Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Financial Times: Μακρύς ο δρόμος για την ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών

tags :
Financial Times: Μακρύς ο δρόμος για την ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών
Το ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό NPLs ήταν αποτέλεσμα μιας μακράς περιόδου αδράνειας από τις τράπεζες και τις ρυθμιστικές αρχές
Όταν ο Martin Czurda διαμόρφωσε την πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη μείωση του τεράστιου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατείχαν οι ελληνικές τράπεζες, δεν περίμενε ότι θα λάμβανε υποδοχής από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.
Αυτό αναφέρουν οι Financial Times σε ένα μέρος από το μεγάλο αφιέρωμα που κάνουν για την Ελλάδα, και το οποίο αναφέρει στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.
Όπως αναφέρουν οι FT, ο Czurda προώθησε την ιδέα ενός καθεστώτος προστασίας περιουσιακών στοιχείων με βάση το μοντέλο GACS [κρατικής εγγύησης] που χρησιμοποιείται στην Ιταλία.
Η ανησυχία του ήταν ότι ο ρυθμός εξάλειψης των επισφαλών δανείων ήταν πολύ αργός και ότι εάν δεν επιταχυνόταν, η χώρα δεν θα μπορούσε να επιστρέψει στην αειφόρο ανάπτυξη.
Αν και οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 21% τα τελευταία τέσσερα χρόνια μέσω των διαγραφών και πωλήσεων πακέτων δανειακών χαρτοφυλακίων, εξακολουθούν να αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ζήτηση για ρευστότητα καθώς η ελληνική οικονομία ανακάμπτει.
Το ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ελληνικές τράπεζες σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, ήταν αποτέλεσμα μιας μακράς περιόδου αδράνειας από τις τράπεζες και τις ρυθμιστικές αρχές, λέει ο Αιμίλιος Αυγουλέας, καθηγητής διεθνούς τραπεζικού δικαίου και οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι στενές σχέσεις μεταξύ πολιτικών, τραπεζιτών και ευνοημένων επιχειρηματιών επιβράδυναν τη διαδικασία αντιμετώπισης των επισφαλών δανείων, ενώ οι τραπεζίτες και οι πολιτικοί ανησυχούσαν ότι η αυστηρή επιδίωξη αξιώσεων έναντι των δανειοληπτών και των μικρών επιχειρήσεων θα επιδεινώσει τη χρηματοπιστωτική κρίση.
"Αυτό το βουνό των επισφαλών δανείων είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες.
Έχει περάσει πολύς καιρός για να καθαριστούν οι ισολογισμοί τους, αλλά πρόσφατα σημειώθηκε σημαντική πρόοδος", λέει ο Νίκος Καραμούζης, πρώην πρόεδρος της Eurobank.
Ο τραπεζικός παρατηρητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM), τον Μάρτιο, κατέστησε επείγουσα ανάγκη την προσπάθεια των δανειστών να μειώσουν τα NPEs τους.
Κάτω από την πίεση του SSM, οι τράπεζες συμφώνησαν να μειώσουν τα χαρτοφυλάκια επισφαλών δανείων κατά περισσότερο από 60 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2021, μειώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε λιγότερο από 20%.
"Η SSM είναι ο βασικός παίκτης πίσω από την πρόσφατη ώθηση για τον καθαρισμό των ισολογισμών των τραπεζών", αναφέρει ο Αυγουλέας.
Δύο σχέδια για περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον καταλύτη για τις τράπεζες για να επιτύχουν τους φιλόδοξους στόχους που θέτει ο SSM.
Ωστόσο, και οι δύο πρέπει να εγκριθούν από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ.
Το ένα είναι μια νέα έκδοση του αρχικού σχεδίου του ΤΧΣ που παρουσιάστηκε πέρυσι.
Το υπουργείο Οικονομικών διόρισε την JPMorgan Chase να ολοκληρώσει την πρόταση, η οποία βασίστηκε στο μοντέλο διάσωσης της ιταλικής Banca Monte dei Paschi di Siena.
Το δεύτερο σχέδιο, που επινοήθηκε από την ελληνική κεντρική τράπεζα, και θα μπορούσε να μειώσει μέχρι και 38 δισ. ευρώ το σωρό των NPLs, χωρίς πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση.
Η Rothschild συμβουλεύει την κεντρική τράπεζα.
"Μπορώ να δω φως στο τέλος του τούνελ των NPLs", λέει ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.
«Νομίζουμε ότι και τα δύο σχέδια είναι καλά: είναι συμπληρωματικά και εξυπηρετούν διαφορετικά τμήματα της αγοράς.
Θα τα χρησιμοποιούσαμε παράλληλα με τα άλλα μας προγράμματα μείωσης των NPL", αναφέρει.
Ωστόσο, ο αγώνας για την ομαλοποίηση των τραπεζών δεν έχει τελειώσει.
Ο SSM θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την πρόοδο ως μέρος ενός προγράμματος ενισχυμένης επιτήρησης που συμφωνήθηκε με την ΕΕ μετά την έξοδο της Ελλάδας από την τρίτη διάσωσή της τον περασμένο Αύγουστο.
«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν πολλές πιθανότητες να γίνουν ελκυστικές και βιώσιμες επιχειρηματικές προτάσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα ενισχυθεί ο συντονισμός μεταξύ των βασικών φορέων, των ελληνικών αρχών, των τραπεζικών συμβουλίων και των ιδιωτών επενδυτών», λέει ο Αυγουλέας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης