Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραμένει το αδιέξοδο για το Brexit - Ναυάγησαν οι συνομιλίες της May με τον Corbyn - Υπό πίεση η στερλίνα

Παραμένει το αδιέξοδο για το Brexit - Ναυάγησαν οι συνομιλίες της May με τον Corbyn - Υπό πίεση η στερλίνα
Η αποχώρηση των Εργατικών από τις συνομιλίες με τη May σημαίνει ότι εκμηδενίζονται οι πιθανότητες να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο η συμφωνία για το Brexit

(upd) Σε ναυάγιο κατέληξαν οι συνομιλίες της Βρετανίδας πρωθυπουργού Theresa May με το κόμμα των Εργατικών για την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit.
Σύμφωνα με πληροφορίες του διεθνών ΜΜΕ, ο Jeremy Corbyn (επικεφαλής των Εργατικών) αποχώρησε από τις συνομιλίες για το Brexit προκαλώντας μεγάλο πλήγμα στις προσπάθειες της May να περάσει τη συμφωνία από το βρετανικό κοινοβούλιο.
Σε επιστολή του προς τη May, o Corbyn υποστηρίζει ότι οι συνομιλίες είχαν «φθάσει στο μέτρο του δυνατού» λόγω της «αυξανόμενης αδυναμίας και αστάθειας» της κυβέρνησης.
Απαισιόδοξα είναι και τα μηνύματα από το στρατόπεδο της May.
«Είναι σαφές ότι δεν θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε ολοκληρωμένη συμφωνία με τους Εργατικούς» δήλωσε εκπρόσωπος της May μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων.
Η ίδια η May απέδωσε την ευθύνη για την αποτυχία των συνομιλιών στο Εργατικό Κόμμα, που επιζητά και στηρίζει τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.
Σε ομιλία της στο Μπρίστολ, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές, η May συμφώνησε με τον Jeremy Corbyn στο ότι επρόκειτο για εποικοδομητικές συνομιλίες που είχαν σημειώσει πρόοδο και εξήγησε ότι υπήρχαν σημεία όπου υπήρξε κοινό έδαφος των δύο πλευρών, και άλλα που αποδείχτηκαν δυσκολότερα.
«Συγκεκριμένα», είπε, «δεν μπορέσαμε να ξεπεράσουμε το γεγονός ότι δεν υπάρχει κοινή θέση στο κόμμα των Εργατικών για το κατά πόσο θέλουν την ολοκλήρωση του Brexit ή τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, που μπορεί να το ανατρέψει».
Η πρωθυπουργός ανέφερε ότι κατά την ανάγνωση του νομοσχεδίου για την Συμφωνία Αποχώρησης στο κοινοβούλιο, όταν οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την σκληρή επιλογή: να ψηφίσουν για αυτό που αποφασίστηκε στο δημοψήφισμα και ολοκλήρωση του Brexit ή να αποφύγουν το Brexit με κάθε αβεβαιότητα που αυτό συνεπάγεται.

Σε δυσχερή θέση η May

Πλέον η Theresa May βρίσκεται σε δυσχερή θέση καθώς παρά τις όποιες κινήσεις της το αδιέξοδο σχετικά με το εάν και το πώς θα αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ, παραμένει.
Οι Εργατικοί έχουν διαμηνύσει πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με την κυβέρνηση των Τόρις, θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για το Brexit, την ώρα που υπάρχουν πληροφορίες πως η πρωθυπουργός May μελετά το ενδεχόμενο να θέσει εκ νέου προς ψήφιση το νομοσχέδιο στις αρχές Ιουνίου, παρά το γεγονός ότι αυτό έχει απορριφθεί τρεις φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων.
Οι συνομιλίες των Συντηρητικών και των Εργατικών ήταν η τελευταία κίνηση της Theresa May στην προσπάθεια της να βρεθεί μια κοινή λύση και να αρθεί το αδιέξοδο σχετικά με το εάν και το πώς θα γίνει το Brexit, ύστερα από τις συνεχείς αποτυχίες της Βρετανίδας πρωθυπουργού να περάσει τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την ΕΕ για το Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Προς αποχώρηση η May

Πλέον, το τελευταίο χαρτί που έχει μείνει στη May για να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο με το Brexit είναι η παραίτηση της από το πρωθυπουργικό αξίωμα και από την προεδρία των Συντηρητικών, κάτι που αναμένεται να ανακοινώσει στις αρχές Ιουνίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η May θα ορίσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή της από την πρωθυπουργία και από την ηγεσία των Συντηρητικών μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Συμφωνία Αποχώρησης στις αρχές Ιουνίου, άσχετα από το πώς θα εξελιχθεί η ψηφοφορία.
Υπενθυμίζεται ότι η May σκοπεύει να παρουσιάσει στους Βρετανούς βουλευτές ένα ακόμα νομοσχέδιο για τη συμφωνία του Brexit, το οποίο θα κληθούν να ψηφίσουν στις αρχές Ιουνίου
Στην περίπτωση που οι βουλευτές εγκρίνουν το νομοσχέδιο τον Ιούνιο, το κείμενο θα πρέπει στην συνέχεια να κάνει τις προβλεπόμενες διαδρομές ανάμεσα στη Βουλή των Κοινοτήτων και την Βουλή των Λόρδων και τελικά να επικυρωθεί από την βασίλισσα Ελισάβετ.
Εάν η διαδικασία ολοκληρωθεί πριν από τις 31 Ιουλίου, η χώρα θα μπορέσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε χαμηλά 4 μηνών η στερλίνα

Περαιτέρω απώλειες καταγράφει η στερλίνα, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 4 μηνών, εν μέσω ανησυχιών στις τάξεις των επενδυτών ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, καθώς ναυάγησαν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις May - Corbyn.
Ειδικότερα, το βρετανικό νόμισμα υποχωρεί κατά 0,4% στο 1,2740 δολ., σε χαμηλά τεσσάρων μηνών.
Παράλληλα, η στερλίνα βρίσκεται σε τροχιά ώστε να καταγράψει εβδομαδιαίες απώλειες της τάξεως του -1,6%, καθώς η πρωθυπουργός Theresa May εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις ώστε να ανακοινώσει την ημερομηνία παραίτησής της.
Η ίδια έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκη Ένωση, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα παρουσιάσει τον επόμενο μήνα ένα χρονιδιάγραμμα το οποίο θα σχετίζεται με την αποχώρησή της.
Τις προηγούμενες ημέρες, ο Βρετανός υπουργός Brexit, Stephen Barclay, δήλωσε ότι η επόμενη ψηφοφορία για το Brexit στο κοινοβούλιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου, με τους βουλευτές να έχουν απορρίψει μέχρι στιγμής αρκετές εκδόσεις του σχεδίου της αλλά παράλληλα να έχουν επίσης απορρίψει την προοπτική μη συμφωνίας.
«Άλλη μία αποτυχία θα σημαίνει σχεδόν σίγουρα ότι η Theresa May αποχωρεί», σχολίασε ο επικεφαλή του London Capital Group, Jasper Lawler, προσθέτοντας ότι «το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος θα πάρει τη θέση της».
Ο κ. Lawler πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που η Theresa May αντικατασταθεί άπο κάποιον «σκληρό» υπέρμαχο του Brexit, θα μειωθούν οι πιθανότητες ενός ομαλού Brexit, γεγονός που θα ασκήσεις περαιτέρω πιέσεις στη στερλίνα.

(Αρχική δημοσίευση Παρασκευή 17 Μαΐου 2019, ώρα 12:45)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης