Αδιάλλακτη η Άγκυρα - Εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας ο «Πορθητής» - Σε συνεχή επαφή Κύπρος και ΗΠΑ

Αδιάλλακτη η Άγκυρα - Εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας ο «Πορθητής» - Σε συνεχή επαφή Κύπρος και ΗΠΑ
Αδιάλλακτη η Άγκυρα - Εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας ο «Πορθητής» - Σε συνεχή επαφή Κύπρος και ΗΠΑ
Επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, M. Cavusoglu, επιδεικνύοντας την τουρκική αδιαλλαξία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, στην επιστολή, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίζεται ότι η περιοχή στην οποία έχει σταλεί το γεωτρύπανο «Πορθητής» για να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις, βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Παράλληλα, αναφέρει ότι η υποστήριξη της ΕΕ προς την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση, είναι ασύμβατη προς το Διεθνές Δίκαιο.
Η νέα τουρκική προκλητική ενέργεια έρχεται μερικές μόνο ώρες μετά τη συνάντηση του κ. Cavusoglu με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο.
Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών στο Ελσίνκι ο έλληνας ΥΠΕΞ είχε ζητήσει την αποκλιμάκωση της Τουρκικής έντασης.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην σκιά των διαρκών προκλήσεων της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και της εκτεταμένης τουρκικής άσκησης «Θαλασσόλυκος 2019» που στρέφεται κατά της Ελλάδας.

Τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ συζήτησαν Χριστοδουλίδης - Bolton

Τηλεφωνική συνομιλία με τον J. Bolton, Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου των ΗΠΑ, Trump, είχε το απόγευμα (17/5) ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως η συνομιλία έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Χριστοδουλίδη, ο οποίος ενημέρωσε τον κ. Bolton για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με παράνομες ενέργειες Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Οι κκ Χριστοδουλίδης και Bolton αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με τον χειρισμό του θέματος.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ επί του θέματος, όπως είχε εκφραστεί στη σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Οι δυο αξιωματούχοι συμφώνησαν να παραμείνουν σε συνεχή επαφή επί του συγκεκριμένου θέματος.
 

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS