Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gaber: Η επιτροπή Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας δεν θα αλλάξει την ιστορία - Θα ξαναπεριγράψει όμως τα γεγονότα

tags :
Gaber: Η επιτροπή Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας δεν θα αλλάξει την ιστορία - Θα ξαναπεριγράψει όμως τα γεγονότα
Τι ανέφερε στο BIRN ο επικεφαλής στην βορειομακεδονική επιτροπή
Σε συμφωνία για την αναθεώρηση των βιβλίων ιστορίας κατέληξαν οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίοι συμμετέχουν στην κοινή επιτροπή, σύμφωνα με τον Viktor Gaber, διπλωμάτη και επικεφαλής στην βορειομακεδονική επιτροπή.
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ομάδας της Βόρειας Μακεδονίας στο BIRN, η δουλειά του δεν είναι να αλλάξει τα ιστορικά γεγονότα - αλλά να τα παρουσιάσει διαφορετικά.
Η επιτροπή ιστορικών, αρχαιολόγων, κοινωνιολόγων και πολιτικών επιστημόνων έχει ήδη θέσει τις βάσεις για το μελλοντικό της έργο που θα περιλαμβάνει την αναθεώρηση βιβλίων ιστορίας και στις δύο χώρες.
Μέχρι στιγμής, είπε, έχουν πραγματοποιήσει 13 συναντήσεις με τους Έλληνες συναδέλφους τους σε θετικό και εποικοδομητικό κλίμα και έχουν ανταλλάξει πολλές παρτίδες εγχειριδίων.
Αλλά, προειδοποίησε, "η εργασία για τη συγκεκριμένη επεξεργασία των υλικών δεν έχει ακόμη αρχίσει".
Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την ιστορία, την αρχαιολογία και τα εκπαιδευτικά θέματα διαμορφώθηκε μετά την υπογραφή μιας ιστορικής συμφωνίας με την Ελλάδα που τερμάτισε τη μακρά διαμάχη για το όνομα της πΓΔΜ.
Ο στόχος του είναι να ελέγξει και να βελτιώνσει τα εγχειρίδια της ιστορίας, έτσι ώστε να μην περιέχουν πλέον τυπολογίες που η μία ή η άλλη πλευρά θεωρεί ως ανεξέλεγκτη ή ρεβιζιονιστική.
Ο Gaber απέρριψε τους φόβους ότι η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει την επιτροπή για να ξαναγράψει την ιστορία της χώρας της.
Επέμεινε ότι η Επιτροπή δεν συζητούσε για την αλλαγή ιστορικών γεγονότων, αλλά πώς παρουσιάζονται αυτά τα γεγονότα.
"Δεν μπορούμε να πούμε ότι κάτι δεν συνέβη.
Αλλά μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα γεγονότα και να τα περιγράψουμε σε ένα διαφορετικό πλαίσιο", εξήγησε.
Η συμφωνία του περασμένου έτους είχε ως αποτέλεσμα η πΓΔΜ να αλλάξει το όνομά της στη Βόρεια Μακεδονία με αντάλλαγμα την ελληνική έγκριση για ένταξη της της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης