Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έντονη νευρικότητα στη Wall λόγω ανησυχιών για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας - Απώλειες -0,39% για Dow Jones

Έντονη νευρικότητα στη Wall λόγω ανησυχιών για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας - Απώλειες -0,39% για Dow Jones
Υπό πίεση οι μετοχές των κατασκευαστών αυτοκινήτου
(upd) Νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων επικράτησαν σήμερα (17/5/2019) στη Wall Street, καθώς επιμένουν οι ανησυχίες για τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με τους τρεις βασικούς δείκτες να ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο.
Ο Dow Jones υποχώρησε 0,39% στις 25.762 μονάδες, με τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,6% στις 2.859 μονάδες, ενώ -1,04% χαμηλότερα κινήθηκε ο Nasdaq στις 7.816 μονάδες.


Τις εμπορικές ανησυχίες μετρίασε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι αναβάλλονται οι αποφάσεις για την επιβολή δασμών στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, ενώ οι δείκτες γύρισαν σε θετικό έσαφος μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ «εκτοξεύτηκε» σε υψηλό 15 ετών τον Μάιο του 2019, καθώς ενισχύθηκαν οι οικονομικές προσδοκίες μετά την απροσδόκητα ισχυρή ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε την αναβολή για έξι μήνες της απόφασης σχετικά με το εάν θα επιβάλει ή όχι δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα και εξαρτήματα, ώστε να υπάρξει περισσότερος χρόνος για εμπορικές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιαπωνία.
Ο Trump ζήτησε από τον Εμπορικό Αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών, Robert Lighthizer, να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και να υποβάλει μια έκθεση εντός 180 ημερών. 
Όπως είπε, ορισμένες εισαγωγές αυτοκινήτων και φορτηγών έχουν αποδυναμώσει την οικονομία των ΗΠΑ και απειλούν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια.
Ωστόσο, οι ανησυχίες για τις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ - Κίνας παραμένουν, καθώς κινεζικά ΜΜΕ μετέδωσαν νωρίτερα σήμερα ότι δεν υπάρχει νόημα να συνεχιστούν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι ειλικρινής στις διαπραγματεύσεις.
«Οι ΗΠΑ δεν είναι ειλικρινείς όσον αφορά την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τις συνομιλίες για το εμπόριο με την Κίνα και καταστρέφουν την ατμόσφαιρα των διαπραγματεύσεων με τις τελευταίες τους κινήσεις», υπογραμμίζουν τα κινεζικά ΜΜΕ, αναφερόμενα στο διάταγμα του Αμερικανού προέδρου Trump κατά του κινεζικού κολοσσού Huawei.

Ήπιες απώλειες στις ευρωαγορές

Υπό πίεση βρέθηκαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, εν μέσω ανησυχιών για την κλιμάκωση της εμπορικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας, αλλά και για το Brexit, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης της Βρετανίας και της αντιπολίτευσης.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές περιόρισαν τις απώλειες μετά την ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο ότι αναβάλλονται οι αποφάσεις για την επιβολή δασμών στα εισαγόμενα αυτοκίνητα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε πτώση 0,36% κι έκλεισε στις 381,51 μονάδες.
Της σημερινής πτώσης «ηγήθηκε» ο κλάδος αυτοκινήτων, λόγω της έκθεσής του στο εμπόριο, καταγράφοντας απώλειες 1%.
Την ίδια ώρα, τα «βλέμματα» στρέφονται στη Βρετανία και στις εξελίξεις γύρω από το Brexit, καθώς οι συνομιλίες της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May, με το κόμμα των Εργατικών κατέληξαν σε «ναυάγιο».
Ο επικεφαλής των Εργατικών, Jeremy Corbyn, φέρεται να αποχώρησε από τις συνομιλίες για το Brexit, προκαλώντας μεγάλο πλήγμα στις προσπάθειες της May να περάσει τη συμφωνία από το βρετανικό κοινοβούλιο.
Στη Φρανκφούρτη, ο DAX υποχώρησε κατά 0,58% κι έκλεισε στις 12.238,94 μονάδες, ενώ νωρίτερα κατέγραφε απώλειες άνω του 1,2%, δεχόμενος πιέσεις από τις αυτοκινητοβιομηχανίες.
Η μετοχή της BMW έκλεισε με βουτιά 5,2%, της Volkswagen σημείωσε πτώση 0,7%, ενώ της Daimler υποχώρησε κατά 1,2%.
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,07% στις 7.348,62 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 0,18% στις 5.438,23 μονάδες.
Η στερλίνα διολίσθησε σε χαμηλά 4 μηνών εν μέσω της πολιτικής αβεβαιότητας, υποχωρώντας κατά 0,5% στο 1,273 δολ.


Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 0,22% κι έκλεισε στις 21.105,28 μονάδες, μετά και τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις από την ιταλική κυβέρνηση.
Από τη μία πλευρά ο επικεφαλής της Lega, Matteo Salvini, ζητάει αλλαγή των κανόνων για τις τράπεζες και από την άλλη ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio, δηλώνει ότι δεν φοβάται κυρώσεις καθώς η Ευρώπη θα αλλάξει μετά τις ευρωεκλογές.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της EasyJet σημείωσε άνοδο 5,3%, παρά τις διευρυμένες ζημίες που ανακοίνωσε η βρετανική αεροπορική εταιρεία για το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Από την άλλη, η μετοχή της Thomas Cook «βυθίστηκε» κατά 39,8%, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2012 και όντας σε τροχιά να καταγράψει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Νοέμβριο του 2011.


Οι αναλυτές της Citi υποβάθμισαν τη μετοχή της εταιρείας σε «sell», μετά τις απογοητευτικές προβλέψεις που δημοσίευσε χθες, ενώ «έκοψε» την τιμή - στόχο στο μηδέν.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ασιατικές αγορές, με την προσοχή των επενδυτών να παραμένει εστιασμένη γύρω από τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία ενισχύθηκε κατά 0,89% στις 21.250,09 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200, ο οποίος έκλεισε στο +0,59% και τις 6.365,30 μονάδες.
Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, Haruhiko Kuroda, δήλωσε σήμερα πως τα επιτόκια στη χώρα θα παραμείνουν χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, τονίζοντας παράλληλα ότι η οικονομία έχει διατηρήσει τη δυναμική της ώστε να επιστρέψει στη σταθερότητα των τιμών.
Παράλληλα, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομίας, Toshimitsu Motegi, εξέφρασε την αντίθεση της χώρας απέναντι σε κάθε μέτρο που στρεβλώνει το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η Ουάσιγκτον δεν εξετάζει την επιβολή κυρώσεων στις εξαγωγές ιαπωνικών οχημάτων.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε πτώση 1,16% στις 27.946,46 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν υποχώρησε κατά 0,86% στις 10.384,11 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε σημαντική πτώση 2,48% στις 2.882,30 μονάδες, ενώ μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για τον δείκτη SZSE Component, κλείνοντας συγκεκριμένα στο -3,15% και τις 9.000,19 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά 0,58% στις 2.055,80 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης