το Brexit είναι η παραίτηση της από το πρωθυπουργικό αξίωμα και από την προεδρία των Συντηρητικών, κάτι που αναμένεται να ανακοινώσει στις αρχές Ιουνίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η May θα ορίσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή της από την πρωθυπουργία και από την ηγεσία των Συντηρητικών μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Συμφωνία Αποχώρησης στις αρχές Ιουνίου, άσχετα από το πώς θα εξελιχθεί η ψηφοφορία.
Υπενθυμίζεται ότι η May σκοπεύει να παρουσιάσει στους Βρετανούς βουλευτές ένα ακόμα νομοσχέδιο για τη συμφωνία του Brexit, το οποίο θα κληθούν να ψηφίσουν στις αρχές Ιουνίου
Στην περίπτωση που οι βουλευτές εγκρίνουν το νομοσχέδιο τον Ιούνιο, το κείμενο θα πρέπει στην συνέχεια να κάνει τις προβλεπόμενες διαδρομές ανάμεσα στη Βουλή των Κοινοτήτων και την Βουλή των Λόρδων και τελικά να επικυρωθεί από την βασίλισσα Ελισάβετ.
Εάν η διαδικασία ολοκληρωθεί πριν από τις 31 Ιουλίου, η χώρα θα μπορέσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Benn (Εργατικοί Μ. Βρετανίας): Πιθανό ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit

Την θέση πως είναι πιθανό ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit εφόσον καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις Συντηρητικών – Εργατικών διατύπωσε ο βουλευτής των Εργατικών και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το Brexit, Hilary Benn.
«Εάν οι συνομιλίες μας δεν καταλήξουν πουθενά, κατά την άποψη μου αυτό οδηγεί σε ένα και μόνο συμπέρασμα.
Ότι υπάρχουν μόνο δύο τρόποι να εξέλθουμε της κρίσης για το Brexit.
Είτε το Κοινοβούλιο να καταλήξει σε μια συμφωνία είτε να επιστρέψουμε στο βρετανικό λαό και να τους ζητήσουμε να κάνουν την επιλογή τους.
Και πιστεύω ότι αυτό φέρνει πιο κοντά την προοπτική ενός δημοψηφίσματος, αν και δεν υπάρχει ακόμα η απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή για αυτό» υποστήριξε ο Benn.

Ο Farage και ο ευσεβής πόθος ανατροπής του Brexit

Ωστόσο, η ανατροπή του Brexit εξελίσσεται σε έναν ευσεβή πόθο αν δει κανείς πως η πρώτη πολιτική δύναμη αυτή τη στιγμή στη Μ. Βρετανία ενόψει των ευρωεκλογών είναι το Κόμμα του Brexit του Nigel Farage.
«Η επιθυμία πολλών Βρετανών να ανακτήσουν περισσότερη εθνική κυριαρχία είναι προφανώς ισχυρότερη από τη δύναμη των γεγονότων και των αριθμών.
Όχι ευκαταφρόνητος αριθμός υποστηρικτών του Brexit δεν αλλάζει άποψη, παρότι θα κληθεί να πληρώσει ακριβά τα κόστη που προβλέπεται πως θα φέρει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θα αναθεωρήσουν τελικά τη στάση τους οι Βρετανοί;
Όπως αποδεικνύεται, η ελπίδα αυτή ήταν πάνω απ’ όλα ευσεβής πόθος» ανέφερε σε πρόσφατο δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Πράγματι ο Nigel Farage, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας πριν 4 χρόνια για την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ σαρώνει στις δημοσκοπήσεις.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας BMG, το κόμμα του Brexit έρχεται πρώτο και με διαφορά ενόψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου αφήνοντας πίσω του και με μεγάλη διαφορά τις υπόλοιπες παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις της Μ. Βρετανίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών λαμβάνει μόλις 10 -12% στην πρόθεση ψήφου και καταποντίζεται στην τέταρτη με πέμπτη θέση, γεγονός που επιβεβαιώνει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο πως οι ημέρες της Theresa May είναι πραγματικά μετρημένες τόσο στην πρωθυπουργία της Μ. Βρετανίας όσο και στην ηγεσία των Συντηρητικών.
Βάσει της δημοσκόπησης, το Κόμμα του Brexit προηγείται με 24% στη πρόθεση ψήφου και ακολουθούν οι Εργατικοί με 22%.
Έπονται οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 19%, οι Συντηρητικοί της May με 12% και οι Πράσινοι με 10%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης