Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το 66% των Ελβετών αποφάσισε την κατάργηση της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης για τις πολυεθνικές

Το 66% των Ελβετών αποφάσισε την κατάργηση της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης για τις πολυεθνικές
Μετά το δημοψήφισμα η ελβετική κυβέρνηση σκοπεύει να καταργήσει το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τις πολυεθνικές
Οι Ελβετοί ψηφοφόροι ενέκριναν με μεγάλη διαφορά σε δημοψήφισμα, που διεξήχθη την Κυριακή (19/5/2019,) μία ιδιαίτερα σημαντική ανατροπή του φορολογικού συστήματος της χώρας για τις πολυεθνικές εταιρείες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι Ελβετοί με ποσοστό 66% υπέρ και 34% κατά ψήφισαν υπέρ της φορολογικής μεταρρύθμισης, που προβλέπει την άρση των ευνοϊκών φορολογικών συντελεστών για τις πολυεθνικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην Ελβετία και τη χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Ο Ελβετός υπουργός Οικονομικών  Ueli Maurer είχε χαρακτηρίσει την αποδοχή της φορολογικής μεταρρύθμισης ως ζωτικής σημασίας για να αποφευχθεί ο «στιγματισμός» της Ελβετίας, ως χώρας φοροαπαλλαγών.
Πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με το ελβετικό σύστημα άμεσης δημοκρατίας, οι ψηφοφόροι απέρριψαν την προσπάθεια αναδιάρθρωσης του φορολογικού συστήματος, κάτι που οι επικριτές της Ελβετίας, υποστήριξαν πως έδωσε στη χώρα αθέμιτο πλεονέκτημα για την προσέλκυση ξένων εταιρειών.
Υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, η Ελβετία είχε υποσχεθεί να ανταποκριθεί στα διεθνή πρότυπα και να εξαλείψει τους ειδικούς χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές που ωφέλησαν περίπου 24.000 ξένες εταιρείες που εδρεύουν στην Ελβετία.
Η κυβέρνηση σκοπεύει να καταργήσει το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τις εταιρείες αυτές που φορολογούνται σε μεμονωμένα καντόνια με μόλις 7,8% έως 12%, σε σύγκριση με το 12% έως 24% για τις «κανονικές» ελβετικές εταιρείες για τις οποίες θα μειωθούν οι συντελεστές.
Για να καλυφθεί το έλλειμμα περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα προκύψει, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αυξήσει τη χρηματοδότηση που λαμβάνουν τα καντόνια.
Τέλος για να αρθούν οι φόβοι ότι οι εταιρείες θα ωφεληθούν σε βάρος των πολιτών, η μεταρρύθμιση αυξάνει τις ετήσιες εισφορές στο κρατικό συνταξιοδοτικό σύστημα κατά 2 δισεκατομμύρια φράγκα, ενισχύοντας τις εισφορές των εργοδοτών και των εργαζομένων
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης