Σε ομηρία εκλογών και MSCI το XA +0,39% στις 729 μον. – Βελτίωση στα ομόλογα 3,43%, επανεξετάζεται το 7ετές

Σε ομηρία εκλογών και MSCI το XA +0,39% στις 729 μον. – Βελτίωση στα ομόλογα 3,43%, επανεξετάζεται το 7ετές
Μεταβλητότητα λόγω αναδιάρθρωσης MSCI και ανησυχίας για το εκλογικό αποτέλεσμα - Χωρίς εκπλήξεις η λήξη παραγώγων
(upd16)Σε ομηρία εκλογών έχει εισέλθει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά η οποία  έκλεισε ήπια ανοδικά με στηρίξεις από επιλεγμένες μετοχές του FTSE 25 όπως ΕΛΠΕ +1,69%, Coca Cola +1,68%.. ενώ στις δημοπρασίες οι τράπεζες οι οποίες δέχθηκαν ενδοσυνεδριακά πιέσεις έκλεισαν τελικά θετικά, πλην της Εθνικής.
Ειδικότερα, οι απώλειες της Εθνικής περιορίστηκαν στο -1,09% από το χαμηλό ημέρας -3,79%, η Alpha Bank έκλεισε με οριακή πτώση -0,08% με χαμηλό ημέρας -1,47% ενώ με κέρδη έκλεισαν Πειραιώς  +1,68% και Eurobank +0,98%.
Από την άλλη, δεν είναι υποστηρικτικό το κλίμα και στις διεθνείς αγορές με τον DAX στην Γερμανία -0,8% και τον Dow Jones -0,5%, εν μέσω ανησυχιών για εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας και το Brexit.
Χωρίς εκπλήξεις πραγματοποιήθηκε το κλείσιμο των παραγώγων, με μικρή μεταβολή στον Γενικό Δείκτη και με μικρή αύξηση του τζίρου περίπου 2 εκατ. ευρώ ενώ οι περισσότερες εντολές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 729 μονάδες με την πρώτη στήριξη τις 720 μονάδες ενώ οι πρώτες αντιστάσεις στην ζώνη των 740-750 μονάδων
Κύριο χαρακτηριστικό και της σημερινής συνεδρίασης όπως και των προηγούμενων ημερών ήταν η υψηλή μεταβλητότητα στις τραπεζικές μετοχές εξαιτίας της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI με ορόσημο την 28η Μαΐου 2019 ενώ αισθητή ήταν η μείωση των συναλλαγών.  
Από την άλλη, στην αγορά ομολόγων καταγράφεται βελτίωση, με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 3,43% και το ιταλικό 10ετές  στο 2,63% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 80 μονάδες βάσης.
Επίσης, βελτίωση καταγράφεται και στα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 328 μονάδες από 331 μονάδες βάσης
Η βασική αιτία βελτίωσης στα ελληνικά ομόλογα είναι η μείωση του ρίσκου όπως επίσης και το ράλι που καταγράφεται στις τιμές των ομολόγων της Ευρώπης με το 10ετές Ιρλανδικό, Πορτογαλικό και Ισπανικό ομόλογο να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά
Εάν σήμερα εκδιδόταν 7ετές ελληνικό ομόλογο θα είχε απόδοση 2,90% και ίσως η παράμετρος αυτή να οδηγήσει τον ΟΔΔΗΧ στην επανεξέταση της έκδοσης ακόμη και στις 21 Μαίου 2019. 
Να σημειωθεί ότι ο καταλύτης για την αγορά είναι το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μικρή νίκη της ΝΔ 6% θα οδηγήσει την αγορά σε διόρθωση, μόνο νίκη άνω του 8% με 10% θα θεωρηθεί θετική εξέλιξη για τις μετοχές.
Εν τω μεταξύ έντονη ανησυχία προκαλούν οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για τις παροχές της κυβέρνησης οι οποίοι τόνισαν ότι η Ελλάδα μπορεί να μην βρίσκεται σε πρόγραμμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να παραβιάζει τις δεσμεύσεις της.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν μεικτές τάσεις με χαμηλές συναλλαγές, με την μεγαλύτερη άνοδο Jumbo, ΕΛΠΕ,  Coca Cola, Φουρλής ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, Viohalco..

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακή άνοδο ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,20% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,13%.
Περί τις 10:45 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς +1,68% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,64%.
Λίγο πριν τις 13:00 εντάθηκαν οι αγορές στα μη τραπεζικά blue chips όπως ΟΤΕ, Coca Cola  ΟΠΑΠ κ.α. και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,95%.
Περί τις 15:00 εμφανίστηκαν πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Εθνική -3,74% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -1,62% επιδρώντας και στον Γενικό  Δείκτη ο οποίος κατέγραψε αρνητικό πρόσημο -0,04%
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 599 μονάδες με οριακή άνοδο +0,11%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κινείται με άνοδο +0,39% στις 729 μονάδες έχοντας υψηλό στις 733,40 μονάδες και χαμηλό στις 726,24 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στο τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 45 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 3,8 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 22 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 17 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,8 εκατ. ευρώ και όγκου 2,57 εκατ.τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Πειραιώς διακίνησε 1,43 εκατ. τεμάχια αξίας 2,03 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 1,09 εκατ. τεμάχια αξίας 1,32 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 41 χιλ. τεμάχια αξίας 346 χιλ. ευρώ και ο ΟΤΕ 12 χιλ. τεμάχια αξίας 139 χιλ. ευρώ.

Απoλογισμός των σχεδίων Εθνικής και Eurobank για τα NPEs

Τεκμηριωμένο και υλοποιήσιμο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το νέο business plan της Εθνικής τράπεζας που παρουσιάστηκε χθες στο Λονδίνο με μεγάλη προσέλευση επενδυτών.
Εντούτοις, ορισμένα σημεία του άνετα μπορεί να χαρακτηριστούν αμφιλεγόμενα ή αμφισβητούμενα ειδικότερα όσο αφορά τις εκτιμήσεις της τράπεζας ότι θα διαθέτει 30 δισεκ. δάνεια όσα και την τρέχουσα περίοδο αλλά με την διαφορά ότι τα καθαρά NPEs από 24% θα μειωθούν στο 3%.
Από την άλλη, με βάση τα δεδομένα οι προσφορές των μεγάλων πακέτων «κόκκινων» δανείων της Eurobank της Pillar αξίας  2 δισ.ευρώ  και Cairo αξίας 7,2 δισ. ευρώ σε συνδυασμό με την με την εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων FPS συνολικής αξίας 26 δισ.ευρώ…  δεν ενθουσίασαν και ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών.
Παρ΄ ότι για το πρόγραμμα pillar υπήρξαν 5 προσφορές και 3 για το Cairo και FPS τελικώς θα επικρατήσει η άποψη της ενοποίησης...
Με βάση πληροφορίες στον δεύτερο και ουσιαστικό γύρο θα βρεθούν ουσιαστικά δύο διεθνή funds η Pimco και το σχήμα Elliot και Bain ενώ το τελικό άθροισμα προσφορών υπολογίζεται στα  500 εκατ ευρώ περίπου ή σε ένα εύρος 450 με 500 εκατ ευρώ που θα έχουν θετική επίδραση στα κεφάλαια κάτω από 270 εκατ ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 729 μονάδες με την επόμενη στήριξη την ζώνη των 720 μονάδων και ακολουθούν οι 705 μονάδες
Οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 740-750 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 790-800 μονάδων.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 599 μονάδες με πρώτη στήριξη την ζώνη των 580-590 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 540-550 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 610 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 630- 640 μονάδων

Η επικαιρότητα

Το ελληνικό ζήτημα, αν και δεν υπήρχε στην επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup ωστόσο, συζητήθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών, ενώ αποτέλεσε και αντικείμενο αρκετών ερωτήσεων που δέχθηκαν οι Mario Centeno, Pier Moscovici και Klaus Regling, κατά τη συνέντευξη Τύπου
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Mario Centeno,τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να σέβεται τις δεσμεύσεις της ενώ περισσότερο ανήσυχος εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία από τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση.
Μάλιστα υπογράμμισε ότι ορισμένα εξ αυτών έχουν, ήδη, τεθεί σε εφαρμογή, καθώς έχουν ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο, χωρίς πριν να έχει γίνει, κατά την άποψή του, ακριβής «μέτρηση» των επιπτώσεων που μπορεί να έχουν σε δημοσιονομικό επίπεδο.
Παράλληλα,  προειδοποίησε ότι τα μέτρα που έχουν, ήδη, ψηφιστεί από τη Βουλή ενδεχομένως να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό και τελικώς η Ελλάδα να μην καταφέρει να επιτύχει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019.
Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις για τις Βρυξέλλες προχώρησε η ιταλική κυβέρνηση με τους επικεφαλής των κομμάτων που την απαρτίζουν να δυναμιτίζουν το κλίμα ενόψει και των ευρωεκλογών.
Από τη μία πλευρά ο επικεφαλής της Lega, Matteo Salvini, ζητάει αλλαγή των κανόνων για τις τράπεζες και από την άλλη ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio, να δηλώνει ότι δεν φοβάται κυρώσεις καθώς η Ευρώπη θα αλλάξει μετά τις ευρωεκλογές.
Την θέση ότι δεν υπάρχει κανένα νόημα να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ για το εμπόριο διατυπώνουν κινεζικά ΜΜΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση Trump ότι δεν είναι ειλικρινής στις διαπραγματεύσεις.
«Οι ΗΠΑ δεν είναι ειλικρινείς όσον αφορά την πρόθεση τους να συνεχίσουν τις συνομιλίες για το εμπόριο με την Κίνα  και καταστρέφουν την ατμόσφαιρα των διαπραγματεύσεων με τις τελευταίες τους κινήσεις» αναφέρουν κινεζικά ΜΜΕ, αναφερόμενα στο διάταγμα του Trump κατά του κινεζικού κολοσσού Huawei.
Σε ναυάγιο κατέληξαν οι συνομιλίες της Βρετανίδας πρωθυπουργού Theresa May με το κόμμα των Εργατικών για την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit.
Η αποχώρηση των Εργατικών από τις συνομιλίες με τη May σημαίνει ότι εκμηδενίζονται οι πιθανότητες να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο η συμφωνία για το Brexit
Πλέον, το τελευταίο χαρτί που έχει μείνει στη May για να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο με το Brexit είναι η παραίτηση της από το πρωθυπουργικό αξίωμα και από την προεδρία των Συντηρητικών, κάτι που αναμένεται να ανακοινώσει στις αρχές Ιουνίου.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump κατέστησε σαφές στους συμβούλους εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησης του ότι δεν επιθυμεί έναν πόλεμο με το Ιράν.
Αυτό υποστήριξε κορυφαίος Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, στο Reuters.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί μια στρατιωτική σύρραξη με το Ιράν, αν και διεμήνυσε πως οι ΗΠΑ θα προστατεύσουν τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.
Δεν υπάρχει «καμιά διαπραγμάτευση» μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης της Βενεζουέλας στο Οσλο αλλά μια «διαμεσολάβηση» της Νορβηγίας σε μια προσπάθεια επίλυσης της κρίσης που μαστίζει τη Βενεζουέλα, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός της αντιπολίτευσης J. Guaido.

Μεικτές τάσεις στις  ασιατικές αγορές  

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τις εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +0,89%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -2,48% στις 2882,30 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με  απώλειες -1,16% στις 27946,46 μονάδες.

Με απώλειες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πιέσεις καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω ανησυχιών για την κλιμάκωση της εμπορικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας, αλλά και για το Brexit, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης της Βρετανίας και της αντιπολίτευσης.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -0,8%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,55%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,55%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,50% ενώ ο FTSE 100 με πτώση -0,40%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται πτωτικά -0,50%, ο S&P στο -0,40%, ο Nasdaq με απώλειες -0,50% ενώ το ETF GREC κινείται στο -1,14% (7,79 δολ.)

Μεταβλητότητα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Πιέσεις στην Εθνική

Έντονη μεταβλητότητα καταγράφηκε στις τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Πτωτικά έκλεισε η Εθνική η οποία δέχθηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, με οριακή πτώση η Alpha Bank ενώ ανοδικά έκλεισαν οι υπόλοιπες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,0890 ευρώ με πτώση -1,09% με όγκο 3,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,91 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,22 ευρώ με πτώση -0,08% με όγκο 4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,88 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,45 ευρώ με άνοδο +1,68% με όγκο 2,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 633 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7190 ευρώ με άνοδο +0,98% με όγκο 6,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,57 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,2280 ευρώ με πτώση -2,38% και κεφαλαιοποίηση 590 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1920 ευρώ με πτώση -2,54% με όγκο 93 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 89 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος  έκλεισε στα 12,44 ευρώ με πτώση -0,44%  και κεφαλαιοποίηση 247 εκατ. ευρώ

Με μεικτές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Jumbo, ΕΛΠΕ,  Coca Cola, Φουρλής.
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, Viohalco..
H Coca Cola έκλεισε στα 32,63 ευρώ με άνοδο +1,68% με την κεφαλαιοποίηση στα 12,13 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε  στα 11,35 ευρώ με άνοδο +0,18% και αποτίμηση 5,45 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε  στα 1,2880 ευρώ με άνοδο +0,63% και αποτίμηση 299 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε  στα 1,72 ευρώ με πτώση -0,81% και κεφαλαιοποίηση 399 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε  στα 8,4150 ευρώ με άνοδο +0,78% και αποτίμηση 2,68 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε  στα 17,00 με πτώση -0,58% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,31 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,83 ευρώ με άνοδο +1,69% και κεφαλαιοποίηση 2,39 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε  στα 19,90 ευρώ με πτώση -0,10% και κεφαλαιοποίηση 2,20 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε  στα 8,9750 ευρώ με πτώση -0,28% και κεφαλαιοποίηση 1,28 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε  στα 14,75 ευρώ με άνοδο +1,72% και κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε  στα 11,24 ευρώ με άνοδο +0,54% και κεφαλαιοποίηση 1,08 δισεκ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,78 ευρώ με άνοδο +1,59% και με την κεφαλαιοποίηση στα 248 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε  στα 0,0828 ευρώ με πτώση -1,19% με την κεφαλαιοποίηση 78 εκατ. ευρώ

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα το νέο 10ετές στο 3,43%

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το νέο 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,43% μετά τις πρόσφατες πωλήσεις από ξένα χαρτοφυλάκια….έχουν επανεμφανιστεί αγοραστές.   
Να σημειωθεί ότι λόγω της ανάκαμψης η θεωρητική απόδοση του 7ετούς θα ήταν 2,90% επίπεδα στα οποία το ελληνικό δημόσιο θα εξέταζε έκδοση.
Στην Ιταλία σημειώνονται τάσεις ανάκαμψης με το 10ετές στο 2,63%.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78% βελτίωση περίπου 130 μονάδων βάσης.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας έχει υποχωρήσει στις 80 μονάδες βάσης.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,64 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,58% με απόδοση αγοράς 1,60% και απόδοση πώλησης 1,57%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,03 μονάδες βάσης και απόδοση 1,80%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 105,89 μονάδες βάσης και απόδοση 2,16% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Απριλίου 2019 στο 2,13%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 104,06 μονάδες βάσης και απόδοση 2,60% με το ιστορικό χαμηλό 2,52% στις 15 Απριλίου 2019…
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 103,89 μονάδες βάσης και απόδοση 3,23% με απόδοση αγοράς 3,24% και απόδοση πώλησης 3,22%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 103,95 μονάδες βάσης και απόδοση 3,42% με απόδοση αγοράς 3,43% και απόδοση πώλησης 3,41%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 100,76 μονάδες βάσης και απόδοση 3,83%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 98,21 μονάδες βάσης και απόδοση 4,14%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 98,28 μονάδες βάσης και απόδοση 4,33%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 354 μονάδες βάσης από 358 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 328 μονάδες βάσης από 319 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,28% ή 328 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σε ιστορικά χαμηλά Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία

Ιστορικά χαμηλά καταγράφονται σε Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία ενώ στην Ιταλία το 10ετές βελτιώνεται στο 2,63%.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 17/5/2019 στο -0,11% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,48% με το ιστορικό χαμηλό 0,466% σημειώθηκε στις 16 Μαΐου του 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,05% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,036% που σημειώθηκε σήμερα 17 Μαΐου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,87% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,85% που σημειώθηκε σήμερα στις 17 Μαΐου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,63% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,35%.  

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS