Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Δορυφορικές φωτογραφίες ιρανικών πυραύλων στον Περσικό Κόλπο προκάλεσαν την κλιμάκωση της κρίσης

tags :
Δορυφορικές φωτογραφίες ιρανικών πυραύλων στον Περσικό Κόλπο προκάλεσαν την κλιμάκωση της κρίσης
Δορυφορικές φωτογραφίες ιρανικών πυραύλων στον Περσικό Κόλπο προκάλεσαν την κλιμάκωση της κρίσης
Στην τελευταία πρόκληση εναντίον της Τεχεράνης από τις ΗΠΑ, δύο αντιτορπιλικά του αμερικανικού ναυτικού εισήλθαν στον Περσικό Κόλπο, καθώς η Ουάσιγκτον συνεχίζει να αυξάνει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στην περιοχή για να αποτρέψει οποιαδήποτε προγραμματισμένη «επίθεση», σύμφωνα με τις εκθέσεις της USNI.
Τα αντιτορπιλικά USS McFaul και  η USS Gonzalez πέρασαν το Στενό του Hormuz χωρίς να ενοχληθούν από τις δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC), όπου ενώθηκαν με το θωρηκτό USS Abraham Lincoln, το οποίο σταθμεύει στον κόλπο του Ομάν, καθώς και μια αεροπορική δύναμη στα οποία περιλαμβάνονται αρκετά βομβαρδιστικά Β-52, καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αναπτύσσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή.
Ένας ακόμα αεροπλανοφόρο το USS Kearsarge, είναι αγκυροβολημένο στα ανοικτά των ακτών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
 
Destroyer


Σύμφωνα με την USNI, εάν οι ΗΠΑ ήθελαν να επιτεθούν στο Ιράν από τη θάλασσα, τα πλοία της θα ήταν καλύτερα εκτός του Περσικού Κόλπου, όπου θα ήταν πιο δύσκολο για τους ιρανικούς πυραύλους να τα πλήξουν.
Η κίνηση έρχεται μετά την αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να προειδοποιεί για τις αυξημένες απειλές από το Ιράν.
Αυτοί οι φόβοι έχουν ήδη προκαλέσει την εκκένωση μη ουσιαστικού προσωπικού πρεσβειών από την πρεσβεία της Βαγδάτης και το προξενείο Erbil.
Οι μυστικές δορυφορικές φωτογραφίες που απεικονίζουν ιρανικούς πυραύλους σε ένα μικρό σκάφος στον Κόλπο βοήθησαν να επιταχύνουν τις εντάσεις και οι ΗΠΑ απειλούν να επιτεθούν στο Ιράν εάν το καθεστώς αρχίσει να αποθηκεύει και πάλι εμπλουτισμένο ουράνιο , καθώς η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα εγκαταλείψει τη συμφωνία για τα πυρηνικά.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ M. Pompeo  δήλωσε στους ιρακινούς αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της απρογραμμάτιστης στάσης του στη Βαγδάτη την περασμένη εβδομάδα ότι «οι πληροφορίες των ΗΠΑ έδειξαν ότι οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν μετέφεραν πυραύλους κοντά σε βάσεις που στεγάζουν αμερικανικές δυνάμεις», σύμφωνα με τον Fox.
Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η κρίση εμφανίζεται επικεντρωμένη σε ενδεχόμενες ιρανικές ενέργειες στο Ιράκ - φαινομενικά αρκετό για να κάνει το πολύ σπάνιο βήμα για την εκκένωση όλων των αμερικανικών στρατιωτικών από την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη (μια κίνηση που δεν είχε γίνει ακόμη στην κορύφωση της επίθεσης του ISIS σε ολόκληρο το δυτικό και βόρειο Ιράκ).
Ωστόσο, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ διαφωνούν ακόμη και σε αυτό το σημείο.
Αρχικά, ο αναπληρωτής επικεφαλής του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ο βρετανός γενικός στρατηγός Christopher Ghika, προκάλεσε μια σχεδόν ανύπαρκτη σειρά μεταξύ των συμμάχων όταν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δήλωσε κατηγορηματικά «Όχι δεν υπήρξε αυξημένη απειλή από τις ιρανικές δυνάμεις στο Ιράκ και στη Συρία», σε μια ενημερωτική συνέντευξη βίντεο σε μια συνέντευξη Τύπου του Πενταγώνου.
 


Επιπλέον, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Adel Abdul Mahdi δήλωσε ότι οι Ιρακινοί δεν είχαν πληροφορίες που να δείχνουν «κινήσεις που συνιστούν απειλή για οποιαδήποτε πλευρά», αλλά πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του «έχει καθήκον να προστατεύσει όλα τα κόμματα».
Μέχρι τον Αύγουστο του 2918 σύμφωνα με το Reuters, «το Ιράν απειλεί τους εχθρούς του με τη μετακίνηση βαλλιστικών πυραύλων στο Ιράκ - σε απόσταση που μπορεί πλήξουν το Τελ Αβίβ».
Ήταν γνωστό εκείνη την εποχή ότι το Ιράν είχε μεταφέρει βαλλιστικούς πυραύλους μικρής εμβέλειας σε στρατιωτικές δυνάμεις της Σιτίας στο Ιράκ  σύμφωνα με πηγές πληροφοριών της Δύσης και του Ιράκ.
Σύμφωνα με τους New York Times «οι πληροφορίες που ανάγκασαν τον Λευκό Οίκο να κλιμακώσει τις προειδοποιήσεις για μια απειλή από το Ιράν προήλθαν από φωτογραφίες που απεικονίζουν πυραύλους τοποθετημένους σε μικρά ιρανικά  σκάφη μέσα στον Περσικό Κόλπο.
Επιπλέον, η έκθεση των μυστικών υπηρεσιών ανέφερε:
Οι φωτογραφίες απεικονίζουν πλήρως συναρμολογημένους πυραύλους, προκαλώντας φόβους ότι οι Φρουροί της Επανάστασης θα τους εξαπέλυαν  εναντίον των πλοίων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Πρόσθετα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών έκαναν λόγο για απειλές κατά της εμπορικής ναυτιλίας και πιθανές επιθέσεις αράβων πολιτοφυλακών με  δεσμούς με την Τεχεράνη εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ.
Οι τελευταίες δηλώσεις του Pompeo που παρουσιάστηκαν στην προηγούμενη έκθεση Fox φαίνεται να επιβεβαιώνουν τη νέα έκθεση NYT. Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή έχουν επίσης απορρίψει τις «δορυφορικές αποδείξεις» ότι οι Ιρανοί κινούν πυραύλους,  ως απλή συνήθη αμυντική στάση.
Και έπειτα υπάρχει η πιθανότητα ότι η κλιμάκωση της έντασης να προέρχεται από λανθασμένη εκτίμηση των πληροφοριών για τις κινήσεις ή τη  συναρμολόγηση πυραύλων του Ιράν στο δικό τους έδαφος ή στα δικά του χωρικά ύδατα στον Περσικό Κόλπο.
 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης