Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μαλί: Νιγηριανός κυανόκρανος σκοτώθηκε, πολλοί συνάδελφοί του τραυματίστηκαν σε δύο επιθέσεις

tags :
Μαλί: Νιγηριανός κυανόκρανος σκοτώθηκε, πολλοί συνάδελφοί του τραυματίστηκαν σε δύο επιθέσεις
Μαλί: Νιγηριανός κυανόκρανος σκοτώθηκε, πολλοί συνάδελφοί του τραυματίστηκαν σε δύο επιθέσεις
Ένας νιγηριανός στρατιωτικός της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Μαλί -της MINUSMA- σκοτώθηκε και αρκετοί συνάδελφοί του τραυματίστηκαν σε δύο επιθέσεις στη χώρα, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη χθες Κυριακή.
Ένοπλοι επιτέθηκαν σε στελέχη της αποστολής στο Τιμπουκτού, στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου δρουν διάφορες οργανώσεις ισλαμιστών εξτρεμιστών, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Άλλα τρία στελέχη της αποστολής, από το Τσαντ, τραυματίστηκαν στη Τεσαλίτ, στη βόρεια περιφέρεια Κιντάλ, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, όταν το όχημά τους χτυπήθηκε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό.
Ο Γκουτέρες «καταδίκασε με τον πλέον σθεναρό τρόπο» τις επιθέσεις και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του πεσόντος στρατιωτικού, ενώ τόνισε ότι αυτού του είδους οι ενέργειες αποτελούν εγκλήματα πολέμου βάσει του διεθνούς δικαίου.
Στο Μαλί καταγράφονται σποραδικά επιθέσεις από ένοπλες οργανώσεις μετά το 2012 και το πραξικόπημα που συνέβαλε να αποκτήσουν ερείσματα στον βορρά οργανώσεις αυτονομιστών και εξτρεμιστών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.
Η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ αναπτύχθηκε στο Μαλί το 2013.
Έχουν διαπραχθεί επανειλημμένα επιθέσεις εναντίον μελών της αποστολής στον βορρά, ενώ ξεσπούν επίσης συχνά συγκρούσεις μεταξύ φυλών στο κεντρικό τμήμα της χώρας.
Ο ΟΗΕ απαίτησε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε από την κυβέρνηση του Μαλί «να διενεργηθεί ταχεία έρευνα» και να «προσαχθούν οι δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης», διαμηνύοντας πως ενδέχεται όλοι όσοι ενέχονται στις επιθέσεις να αντιμετωπίσουν κυρώσεις «κατ’ εφαρμογή αποφάσεων» του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η MINUSMA έχει υποστεί τις πιο βαριές απώλειες από κάθε άλλη ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, με πάνω από 190 νεκρούς αφότου αναπτύχθηκε το 2013, εκ των οποίων 120 και πλέον σε εχθρικές ενέργειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης