Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Ιταλία προς νέα σύγκρουση με την ΕΕ - Salvini: Να αλλάξουν οι κανόνες για τις τράπεζες - Di Maio: Δεν φοβόμαστε κυρώσεις

H Ιταλία προς νέα σύγκρουση με την ΕΕ - Salvini: Να αλλάξουν οι κανόνες για τις τράπεζες - Di Maio: Δεν φοβόμαστε κυρώσεις
H ιταλική κυβέρνηση δυναμιτίζει το κλίμα ενόψει των ευρωεκλογών
(upd) Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις για τις Βρυξέλλες προχώρησε η ιταλική κυβέρνηση με τους επικεφαλής των κομμάτων που την απαρτίζουν να δυναμιτίζουν το κλίμα ενόψει και των ευρωεκλογών της 26ης Μαϊου 2019.
Από τη μία πλευρά ο επικεφαλής της Lega, Matteo Salvini, ζητάει αλλαγή των κανόνων για τις τράπεζες και από την άλλη ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio, δηλώνει ότι δεν φοβάται κυρώσεις καθώς η Ευρώπη θα αλλάξει μετά τις ευρωεκλογές.
«Να αλλάξουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τις τράπεζες» δήλωσε ο Salvini σε ραδιοφωνική του συνέντευξη τονίζοντας παράλληλα ότι «η ΕΕ είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της Γερμανίας».
Όσον αφορά τις πιέσεις στην αγορά ομολόγων, ο Salvini τόνισε ότι το spread δεν αντικατοπτρίζει τα θεμελιώδη.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρότασης εξαγοράς της γερμανικής Commerzbank από τη Unicredit, o Salvini δήλωσε υπερήφανος που μια ιταλική τράπεζα είναι ανταγωνισιτκή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο χαρακτήρισε το ζήτημα «ευαίσθητο».
Από την πλευρά του, ο Di Maio υποστήριξε πως δεν ανησυχεί «για ενδεχόμενες κυρώσεις από την ΕΕ εις βάρος της Ιταλίας, διότι η Ευρώπη θα αλλάξει μετά τις ευρωεκλογές».
Η ιταλική κυβέρνηση κλίμακώνει την κόντρα με την ΕΕ με το βλέμμα στις κάλπες, ωστόσο τον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξει νέο μέτωπο με τις Βρυξέλλες, καθώς απειλείται με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. 
Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της κυβέρνησης επικρατεί μεγάλη αναταραχή.
Οι απειλές Salvini κατά της ΕΕ προκάλεσαν ανησυχία στις αγορές και την οργισμένη αντίδραση του κυβερνητικού εταίρου και επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria έσπευσε χθες στο Eurogroup να ρίξει τους τόνους, διαβεβαιώνοντας ότι η Ιταλία δεν πρόκειται να φύγει από το ευρώ, την ώρα που ο κεντρικός τραπεζίτης Ignazio Visco προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να καθυστερήσουν τα μέτρα για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Οι κρίσιμοι σταθμοί του Ιουνίου

Στις 5 Ιουνίου 2019 η Κομισιόν θα δημοσιεύσει τις εκτιμήσεις της για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ιταλίας, η οποία πιθανότατα θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να μειωθεί το έλλειμμα.
Στις 20 Ιουνίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει και θα υιοθετήσει την τελική της εκτίμηση.
Είναι πιθανό το Συμβούλιο να θέσει την Ιταλία στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος ή να προειδοποιήσει ότι θα το πράξει μελλοντικά.

Τρία σενάρια  

Η Capital Economics παρουσιάζει τρία σενάρια για την έκβαση των διαπραγματεύσεων της ιταλικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες.
Το πρώτο σενάριο προβλέπει ότι η Ιταλία θα προχωρήσει σε αύξηση του ΦΠΑ (ο προϋπολογισμός πρέπει να κατατεθεί έως τις 15 Οκτωβρίου 2019).
Ωστόσο η αύξηση του ΦΠΑ από μόνη της δεν αρκεί για να αποφευχθούν οι κυρώσεις από την ΕΕ.
Η Ιταλία πρέπει να μειώσει το έλλειμμα κατά 0,5% του ΑΕΠ τον χρόνο.
Ακόμη και μετά την αύξηση του ΦΠΑ (στην οποία αντιτίθεται σθεναρά ο Salvini) το έλλειμμα θα μειωθεί κατά 0,4%.
Οπότε η Ιταλία πρέπει να περικόψει δαπάνες ύψους 1% του ΑΕΠ ή και περισσότερο.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ότι η κυβέρνηση δεν θα αυξήσει τον ΦΠΑ, γεγονός που θα την οδηγήσει σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
Η χαλαρή δημοσιονομική στάση θα στηρίξει την οικονομία, ωστόσο η στήριξη αυτή θα αντισταθμιστεί καθώς αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων.
Το τρίτο σενάριο και λιγότερο πιθανό είναι η κατάρρευση της κυβέρνησης και η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Οι αγορές θα καθορίσουν τις εξελίξεις

Σύμφωνα με την Capital Economics, οι εξελίξεις στην Ιταλία θα καθοριστούν από την αντίδραση των αγορών.
Η κυβέρνηση φαίνεται πρόθυμη να αποδεχθεί άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων.
Ωστόσο, όταν η απόδοση του 10ετούς πλησίασε το 4% το 2018, η Ιταλία «μάζεψε» τα δημοσιονομικά της σχέδια.
Εν κατακλείδι, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τον Ιούνιο θα ξεκινήσει ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης με την ΕΕ, η οποία θα οδηγήσει την απόδοση του 10ετούς πάνω από το 3%.
Ωστόσο η κυβέρνηση θα υποχωρήσει και δεν θα ρισκάρει εκτίναξη των αποδόσεων στο 4%, σύμφωνα με την Capital Economics.

Ράλι στα ιταλικά ομόλογα

Ράλι καταγράφουν τα ιταλικά ομόλογα, με τις αποδόσεις να υποχωρούν σημαντικά.
Το κλίμα στις αγορές ομολόγων της Ιταλίας βελτιώνεται μετά την αναταραχή που προκάλεσαν οι δηλώσεις Salvini περί παραβίασης των δημοσιονομικών κανόνων, με τους επενδυτές να στρέφονται σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί στο 2,65% από 2,685% χθες.
Το spread υποχωρεί στις 278 μονάδες.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης