Θεσσαλονίκη: Πορεία στο τουρκικό προξενείο για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

Θεσσαλονίκη: Πορεία στο τουρκικό προξενείο για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων
Η πορεία προς το τουρκικό προξενείο ξεκίνησε μετά τις 8 το βράδυ της Κυριακής (19/5)
Με πορεία τους προς το τουρκικό προξενείο, της οποίας ηγούνταν μαυροφορεμένες γυναίκες κρατώντας αναμμένα κεριά στα χέρια τους, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, πριν από 100 χρόνια την  Κυριακή (19/5/2019).
Η πορεία προς το τουρκικό προξενείο ξεκίνησε μετά τις 8 το βράδυ και αφού ολοκληρώθηκε η κεντρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αγίας Σοφίας, όπου προηγουμένως έγινε και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Γενοκτονίας του Πόντου που βρίσκεται εκεί.
Τονίζεται ότι εκατοντάδες πολίτες, μικροί και μεγάλοι, και φορώντας μπλουζάκια για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Γενοκτονία των Ποντίων «πλημμύρισαν» την πλατεία Αγίας Σοφίας από νωρίς το απόγευμα, προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη των 353.000 ψυχών που εξοντώθηκαν κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου το 1919.
«Βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη των προγόνων μας, αλλά και για να απευθύνουμε προσκλητήριο αγώνα απέναντι σε κάθε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, κατά της γενοκτονίας, κατά της βαρβαρότητας» τόνισε κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Χρήστος Τοπαλίδης, υπογραμμίζοντας πως “η άρνηση του θύτη εξακολουθεί 100 χρόνια μετά και υφίσταται».
Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, είπε από το βήμα της εκδήλωσης:
«100 χρόνια πέρασαν και μέχρι πριν έρθω εδώ περίμενα να δω πώς θα αντιδράσει το ελληνικό κράτος.
Αλήθεια οι Πόντιοι ήταν εισβολείς;” διερωτήθηκε αναφερόμενη στις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σε μια συγκινητική ομιλία η κ. Πατουλίδου επανέλαβε δύο φορές την ίδια φράση: «Μια συγγνώμη ζητήσαμε».
Στην εκδήλωση λόγο απηύθυνε και ο Γιάννης Βασίλης Γιαλελής, Τούρκος ακτιβιστής ποντιακής καταγωγής.
Ο ίδιος δήλωσε “υπερήφανος για τους προγόνους μου (μεταξύ των οποίων και ο γνωστός πολεμιστής Γοτζά Ανάστας).
Ο πόνος είναι τμήμα της Ελλάδας τα τελευταία 2800 χρόνια".
Τονίζεται ότι στη διάρκεια της ομιλίας του ακτιβιστή, σημειώθηκε μικρή ένταση, όταν μια γυναίκα και ένας άνδρας άρχισαν να διαμαρτύρονται έντονα, φωνάζοντας προς τον ομιλητή επειδή μιλούσε τουρκικά.
Αμέσως παρενέβησαν άτομα της Ποντιακής περιφρούρησης, τα οποία επιχείρησαν να απομακρύνουν τα δύο άτομα.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισήμανε: "100 χρόνια και ακόμα να αναγνωρισθεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
100 χρόνια και ακόμα να υπάρξει συγγνώμη από την Τουρκία. Κάνουμε και εμείς λάθη. Μόλις το 1994 η ελληνική Βουλή αναγνώρισε τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
Δεν είναι κακό να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας. Γιατί βεβαιώνουμε ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν.
Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για το πως διαχειριζόμαστε την ιστορική αλήθεια.
Η ποντιακή Γενοκτονία και η αλήθεια της είναι αδιαπραγμάτευτη όπως είναι και η ιστορία των Ελλήνων, η Μακεδονία είναι αδιαπραγμάτευτη.
Όλοι μαζί ενωμένοι θα δώσουμε τον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και δε θα σταματήσουμε μέχρι να γίνει".
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν βουλευτές, μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης και υποψήφιοι στις επερχόμενες εκλογές.
 

bankingnews.gr

BREAKING NEWS