Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές εν μέσω εμπορικών εντάσεων - Στο +0,89% και τις 21.250,09 μονάδες ο Nikkei

tags :
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές εν μέσω εμπορικών εντάσεων - Στο +0,89% και τις 21.250,09 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,29% στις 27.909,50 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (17/5) οι ασιατικές αγορές, με την προσοχή των επενδυτών να παραμένει εστιασμένη γύρω από τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία ενισχύθηκε κατά +0,89% στις 21.250,09 μονάδες, εν μέσω οριακής πτώσης του γεν έναντι του αμερικανικού δολαρίου, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200, ο οποίος έκλεισε στο +0,59% και τις 6.365,30 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,29% στις 27.909,50 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν υποχώρησε κατά -0,86% στις 10.384,11 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξεως του -2,48% στις 2.882,30 μονάδες, ενώ μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -3,53% και τις 8.964,99 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά -0,58% στις 2.055,80 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης SET στην Ταϋλάνδη κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +0,17% τις 1.617,42 μονάδες.
Νωρίτερα, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομίας, Toshimitsu Motegi, εξέφρασε την αντίθεση της χώρας απέναντι σε κάθε μέτρο που στρεβλώνει το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η Ουάσιγκτον δεν εξετάζει την επιβολή κυρώσεων στις εξαγωγές ιαπωνικών οχημάτων.
«Η Ιαπωνία είναι αντίθετη σε κάθε μέτρο που στρεβλώνει το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο», τόνισε ο Ιάπωνας αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «ελέγξαμε ξανά την πλευρά των ΗΠΑ και είπαν ότι δε σχεδιάζουν την επιβολή τέτοιων μέτρων».
Από την άλλη πλευρά, κινεζικά ΜΜΕ δήλωσαν σήμερα ότι δεν υπάρχει νόημα να συνεχιστούν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι ειλικρινής στις διαπραγματεύσεις.
«Οι ΗΠΑ δεν είναι ειλικρινείς όσον αφορά την πρόθεση τους να συνεχίσουν τις συνομιλίες για το εμπόριο με την Κίνα και καταστρέφουν την ατμόσφαιρα των διαπραγματεύσεων με τις τελευταίες τους κινήσεις», υπογραμμίζουν τα κινεζικά ΜΜΕ, αναφερόμενα στο διάταγμα του Αμερικανού προέδρου Trump κατά του κινεζικού κολοσσού Huawei.
Οριακή άνοδο καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, διευρύνοντας τα κέρδη για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις που αφορούν τόσο τις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ και Κίνας, όσο και τις εντάσεις των τελευταίων ημερών στη Μέσα Ανατολή.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2019 για το Brent ενισχύεται κατά +0,06% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 72,66 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,14% στα 62,96 δολ. ανά βαρέλι.
«Όποιος γνωρίζει τη Μέση Ανατολή γνωρίζει ότι υπάρχουν πολλές παγίδες και ότι ο κίνδυνος κλιμάκωσης βρίσκεται πάντα εκεί», ανέφερε ο διευθυντής ενέργειας της Nasdaq Corporate Solutions, Tamar Essner, προσθέτοντας ότι «με κάθε επίθεση που πραγματοποιείται, ο κίνδυνος αυξάνεται».
Τις προηγούμενες ημέρες το Ιράν, το οποίο δε μπορεί να προχωρήσει πλέον σε πωλήσεις πετρελαίου εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων, έχει προειδοποιήσει τόσο τους υπόλοιπους παραγωγούς πετρελαίου όσο και την Ουάσιγκτον οτι θα υπάρξουν «συνέπειες» για τις πράξεις τους.
Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, έχει αναφέρει στους συμβούλους του ότι δεν επιθυμεί οι ΗΠΑ να εμπλακούν σε έναν πόλεμο με το Ιράν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το οποίο επικαλείται τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους.
Παράλληλα, οι επενδυτές αναμένουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες τη συνάντηση των χωρών που συμμετέχουν στη συμφωνία του ΟΠΕΚ, κατά την οποία θα αποφασιστεί εάν θα υπάρξει επέκταση των περικοπών στην παραγωγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης