Πτωτική πορεία για τη Wall Street - Απώλειες -0,33% για τον Dow Jones και πτώση -0,68% για τον S&P 500

Πτωτική πορεία για τη Wall Street - Απώλειες -0,33% για τον Dow Jones και πτώση -0,68% για τον S&P 500
Η ανησυχία ότι οι προμηθευτές της Huawei θα διακόψουν τη συνεργασίας τους με τον κινεζικό κολοσσό, οδήγησε σε σημαντικές απώλειες τις μετοχές τεχνολογίας
(upd) Σε πτωτική τροχιά κινήθηκε κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας (20/05/2019) η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, αν και δέχθηκε σαφώς ηπιότερες πιέσεις σε σύγκριση με αυτές που ασκήθηκαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Ο Dow Jones υποχώρησε κατά -0,33% στις 25.678 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,68% στις 2.840 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 1,46% χαμηλότερα, φθάνοντας στις 7.702 μονάδες.

Η ανησυχία ότι οι προμηθευτές της Huawei θα διακόψουν τη συνεργασίας τους με τον κινεζικό κολοσσό, οδήγησε σε σημαντικές απώλειες τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, με τον σχετικό δείκτη να καταγράφει απώλειες 1,6%.
Όπως μεταδίδει το «Bloomberg», εταιρείες όπως Intel (-2,96%), Qualcomm (-5,99%) και Broadcom (-5,97%) δεν θα προμηθεύουν την Huawei μέχρι νεοτέρας.
Οι μετοχές των Nvidia, Advanced Micro Devices, Micron Technology και Lam Research υποχώρησαν κατά 3,05%, 2,98%, 3,99% και 5,4% αντίστοιχα.
Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών Apple (-3,13%), Microsoft (-1,44%), Alphabet (-2,2%), Netflix (-1,79%) και Facebook (-1,39%).
Σημειώνεται ότι οι εμπορικές ανησυχίες έχουν πλήξει σημαντικά τις μετοχές αυτόν τον μήνα.
Ο S&P 500 υποχωρεί κατά 2,9% από την αρχή του μήνα, ενώ Dow και Nasdaq έχουν χάσει περισσότερο από 3%.
Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται τώρα στα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), τα οποία θα δημοσιευθούν την Τετάρτη (22/5).
Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν τα πρακτικά προκειμένου να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, αλλά και για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.
Ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic, δήλωσε σήμερα ότι δεν αναμένει κάποια άμεση μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, εκφράζοντας εμπιστοσύνη στην αμερικανική οικονομία.
«Θα έλεγα ότι δεν αναμένω πως θα γίνει άμεσα μια μείωση επιτοκίου, σίγουρα όχι μέχρι τον Σεπτέμβριο», τόνισε ο Bostic.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Fed του Σαιντ Λούις, James Bullard, εξέφρασε ανησυχίες για τον χαμηλό δομικό πληθωρισμό των ΗΠΑ, ενώ πρόσθεσε ότι θα πίεζε πιο επιθετικά την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) για μια μείωση των επιτοκίων εάν επιμείνει η υποτονικότητα στον πληθωρισμό.
Από την άλλη, ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφεια, Patrick Harker, δήλωσε ότι τα επιτόκια δεν θα πρέπει να αποφασίζονται στον… αυτόματο πιλότο, διότι τα διαθέσιμα δεδομένα για την οικονομία είναι υπερβολικά ασαφή.

Ισχυρές απώλειες στην Ευρώπη

Με βαριές απώλειες έκλεισαν σήμερα (20/5/2019) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τις μετοχές τεχνολογίας να δέχονται πιέσεις λόγω του αποκλεισμού της Huawei από την αμερικανική αγορά.
H Google απέκλεισε την πρόσβαση της Huawei από τις μελλοντικές αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος Android, ενώ παράλληλα τα νέα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα της κινεζικής εταιρείας θα χάσουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε δημοφιλείς εφαρμογές της Google, όπως το Google Play, το Gmail, το Chrome, το YouTube και το Google Maps.
Η ανησυχία ότι οι προμηθευτές της Huawei θα διακόψουν τη συνεργασία τους με τον κινεζικό κολοσσό, οδήγησε σε σημαντικές απώλειες τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, με τον σχετικό δείκτη να σημειώνει πτώση 2,8%.


Η μετοχή της STMicro κατέγραψε «βουτιά» άνω του 9%, η Ιnfineon σημείωσε πτώση 4,8%, ενώ η AMS έκλεισε στο -16,9%, λόγω και ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στην Αυστρία, μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,06% κι έκλεισε στις 377,46 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX διολίσθησε κατά 1,61% κι έκλεισε στις 12.041,29 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε πτώση 0,51% στις 7.310,88 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 1,46% στις 5.358,59 μονάδες.
Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε στο Μιλάνο ο FTSE MIB, με βουτιά 2,68% στις 20.539,87 μονάδες, με την πτώση να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη λεγόμενη «Ημέρα Μερισμάτων».
Πιέσεις στις ιταλικές μετοχές άσκησε και η συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα, όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός βιώνει μία ακόμη περίοδο, καθώς Lega και Κίνημα των Πέντε Αστέρων εμφανίζουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σε μία σειρά βασικών θεμάτων.
Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε στη Φρανκφούρτη η μετοχή της Deutsche Bank, καταγράφοντας «βουτιά» 2,9%, σε νέο ιστορικό χαμηλό, στον απόηχο υποβάθμισής της από την UBS σε «sell», με τιμή - στόχο τα 5,70 ευρώ -η δεύτερη χαμηλότερη τιμή - στόχος στη Wall Street.Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, με την αναμενόμενη συγχώνευσή της με την Commerzbank να έχει καταρρεύσει, το μέλλον της επενδυτικής της τράπεζας της Deutsche Bank είναι αβέβαιο.
Πιέσεις δέχτηκε και ο κλάδος ταξιδιών και ψυχαγωγίας, υποχωρώντας κατά 1,4%, λόγω των απογοητευτικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε για το σύνολο του έτους η Ryanair, με τη μετοχή της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους να σημειώνει πτώση 4,6%.
Υπό πίεση παρέμειναν οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, εν μέσω των επίμονων εμπορικών ανησυχιών, με την Daimler στο -2,5%, τη Volkswagen στο -1,6% και την BMW στο -2%.
Ο ευρωπαϊκός δείκτης αυτοκινητοβιομηχανιών κατέγραψε απώλειες 2%.

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας με τα «βλέμματα» στο εμπόριο

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη για μία ακόμα εβδομάδα στις εμπορικές εντάσεις.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα υποχώρησε κατά 0,41% στις 2.870,60 μονάδες, ενώ μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο -0,93% και τις 8.916,11 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε πτώση 0,57% στις 27.787,61 μονάδες, ενώ ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα παρέμεινε οριακά αμετάβλητος, κλείνοντας συγκεκριμένα στο -0,02% και τις 2.055,71 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά 0,14% στις 10.398,41 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με «άλμα» 1,74% στις 6.476,10 μονάδες.
Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία σημείωσε άνοδο 0,24% στις 21.301,73 μονάδες, δεχόμενος ώθηση από τα θετικά στοιχεία που αφορούν την ανάπτυξη της οικονομίας για το πρώτο τρίμηνο του 2019, και τα οποία ξεπέρασαν τις αβεβαιότητες που επικρατούν αναφορικά με την παγκόσμια οικονομία και τις εμπορικές εντάσεις.
Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 2,1% για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2019, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν ότι η ιαπωνική οικονομία θα παραμείνει στάσιμη.
Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, το ΑΕΠ της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,5%, έναντι 0,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2018 και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο 0%.
Όσον αφορά τις εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου χαρακτήρισε την πρόσφατη αύξηση δασμών της Ουάσιγκτον ως «συμπεριφορά εκφοβισμού», ενώ παράλληλα τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυβέρνηση δε βιάζεται να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS