Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε χαμηλό άνω των 2 εβδομάδων ο χρυσός, στο -0,8% και τα 1.275,70 δολ. ανά ουγγιά - Εβδομαδιαία πτώση 0,9%

tags :
Σε χαμηλό άνω των 2 εβδομάδων ο χρυσός, στο -0,8% και τα 1.275,70 δολ. ανά ουγγιά - Εβδομαδιαία πτώση 0,9%
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε με πτώση 10,50 δολ. ή 0,8%, στα 1.275,70 δολ. ανά ουγγιά -το χαμηλότερο επίπεδο από τις 2 Μαΐου 2019
Με απώλειες έκλεισε και σήμερα (17/5/2019) ο χρυσός, υποχωρώντας μάλιστα σε χαμηλό άνω των δύο εβδομάδων, καθώς ορισμένα ισχυρά στοιχεία για την οικονομία προσέφεραν ώθηση στο δολάριο.
Ειδικότερα, σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ «εκτοξεύτηκε» σε υψηλό 15 ετών τον Μάιο του 2019, καθώς ενισχύθηκαν οι οικονομικές προσδοκίες μετά την απροσδόκητα ισχυρή ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Παράλληλα, η υποχώρηση των εμποριών ανησυχιών απομάκρυνε περαιτέρω τους επενδυτές από την ασφάλεια του χρυσού.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε την αναβολή για έξι μήνες της απόφασης σχετικά με το εάν θα επιβάλει ή όχι δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα και εξαρτήματα, ώστε να υπάρξει περισσότερος χρόνος για εμπορικές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιαπωνία.
Ο Trump ζήτησε από τον Εμπορικό Αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών, Robert Lighthizer, να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και να υποβάλει μια έκθεση εντός 180 ημερών.
Ωστόσο, οι ανησυχίες για τις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ - Κίνας παραμένουν, καθώς κινεζικά ΜΜΕ μετέδωσαν νωρίτερα σήμερα ότι δεν υπάρχει νόημα να συνεχιστούν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι ειλικρινής στις διαπραγματεύσεις.
«Οι ΗΠΑ δεν είναι ειλικρινείς όσον αφορά την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τις συνομιλίες για το εμπόριο με την Κίνα και καταστρέφουν την ατμόσφαιρα των διαπραγματεύσεων με τις τελευταίες τους κινήσεις», υπογραμμίζουν τα κινεζικά ΜΜΕ, αναφερόμενα στο διάταγμα του Αμερικανού προέδρου Trump κατά του κινεζικού κολοσσού Huawei.
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε σήμερα με πτώση 10,50 δολ. ή 0,8%, στα 1.275,70 δολ. ανά ουγγιά -το χαμηλότερο επίπεδο από τις 2 Μαΐου 2019.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- ενισχυόταν κατά 0,1% στις 98 μονάδες, ενώ το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,1% έναντι του δολαρίου, στο 1,117 δολ.
Η στερλίνα διολίσθησε σε χαμηλά 4 μηνών έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας κατά 0,5% στο 1,273 δολ., καθώς κατέρρευσαν οι συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης της Βρετανίας και της αντιπολίτευσης για το Brexit.
Ο επικεφαλής των Εργατικών, Jeremy Corbyn, αποχώρησε από τις συνομιλίες για το Brexit, προκαλώντας μεγάλο πλήγμα στις προσπάθειες της May να περάσει τη συμφωνία από το βρετανικό κοινοβούλιο.
Σημειώνεται ότι η άνοδος του δολαρίου τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά ακριβότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Σε εβδομαδιαία βάση, ο χρυσός κατέγραψε απώλειες 0,9%.
«Από τη μία πλευρά, ο χρυσός έχει στήριξη από τις αβεβαιότητες που επικρατούν στις αγορές και που σχετίζονται με τις εμπορικές συνομιλίες και τις ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας», τόνισε ο αναλυτής της Julius Baer, Carsten Menke, προσθέτοντας ότι «την ίδια στιγμή το δολάριο αναμένεται να παραμείνει ισχυρό τουλάχιστον για τις επόμενες δύο εβδομάδες».
«Μία ξεκάθαρη ανάκαμψη στο επίπεδο των 1.300 δολ. ανά ουγγιά και μία διατήρηση πάνω από αυτό το ψυχολογικό όριο, θα στήριζε το υποστηρικτικό σενάριο που βλέπουμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες», τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής αναλυτής στην ActivTrades, Carlo Alberto De Casa, διευκρινίζοντας ωστόσο πως «μία πτώση κάτω από τα 1.280 δολ. ανά ουγγιά θα θεωρηθεί ένα αρνητικό στοιχείο».
Σύμφωνα με τον αναλυτή του Reuters, Wang Tao, ο χρυσός θα μπορούσε να υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο στήριξης των 1.283 δολαρίων, και να «αγγίξει» εν συνεχεία ακόμα και τα 1.264 δολ. ανά ουγγιά.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης