FT: Βαλκανική διπλωματική επιτυχία η αλλαγή του ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας

FT: Βαλκανική διπλωματική επιτυχία η αλλαγή του ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας
Ο συμβιβασμός απαιτούσε σημαντικό πολιτικό θάρρος από Τσίπρα και Zaev λένε οι FT
Βαλκανική διπλωματική επιτυχία χαρακτηρίζουν οι Financial Times στο σημερινό αφιέρωμα τους την αλλαγή της ονομασίας της ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία, επισημαίνοντας ότι ο συμβιβασμός που κατέληξε στη Συμφωνία των Πρεσπών απαιτούσε σημαντικό πολιτικό θάρρος από τους δύο πρωθυπουργούς, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Zoran Zaev.
«Η ιστορία θα έπρεπε να είναι σχολείο όχι φυλακή λέει ο πρώην ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Ν. Κοτζιάς.
Για τα Βαλκάνια, τα οποία ταλανίζονται από εθνοτικές, πολιτικές, θρησκευτικές και εδαφικές διαμάχες που εκτείνονται από γενιά σε γενιά, αυτή είναι μια φιλόδοξη πρόταση» αναφέρουν οι FT, οι οποίοι διερωτώνται «γιατί οι επώδυνες ιστορικές μνήμες πρέπει να παγιδεύουν τις βαλκανικές κυβερνήσεις και τις κοινωνίες σε έναν ατέρμονο κύκλο υποψίας και φόβου;».
«Η Συμφωνία των Πρεσπών τέθηκε σε ισχύ στις 12 Φεβρουαρίου
Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας μετονομάστηκε σε Βόρεια Μακεδονία, όρος που δεν συνεπάγεται εδαφική απαίτηση για τη βόρεια ελληνική περιφέρεια Μακεδονία.
Από την πλευρά της η Ελλάδα αναγνώρισε το δικαίωμα στην πλειοψηφία των Σλάβων της Βόρειας Μακεδονίας να χρησιμοποιούν τον όρο «μακεδονικός» για τη γλώσσα και την εθνότητα τους.
Με αυτό τον τρόπο βρέθηκε μια απάντηση στην τελευταία εκδοχή του μακεδονικού ζητήματος -μια επαναλαμβανόμενη πηγή έντασης στα νότια Βαλκάνια από τα τέλη του 19ου αιώνα.
Ο συμβιβασμός απαιτούσε σημαντικό πολιτικό θάρρος εκ μέρους των Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας.
Η αντίθεση στη συμφωνία ήταν έντονη και στις δύο χώρες.
Στην Ελλάδα, η αντιπαράθεση ανάγκασε σε παραίτηση τον Κοτζιά, ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη συμφωνία και διαίρεσε τον κυβερνώντα συνασπισμό του Τσίπρα.
Το ζήτημα παραμένει διχαστικό και για την πολιτική της Βόρειας Μακεδονίας.
Παρόλα αυτά, η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια νομικά δεσμευτική διεθνής συνθήκη.
Η σημασία της εκτείνεται πέρα από τα δύο κράτη που την υπέγραψαν» υποστηρίζουν οι FT τονίζοντας ότι η συμφωνία αυτή είναι η μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία στα Βαλκάνια από τις συμφωνίες του Dayton που έβαλαν τέλος στον πόλεμο της Βοσνίας το 1995.
«Η συμφωνία εγείρει ελπίδες για πρόοδο στην αντιμετώπιση άλλων περιφερειακών προκλήσεων, ιδίως της διαμάχης Σερβίας-Κοσόβου, του συνταγματικού αδιεξόδου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και των τεταμένων ελληνοαλβανικών σχέσεων...» τονίζει το δημοσίευμα, υποστηρίζοντας πως η συμφωνία των Πρεσπών θα κριθεί από το κατά πόσο ακυρώνει τις αμφιβολίες για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα του βορειο-μακεδονικού κράτους.
«Για να συμβεί αυτό, είναι απαραίτητα τρία βήματα.
Πρώτον, η ΕΕ πρέπει να ανοίξει τις πόρτες της στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία…
Δεύτερον, οι Έλληνες και Σλαβομακεδόνες αντίπαλοι της συμφωνίας δεν πρέπει να προσπαθούν να δυσφημήσουν ή να καταστρέψουν τη συμφωνία.
Τρίτον, το αναδυόμενο ζήτημα των νότιων Βαλκανίων είναι το εάν οι εθνοτικοί Αλβανοί της περιοχής θα είναι ικανοποιημένοι να παραμένουν διασκορπισμένοι σε τρία κράτη - την Αλβανία, το Κόσσοβο και τη Βόρεια Μακεδονία - ή αν κάποιοι ή όλοι θα επιδιώξουν να ενωθούν σε μια Μεγάλη Αλβανία.
 Οποιοδήποτε τέτοιο παιχνίδι συνεπάγεται υψηλό κίνδυνο εμπλοκής της περιοχής στη βία.
 Οι εθνοτικοί Αλβανοί πολιτικοί στις τρεις κοινότητες πρέπει επομένως να ασκούν αυτοσυγκράτηση.
Σε αντάλλαγμα, ωστόσο, οι Ευρωπαίοι και οι περιφερειακοί πολιτικοί στα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένων των Σκοπίων, πρέπει να καθησυχάσουν όλους τους Αλβανούς ότι οι προσδοκίες τους για ευημερία, αστικά δικαιώματα και ευρωπαϊκή ολοκλήρωση λαμβάνουν τη δέουσα προσοχή.
Από αυτό το στοιχείο θα εξαρτηθεί η ευημερία της Βόρειας Μακεδονίας και ακόμη και η επιβίωση της» τονίζουν οι FT.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS