Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μεγάλα Σκανδιναβικά κρατικά Funds κλείνουν τα μάτια στα τραπεζικά σκάνδαλα

Μεγάλα Σκανδιναβικά κρατικά Funds κλείνουν τα μάτια στα τραπεζικά σκάνδαλα
Danske Bank A / S και Swedbank AB βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση των ελεγκτικών αρχών σε Ευρώπη και ΗΠΑ για ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Το μεγαλύτερο Νορβηγικό Fund, που αποτελεί και το μεγαλύτερο στις Σκανδιναβικές χώρες , έχει καταφέρει εν μέσω σοβαρών σκανδάλων για ξέπλυμα χρήματος και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες να διατηρήσει, ακόμη και να αυξήσει τις τραπεζικές του μετοχές.
Όπως σχολιάζει το Bloomberg, «σε μια περιοχή του κόσμου όπου η έννοια της ηθικής ακόμη και στις επενδύσεις εξακολουθεί να αποτελεί στόχο, κανένας από τους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές δεν εξετάζει το ενδεχόμενο της εκποίησης μετοχών τραπεζών που βρίσκονται υπό έρευνα για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Πολλοί από αυτούς άλλωστε, εκμεταλλεύτηκαν την πτώση των τιμών των μετοχών για να αγοράσουν περισσότερες.
Στην κορυφή του καταλόγου βρίσκεται το κρατικό Νορβηγικό Fund που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 1 δισ δολαρίων, που προέρχονται από κρατικά επενδυτικά κεφάλαια της Νορβηγίας.
Πριν από λίγες ημέρες έκανε γνωστό ότι προτίθεται να παραμείνει ένας μακροπρόθεσμος επενδυτής στις σκανδιναβικές τράπεζες που βρίσκονται υπό έρευνα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία στη Δανία και τη Σουηδία έχουν προβεί σε παρόμοιες δηλώσεις λέγοντας ότι «επιθυμούν με ον τρόπο αυτό να έχουν ένα πιο ενεργό ρόλο στη διαχείριση αυτών των τραπεζών.
«Φυσικά το παίρνουμε πολύ σοβαρά», δήλωσε η Eva Halvarsson, διευθύνων σύμβουλος ενός από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία της Σουηδίας, το AP2.
«Έχουμε μετοχές σε όλες τις τράπεζες και επίσης συνεργαζόμαστε μαζί τους ως διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.
Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στενά και έχουμε επαφές σε διάφορα επίπεδα. Είναι σημαντικό να περιμένουμε και να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα», είπε.
Η Danske Bank A / S και η Swedbank AB βρίσκονται αυτή τη στιγμή κάτω από στενή παρακολούθηση των ελεγκτικών αρχών σε Ευρώπη και ΗΠΑ, καθώς υπήρξαν βάσιμες καταγγελίες ότι χειρίστηκαν δισ δολάρια από μαύρο χρήμα, προερχόμενο από την πρώην Σοβιετική Ένωση μέσω Εσθονικών πηγών.
Ανάμεσα στους εμπλεκόμενους που επωφελήθηκαν από τις συναλλαγές είναι ο καταδικασμένος για κακούργημα Paul Manafort και ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας Victor Yanukovych.
Η Nordea Bank Abp διερευνά επίσης τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αν και οι ισχυρισμοί εναντίον της είναι σε πολύ μικρότερη κλίμακα.
Προκαταρκτικές διώξεις έχουν ήδη ασκηθεί εναντίον αρκετών πρώην στελεχών της Danske, συμπεριλαμβανομένου του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της, Thomas Borgen.
Η Swedbank απέλυσε την διευθύνοντα σύμβουλό της, Birgitte Bonnesen, εν μέσω κατηγοριών ότι παραπλάνησε το κοινό σχετικά με τη σοβαρότητα του σκανδάλου της πτώχευσης της τράπεζας.
«Έχω μεγάλη κατανόηση για την πολυπλοκότητα του, αλλά φυσικά οι τράπεζες πρέπει να το πάρουν σοβαρά για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη», δήλωσε ο Halvarsson.

Στόχος των τραπεζών να βγάζουν χρήματα

Τα funds που διαχειρίζονται κεφάλαια είναι περισσότερο εκτεθειμένα απέναντι σε τέτοια τραπεζικά σκάνδαλα καθώς εγείρονται ερωτήματα. Ωστόσο υπάρχουν και τα στελέχη εκείνα που υποστηρίζουν ότι η διατήρηση των μετοχών υπό έλεγχο τραπεζών, που εμπλέκονται σε ανήθικη συμπεριφορά, είναι ο καλύτερος τρόπος να αποκτήσεις μεγαλύτερη επιρροή σε αυτές παρά να πουλήσεις τις μετοχές και να αποχωρήσεις.
Ο John Howchin, ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου για τη Δεοντολογία που καθορίζει κατευθυντήριες γραμμές για ορισμένα συνταξιοδοτικά ταμεία της Σουηδίας, δήλωσε ότι «αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο συνήθως λειτουργούμε».
«Μένουμε και εργαζόμαστε μαζί με τις εταιρείες, εφ 'όσον πιστεύουμε ότι θα έχει αποτελέσματα».
Στη Νορβηγία, ο διευθύνων σύμβουλος του ταμείου επενδύσεων, Yngve Slyngstad, λέει ότι «έχουν καλό διάλογο» με τις υπό έρευνα τράπεζες για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
«Ακόμα κι έτσι, θα παραμείνουμε μακροπρόθεσμοι επενδυτές και είναι αυτονόητο ότι, ως επενδυτές σε αυτές τις τράπεζες, έχουμε την προσδοκία ότι το διοικητικό συμβούλιο θα αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα».
Μερικά από τα μεγαλύτερα ταμεία στη σκανδιναβική περιφέρεια προσθέτουν στα μερίδιά τους τις τράπεζες.
Η ATP και η PFA, οι δύο μεγαλύτερες συνταξιοδοτικές επιχειρήσεις της Δανίας με ένα συνδυασμένο χαρτοφυλάκιο περίπου 210 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχουν αγοράσει μετοχές της Danske Bank από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο.
Ο Allan Polack, διευθύνων σύμβουλος της PFA, επισημαίνει ότι κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες στόχος της τράπεζας είναι να βγάζει χρήματα. Για το λόγο αυτό δηλώνει ιδιαίτερα «ικανοποιημένος» από τα μερίσματα της Danske.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης