Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δραγασάκης: Η τεχνολογία απαιτεί κοινωνικό και πολιτικό έλεγχο

Δραγασάκης: Η τεχνολογία απαιτεί κοινωνικό και πολιτικό έλεγχο
Ομιλία του κ. Δραγασάκη σε εκδήλωση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
«H εξέλιξη της τεχνολογίας χωρίς κοινωνικό και πολιτικό έλεγχο μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε μία κόλαση, παρόλο που υπόσχεται έναν παράδεισο» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης κατά τον χαιρετισμό του σε εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) με θέμα «Έρευνα, Καινοτομία και η ευρωπαϊκή προοπτική».
Ο κύριος Δραγασάκης αναφέρθηκε και στη σημασία που θα έχει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Όπως σημείωσε, ο επικείμενος σχεδιασμός για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2030 αποτελεί το κατάλληλο πλαίσιο για ένα διάλογο που θα αφορά στους στόχους, στην κατανομή των πόρων και στις επιλογές με τις οποίες θα προχωρήσουμε τα επόμενα χρόνια.
«Πολλές από τις αποφάσεις αυτές θα εξαρτηθούν και από τις εξελίξεις στην Ευρώπη.
Με την έννοια αυτή, οι ευρωεκλογές είναι καθοριστικές, καθώς το αποτέλεσμά τους θα επηρεάσει, για να μην πω θα καθορίσει, αυτές τις επιλογές οι οποίες αναμένεται να σημαδέψουν τις εξελίξεις» ανέφερε για να προσθέσει πως «μόνο ένα ευρύ μέτωπο, πολιτικό μέτωπο αριστερών, οικολογικών και ευρύτερα προοδευτικών δυνάμεων, θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο δρόμο για τέτοιες αλλαγές και τέτοιες πολιτικές, οι οποίες θα απαντούν τόσο στα συνολικά προβλήματα της Ευρώπης όσο και στις ανάγκες των επιμέρους κρατών-μελών».
Το πραγματικό ερώτημα, λοιπόν, νομίζω πως είναι, όχι αν και πώς θα αναπτύξουμε την καινοτομία γενικώς, αλλά ποιες καινοτομίες και για ποιο σκοπό;
Πώς οι καινοτομίες θα υπηρετήσουν τις κοινωνικές ανάγκες;
Πώς θα γίνουν μέσο βελτίωσης της ζωής των πολιτών, των πολλών;» διερωτήθηκε για να απαντήσει πως «στα ερωτήματα αυτά, τον πρώτο λόγο τον έχουν η πολιτική, η δημοκρατία και η κοινωνία», ενώ όρισε την κοινωνική και πολιτική καινοτομία ως τον τρόπο και τη μέθοδο «μέσω των οποίων η γνώση, η έρευνα, η καινοτομία γίνεται δύναμη κοινωνικού μετασχηματισμού, δύναμη κοινωνικής προόδου, δύναμη μετασχηματισμού».
Στους άξονες της ερευνητικής πολιτικής και τις δράσεις που έχουν υιοθετηθεί ώστε να βρει η χώρα μια θέση στον χάρτη της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνάς και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης.
Σημειώνοντας ότι οι προσπάθειες βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μέσω της έρευνας τις τελευταίες δεκαετίες είχαν πενιχρά αποτελέσματα, ο κύριος Φωτάκης επισήμανε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια το νέο πρότυπο ανάπτυξης που προτάσσεται είναι αυτό της Οικονομίας και της Κοινωνίας της Γνώσης.
«Οι δαπάνες για την έρευνα δεν είναι κόστος αλλά επένδυση.
Επένδυση για το μέλλον της χώρας» ανέφερε ακόμη υπογραμμίζοντας ότι το ύψος των δαπανών έφθασαν το τα 2,03 δισ. ευρώ, ποσό ρεκόρ που αντιστοιχεί στο 1,13% του ΑΕΠ.
Αν συγκρίνουμε με το 2004, έτος επίπλαστης ευμάρειας και με πολύ μεγαλύτερο ΑΕΠ, οι δαπάνες για την Έρευνα ήταν οι μισές (1 δισ. ευρώ), στοιχείο ενδεικτικό για το αναπτυξιακό πρότυπο εκείνης της εποχής.
Ένα πρότυπο ανάπτυξης που βασιζόταν στον καταναλωτισμό και το χρηματιστήριο με δανεικά» τόνισε.
Οι βασικοί άξονες της ερευνητικής πολιτικής, συνέχισε, είναι δυο.
«Αφενός στηρίζουμε την έρευνα που αποκρίνεται στις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς και της κοινωνίας και αφετέρου ενισχύουμε το είδος της έρευνας που συχνά απαξιώνεται, δηλαδή την έρευνα που προέρχεται από επιστημονική περιέργεια (curiosity-driven)». Ο
ι δυο αυτοί άξονες υλοποιούνται με τρεις κύκλους δράσεων στόχος των οποίων είναι η ανάσχεση του brain drain, η ενίσχυση της υγιούς καινοτόμου επιχειρηματικότητας και η προώθηση πολιτικών με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα.
«Η ερευνητική πολιτική που υλοποιείται προωθεί μία ολιστική, συγκροτημένη και συστηματική, βήμα προς βήμα προσέγγιση προς την οικονομία της γνώσης με στόχο τη δίκαιη Ανάπτυξη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος» κατέληξε ο κύριος Φωτάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης