Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «A+» η Ιρλανδία - Σταθερό το outlook

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «A+» η Ιρλανδία - Σταθερό το outlook
Η Fitch Ratings δεν μεταβάλλει τις αξιολογήσεις της Ιρλανδίας 
Σε «Α+» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας η Fitch Ratings, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές (outlook).
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, οι αξιολογήσεις υποστηρίζονται μεταξύ άλλων από τα ισχυρά ιδρύματα και το υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, παράγοντες που αντισταθμίζονται από τα υψηλά επίπεδα δημόσιου και ιδιωτικού χρέους και τις εξωτερικές ευπάθειες.
Σύμφωνα με την Fitch, η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου για την περαιτέρω επέκταση της διαδικασίας του άρθρου 50 στις 31 Οκτωβρίου μειώνει, αλλά δεν εξαλείφει τον κίνδυνο ενός «no-deal» Brexit.
Ένα «σκληρό» Brexit ενέχει ουσιαστικούς κινδύνους για την ιρλανδική οικονομία, καθώς θα έχει ως αποτέλεσμα διαταραχή του εμπορίου και της οικονομικής δραστηριότητας.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιρλανδίας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 15% των εξαγωγών και το ένα τέταρτο των εισαγωγών αγαθών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, για παράδειγμα, στην περίπτωση του Brexit «χωρίς συμφωνία», το ιρλανδικό ΑΕΠ μακροπρόθεσμα θα ήταν 4% χαμηλότερο.
Παρά τους κινδύνους από το Brexit, η υποκείμενη εικόνα αποτελεί μια ισχυρή αλλά επιβραδυνόμενη ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας, υποστηριζόμενη από τη θετική αγορά εργασίας και τη δυναμική των εγχώριων επενδύσεων, αν και με ενδείξεις στενότητας στην αγορά εργασίας.
Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6,7% το 2018, από 7,4% το 2017, και ο οίκος αναμένει περαιτέρω επιβράδυνση στο 4% το 2019 και 3,2% το 2020.
Η ανεργία εξακολούθησε να μειώνεται, από 6,2% τον Δεκέμβριο του 2017 σε 5,4% τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ανήλθε σε 9,2% του ΑΕΠ το 2018 και η Fitch αναμένει να μειωθεί στο 7,5% του ΑΕΠ έως το 2020.
Επίσης, ο οίκος «βλέπει» μικρά δημοσιονομικά πλεονάσματα κατά τα επόμενα δύο χρόνια (0,1% και 0,2% του ΑΕΠ το 2019 και το 2020).
Το δημόσιο χρέος ανήλθε σε 64,8% του ΑΕΠ στα τέλη του 2018 και αναμένεται να υποχωρήσει στο 58,4% το 2020.
Το χρέος των νοικοκυριών υποχώρησε κατά 11,1 μονάδες πέρυσι, στο 125,8%, ενώ το χρέος των μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών ανήλθε στο 195% του ΑΕΠ.
Η ποιότητα του ενεργητικού των ιρλανδικών τραπεζών βελτιώθηκε περαιτέρω, με το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων να μειώνεται στο 5,7% το 4ο τρίμηνο 2018.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας παραμένει υψηλός, στο 19,6%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης