Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι κρατά όμηρο Ιρανό επιστήμονα - Παράνομη η σύλληψη και κράτηση του

tags :
Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι κρατά όμηρο Ιρανό επιστήμονα - Παράνομη η σύλληψη και κράτηση του
Πληροφορίες αναφέρουν οτι ο επιστήμονας διώκεται για αγορά και παραγγελία μιας χημικής ουσίας σε σχέση με αιματολογικές εξετάσεις
Κατηγορίες κατά των ΗΠΑ για τη σύλληψη και κράτηση επί 7 μήνες ενός ιρανού ακαδημαϊκού, ειδικού στα βλαστοκύτταρα, εξαπέλυσε το Ιράν ισχυριζόμενο ότι ο επιστήμονας κρατείται χωρίς δίκη πί επτά μήνες στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, η Τεχεράνη κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι κρατεί «όμηρο» τον επιστήμονα Mashud Soleymani, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Tarbiat Moddares της Τεχεράνης, ο οποίος αναχώρησε για τις ΗΠΑ στις 22 Οκτωβρίου 2018 για ερευνητικό έργο.
Το Ιρανικό πρακτορείο Irna επικαλούμενο τον αδελφό του Rashul υποστηρίζει ότι «παρά το γεγονός ότι του είχε χορηγήθηκε βίζα, συνελήφθη κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Σικάγο για άγνωστο λόγο και μεταφέρθηκε στη συνέχεια σε φυλακή στην Ατλάντα»,
Σύμφωνα με το Irna, η οικογένεια δεν έχει νέα από τον καθηγητή «εδώ και αρκετούς μήνες» μέχρι που προσέλαβε δικηγόρο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Επικαλούμενο τον αδελφό του καθηγητή, το Irna προσθέτει ότι ο 49χρονος Suleymani παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο δικαστήριο στις 14 Μαΐου, χωρίς αυτή η ακρόαση να οδηγήσει σε ένα «οριστικό συμπέρασμα».
Ο Mohamad Taji Ahmadi, πρύτανης του Πανεπιστημίου Tarbiat Moddares, δήλωσε στις ιρανικές αρχές ότι ο συνάδελφός του διώκεται για «αγορά και παραγγελία μιας χημικής ουσίας σε σχέση με αιματολογικές εξετάσεις».
Σύμφωνα με τον πρύτανη, οι κατηγορίες αυτές είναι «γελοίες και απαράδεκτες» και η κράτηση του Suleymani είναι «μια επιχείρηση παρενόχλησης», γράφει το Isna.
Το Irna αναφέρει επίσης ότι η σύλληψη του επιστήμονα φέρεται να συνδέεται με τη σύλληψη δύο φοιτητών του, το 2016, από τις αμερικανικές αρχές με την κατηγορία ότι προσπάθησαν να του στείλουν «μερικές αμπούλες που περιείχαν αυξητικές ορμόνες μέσα σε ειδικά δοχεία» για τους σκοπούς της «επιστημονικής έρευνας».
Σύμφωνα με αγγλόφωνο δίκτυο της ιρανικής κρατικής τηλεόρασης, ο Ιρανός καθηγητής είχε προσκληθεί από τη Mayo Clinic, το πανεπιστημιακό νοσηλευτικό κέντρο στη Μινεσότα, για να διευθύνει ένα ερευνητικό πρόγραμμα.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης