Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Κατά 2,1% αναπτύχθηκε η οικονομία, σε ετήσια βάση, το α΄ 3μηνο 2019 - Ανώτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία

Ιαπωνία: Κατά 2,1% αναπτύχθηκε η οικονομία, σε ετήσια βάση, το α΄ 3μηνο 2019 - Ανώτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία
Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, το ΑΕΠ της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,5%
Με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, επεκτάθηκε η οικονομία της Ιαπωνίας το πρώτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (20/5) στοιχεία της κυβέρνησης, ξεπερνώντας τις αβεβαιότητες που επικρατούν αναφορικά με την παγκόσμια οικονομία και τις εμπορικές εντάσεις.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 2,1% για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2019, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν ότι η ιαπωνική οικονομία θα παραμείνει στάσιμη.
Παράλληλα, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, το ΑΕΠ της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,5%, έναντι 0,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2018 και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο 0%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αυξήθηκε κατά 1,2% σε ετήσια βάση, ενώ η εγχώρια ζήτηση αυξήθηκε κατά 0,5% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2018.
Ωστόσο, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών υποχώρησαν κατά 9,4% σε ετήσια βάση, αντικατοπτρίζοντας τον αντίκτυπο που είχαν στην οικονομία οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.
«Λόγω της επιβράδυνσης στις υπερπόντιες οικονομίες, κυρίως στην Κίνα, το κλίμα μεταξύ των ιαπωνικών εταιρειών, καθώς και μεταξύ των νοικοκυριών, γίνεται όλο και περισσότερο επιφυλακτικό», σχολίασε το Υπουργικό Συμβούλιο της Ιαπωνίας.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας, Hiroshige Seko, δήλωσε ότι «η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας επιβαρύνει τις ιαπωνικές εξαγωγές καθώς μειώνεται η παραγωγή τους», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η οικονομία της χώρας «έχει ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία και η ζήτηση παραμένει υψηλή».
«Το Υπουργείο θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις παγκόσμιες εμπορικές τάσεις, τις κινήσεις των αγορών και την επιρροή τους στις οικονομίες παγκοσμίως», πρόσθεσε ο κ. Seko, ο οποίος αναμένεται αργότερα εντός της εβδομάδας να έχει συνάντηση με τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, Robert Lighthizer.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε νωρίτερα το Υπουργείο Οικονομίας, η βιομηχανική παραγωγή της χώρας υποχώρησε κατά -0,6% σε μηνιαία βάση, τον Μάρτιο του 2019, ενώ η ετήσια πτώση διαμορφώθηκε στο -4,3%, έναντι -4,6% τον Φεβρουάριο του 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης