Διεθνή

Παραιτήθηκε ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας, λόγω σκανδάλου διαφθοράς

Παραιτήθηκε ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας, λόγω σκανδάλου διαφθοράς
Προσέφερε δημόσιες συμβάσεις σε Ρωσίδα επιχειρηματία σε αντάλλαγμα πολιτικής υποστήριξης
Ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας και πρόεδρος του Εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Heinz-Christian Strache παραιτήθηκε και από τις δύο θέσεις μετά τη δημοσιοποίηση ενός, βίντεο στο οποίο φέρεται να προσφέρει δημόσιες συμβάσεις σε Ρωσίδα επιχειρηματία σε αντάλλαγμα πολιτικής υποστήριξης.
«Υπέβαλα την παραίτησή μου από τα καθήκοντα του αντικαγκελαρίου στον καγκελάριο Sebastian Kurz, ο οποίος την έκανε δεκτή», ανακοίνωσε ο 49χρονος Strache κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βιέννη.
«Έκανα ένα σφάλμα και δεν θέλω αυτό να είναι ένα πρόσχημα για να αποδυναμώσει τον κυβερνητικό συνασπισμό», πρόσθεσε.
Ο Strache μετείχε στην κυβέρνηση συνασπισμού που σχηματίστηκε υπό τον κεντροδεξιό καγκελάριο Kurz τον Δεκέμβριο του 2017.
Ο σάλος προκλήθηκε από το βίντεο που δημοσίευσαν το περιοδικό Der Spiegel και η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung το βράδυ της Παρασκευής 17/5, σήμερα  έγινε γνωστό από πηγή της κυβέρνησης συνασπισμού ότι ο συντηρητικός καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz  αποκλείει τη συνέχιση της συνεργασίας με τον Heinz – Christian Strache.
Στο βίντεο που δημοσιεύτηκε,  εμφανίζεται ο Heinz – Christian Strache, τον Ιούλιο του 2017 σε έπαυλη στο ισπανικό νησί Ίμπιζα, να συζητά και να προτείνει στη Ρωσίδα, η οποία δηλώνει ότι είναι ανιψιά ρώσου ολιγάρχη, την παροχή κρατικών συμβάσεων για έργα υποδομών, με αντάλλαγμα την πολιτική στήριξη του κόμματός του.
Μάλιστα, στο βίντεο διάρκειας 6 ωρών, στο οποίο εμφανίζεται και ο σημερινός πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Αυστριακών ακροδεξιών, Johann Gudenus, η γυναίκα αναφέρει ότι θέλει να επενδύσει στη χώρα 250 εκατ. ευρώ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται ενδεχομένως για «μαύρο» χρήμα το οποίο «δεν μπορεί να κατατεθεί στην τράπεζα».
Οι συνομιλητές της εμφανίζονται  να της προτείνουν να ενισχύσει με τα χρήματα αυτά το κόμμα τους στην προεκλογική εκστρατεία και αργότερα ως αντάλλαγμα σε περίπτωση που συμμετάσχουν στην κυβέρνηση, κάτι που έγινε, να δώσουν στους Ρώσους την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων στην Αυστρία, αλλά και να αγοράσει μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα.
Πάντως, σχολιάζοντας το βίντεο ο Αυστριακός αντικαγκελάριος έκανε λόγο για μια καθαρή ιδιωτική συνάντηση, σε μια χαλαρή ατμόσφαιρα, σε περίοδο διακοπών.
Να σημειωθεί ότι, το εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων επιθυμεί να συνεχίσει τη συνεργασία του στην κυβέρνηση, προτείνοντας τον υπαρχηγό του νυν υπουργό Συγκοινωνιών Norbert Hofer στη θέση του Strache.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης